Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

CEMEVLERİ ALEVİLERİN İBADETHANESİDİR, BUNUN TERSİNİ İDDİA ETMEK KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR!

  • Hasan Subaşı 

CEMEVLERİ ALEVİLERİN İBADETHANESİDİR, BUNUN TERSİNİ İDDİA ETMEK KİMSENİN HADDİNE DEĞİLDİR!

‘‘İstanbul’daki cemevlerinin ‘ibadethane’ statüsünde kabul edilerek hizmet verilmesine yönelik İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ndeki CHP ve İYİ parti gruplarının teklifi, ilgili komisyon raporunda benimsenmedi. Rapora karşı yeniden ortak önerge veren CHP-İYİ Partinin teklifi, İBB Meclisi’nde AKP-MHP oylarıyla reddedildi ve komisyon raporu, ‘ibadethane statüsü’ olmadan kabul edildi.‘‘

Bu kısa bilgi aktarımından sonra konumuza giriş yapalım. Aleviler bizim ibadet yerimiz Cemevidir diyorlar! Hiçbir siyasi ve dinsel kurum, Alevilerin bu görüşlerini ve kararlarını tartışma konusu yapmamalıdır! Çünkü bu konuda karar verme hakkı olan tek kesim Alevilerdir! Bu bağlamda doğru ve geçerli olan Alevilerin söyledikleridir!
Alevilere; inkar, baskı, yasak ve asimilasyon politikalarını dayatmak ahlaksızlıktır, vicdansızlıktır!

İstanbul’daki cemevlerinin ‘ibadethane’ statüsünde kabul edilerek hizmet verilmesine yönelik İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ndeki CHP ve İYİ parti gruplarının teklifi, ilgili komisyon raporunda benimsenmedi. Rapora karşı yeniden ortak önerge veren CHP-İYİ Partinin teklifi, İBB Meclisi’nde AKP-MHP oylarıyla reddedildi ve komisyon raporu, ‘ibadethane statüsü’ olmadan kabul edildi. Bu kısa bilgi aktarımından sonra konumuza giriş yapalım. Aleviler bizim ibadet yerimiz Cemevidir diyorlar! Hiçbir siyasi ve dinsel kurum, Alevilerin bu görüşlerini ve kararlarını tartışma konusu yapmamalıdır! Çünkü bu konuda karar verme hakkı olan tek kesim Alevilerdir! Bu bağlamda doğru ve geçerli olan Alevilerin söyledikleridir!Alevilere; inkar, baskı, yasak ve asimilasyon politikalarını dayatmak ahlaksızlıktır, vicdansızlıktır!

Hasan Subasi paylaştı: 17 Ocak 2020 Cuma

Hani Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğü vardı? Artık bu yalandan vazgeçin! Bu söyledikleriniz Sünniler için vardır! Aleviler için ise tam tersi bir durum söz konusudur. ‘‘Cemevi ibadet yeri değildir‘‘ dayatmasını sürdürmenizin başka bir anlamı yoktur! Yasal kılıf bulduğunuz bu dayatmayla, açıkça Alevilere caminin yolunu gösteriyorsunuz.

Alevilere caminin yolunu göstermek, Alevi toplumunu zorla asimile etmekten başka bir şey değildir! Asimilasyon insanlık suçudur! AKP – MHP faşist bloku ve diyanet el ele vermişler Alevilere karşı böyle bir suç işliyorlar. İBB Meclisi’nde Cemevleri ile ilgil yapılan oylamada, AKP veMHP’li meclis üyelerinin red oyu vermelerinde iktidarın bu tekçi, inkarcı ve asimilasyoncu anlayış belirleyici olmuştur.

Cemevlerimizle ilgili alınan bu kararın en önemli dayanaklarından birisi de diyanetin fetvalarıdır! Bu tekci, inkarcı ve asimilasyoncu anlayış, Cumhuriyeti kuran kadroların Osmanlı kalıntısı olan zihniyetlerinin ürünüdür. Aleviliği ve Alevileri yok sayan bu anlayış, bu kadrolar tarafından anayasal düzleme taşınmış ve bunlar tarafından kurulan diyanet aracılığıyla Alevilere dayatılmıştır.

Devletin bu Alevi politikası, çok partili döneme geçildikten sonrada herhangi bir değişime uğramadan devam etmiştir. AKP – MHP bloku ve diyanet bu geleneksel politikadan aldıkları güçle ‘‘Cemevleri ibadet yeri değildir‘‘ diyebiliyorlar.

‘‘ Alevilerin ibadet yerleri Cemevleridir‘‘ talebimizin kabul edilmesi için, Alevi hareketi yeniden alanlara dönmelidir . Fazla zaman kaybetmeden, sürekliliği olan bir kitlesel mücadeleyi bir an önce alanlardan adım adım yükseltmelidir!

Yeri gelmişken bir gerçeğe daha vurgu yapalım. Alevilerin yaşadıkları sorunların toplu ve kalıcı bir şekilde çözülmesi; gerçektende laik, demokrat ve bağımsız olan bir Türkiye‘de mümkün olacaktır. Bundan dolayı kendi hak ve özgürlüklerimiz için yürüttüğümüz mücadeleyi; bizim gibi hak, özgürlük, eşitlik, laiklik ve demokrasi isteyen kesimlerin sürdürdükleri mücadele ile birleştirmeliyiz…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir