Göçü Kaçıran Yaralı Leylekler Kışı Bafra’da Geçirecek
⌈Haber Merkezi⌉ UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne getirilen yaralı leyleklerden 3’ü, tedavileri tamamlanamadığı için kışı Samsun Büyükşehir Belediyesi Veteriner Kliniği’nde geçirecek.
Kızılırmak Deltası Göçmen Kuşların Önemli Uğrak Noktası
Samsun’un Bafra ilçesindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, göçmen kuşlar için önemli bir konaklama ve üreme alanı olmayı sürdürüyor. Yaz döneminde yoğun göç alan deltadaki veteriner kliniğine getirilen yaralı leyleklerin çoğu tedavilerinin ardından doğaya salınırken, 3 leyleğin tedavi süreci tamamlanamadı.
Deltada görev yapan veteriner hekim Paria İsfendiyaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kızılırmak Deltası, yaz aylarında çok sayıda göçmen kuşu ağırlıyor. Bölgede bine yakın leylek yuvası bulunuyor. Her yıl mart ayında leylekler buraya göç ediyor ve ardından üreme dönemi başlıyor” dedi.
Yaralı Leylekler Doğaya Dönmek İçin Martı Bekleyecek
Leyleklerin ağustos ayından itibaren Afrika’ya göç etmeye başladığını anımsatan İsfendiyaroğlu, “Burada oldukları süre içinde çeşitli yaralanmalar meydana gelebiliyor. Özellikle elektrik çarpmaları, yuvalardan düşerek ayak veya kanat kırıkları ve yumuşak doku zedelenmeleri sıkça görülüyor” diye konuştu.
Bu yıl kliniğe getirilen 30 yaralı leylekten büyük kısmını iyileştirerek doğaya saldıklarını belirten İsfendiyaroğlu, “Tedavisi tamamlanmayan 3 leyleğimiz var. İki leyleğin kanadı kırık, biri ise bize geldiğinde çok küçüktü ve gerekli büyüklüğe ulaşamadı. Bu nedenle doğaya salınmasını uygun görmedik. Bu üç leylek kışı bizimle geçirecek ve mart ayında diğer leylekler geri döndüğünde doğaya bırakacağız” ifadelerini kullandı.
Kuşlarla Temas En Aza İndiriliyor
İsfendiyaroğlu, hayvanlarla özellikle yavru kuşlarla gereksiz temastan kaçındıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“Kendimize alıştırmamaya özen gösteriyoruz. Günlük ihtiyaçları ve tedavi süreçleri dışında onları bulunduğu yerden almıyoruz.”

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler