Paz. Şub 1st, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat: Baskılarla Demokrasi İnşa Edilemez

⌈Haber Merkezi⌉ AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, muhalif sanatçı Pınar Aydınlar’a verilen mahkeme kararı ve yurtdışı çıkış yasağına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Mat, baskıcı uygulamalarla demokrasinin güçlendirilemeyeceğini vurgulayarak, sanatın ve düşüncenin özgür olması gerektiğinin altını çizdi.

Pınar Aydınlar Yıllardır Toplumun Sesi Oldu

Hüseyin Mat açıklamasında, Pınar Aydınlar’ın uzun yıllardır muhalif sanatçı kimliğiyle toplumun sesi olduğunu belirtti. Aydınlar’ın sosyal ve toplumsal duyarlılığını her koşulda cesurca ortaya koyduğunu ifade eden Mat, sergilediği duruşun sanatın yalnızca bir üretim alanı değil, aynı zamanda bir vicdan ve direnç biçimi olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Baskılar ve Cezalar Demokrasiyi Güçlendirmez

Muhalefetin baskılarla, cezalarla ya da hapis kararlarıyla susturulmaya çalışılmasının demokrasiyi güçlendirmeyeceğini vurgulayan Mat, bu tür uygulamaların yalnızca günü kurtarmaya yönelik sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Demokratik Toplum Özgür Düşünceyle İnşa Edilir

Demokratik bir toplumun, farklı seslerin özgürce var olabildiği ve düşüncenin baskı altına alınmadığı bir ortamda şekilleneceğini belirten Mat, ifade özgürlüğünün demokrasinin temel taşı olduğuna dikkat çekti.

Sanatın Özgürlüğü Toplumun Özgürlüğüdür

Pınar Aydınlar’ın yaptığı şeyin yalnızca düşüncesini ifade etmek olduğunu vurgulayan Hüseyin Mat, bu nedenle kendisine verilen mahkeme kararının ve uygulanan yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması gerektiğini belirtti. Mat, sanatın özgür kalmasının toplumun özgür kalması anlamına geldiğini ifade ederek, sanat üzerindeki tüm baskıların son bulması çağrısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir