Pts. Şub 2nd, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Köln’de Aşure Lokması Dağıtıldı: 72 Millete Paylaşılan Lokma 

⌈Haber Merkezi⌉ AABF, Alevi Kültür Merkezi – Cemevi Köln ve Alevi Kültür Merkezi Porz tarafından birlikte düzenlenen aşure lokması etkinliğine farklı inançların temsilcileri, AABF emekçileri, cemevlerinden gelen üye ve yöneticiler ile Köln’de yapılacak yerel seçimlerde belediye başkanlığına aday olan iki siyasetçi katıldı.

Kadınlar Birliği Emeğiyle Hazırlandı 

Muharrem orucunun sona ermesinden bir gün sonra, AKM – Cemevi Köln Kadınlar Birliği’nin üyesi bir grup kadın, aşure lokmasına katılacak malzemeleri birlikte hazırlayıp pişirmek için sabahın erken saatlerinde Porz Alevi Kültür Merkezleri’ne giderek oradaki kadınlarla bir araya geldi. Her iki Cemevi’nin Kadınlar Birliği üyeleri, kolektif emekle ve yol aşkıyla her inançtan, her milletten, kadın erkek, genç yaşlı canlara dağıtılması için kazanlar dolusu aşure pişirdiler. AKM Porz’ta hazırlanan lokmalar, kadınların emeğini ve Cemevlerindeki belirleyici rollerini bir kez daha görünür kıldı

Gülbenkle Başladı, Herkese Ulaştı 

8 Temmuz 2025 Salı günü saat 16.00’da, Köln’ün merkezi noktalarından biri olan Schildergasse’de kurulan stantta, Şenay Malkoç Ana’nın verdiği lokma gülbenkinin ardından aşure dağıtımı başladı. AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır ve AKM – Cemevi Köln Başkanı Gökhan Berk de kadınlar ve gençlerle birlikte lokma dağıtımına katıldı. “72 millete lokma” geleneği doğrultusunda, her inançtan, milletten, yaştan ve cinsiyetten insana aşure ikram edildi. Türkiye’den Köln’e gelen bir grup ziyaretçi de stanta uğrayarak bu anlamlı paylaşımın bir parçası oldu. 

Ufuk Çakır: “Aşure, Çeşitliliğin ve Birlikte Yaşamın Simgesidir”

AABF Genel Sekreteri Ufuk Çakır, yaptığı konuşmada aşurenin Alevi inancında barışı, eşitliği, birlikte yaşamı ve çok renkliliği temsil ettiğini belirtti. Çakır, “Aşure lokması; farklılıklarımızla birlikte var olmanın, çeşitliliğe saygı duymanın ve bir arada yaşamanın somut ifadesidir. Tüm halklar ve inançlar adına bu ortak değeri paylaşıyor, bu anı birlikte yaşıyoruz” dedi. 

Etkinlikte söz alan belediye başkan adayları da aşure lokmasıyla simgelenen birlikte yaşam mesajına vurgu yaparak, davet için Alevi kurumlarına teşekkür etti. 

Lokma Paylaşıldı, Stant Toplandı 

Kazanlarda pişirilen aşure lokması, her inançtan, milletten, yaştan ve toplumsal kesimden insana pay edildikten sonra etkinlik sona erdi ve stant kaldırıldı. Alevi toplumu, bir kez daha inancını, kültürünü ve birlikte yaşama iradesini aşure lokmasıyla tüm kamuoyuna duyurmuş oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir