Cts. Haz 6th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Diyarbakır’daki 5 Haziran Katliamında Yaşamını Yitirenler Anıldı

⌈AHA⌉ Diyarbakır’da, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlediği seçim mitingine yönelik gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaşamını yitirenler, katliamın 11’inci yıldönümünde düzenlenen etkinlikle anıldı. Anmada, katliamların aydınlatılmamasının yeni saldırıların önünü açtığı vurgulanırken, adalet ve hakikat talebi bir kez daha dile getirildi.

Demokratik Kurumlar Platformu tarafından organize edilen anma programı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından “Hafıza Mekânı” olarak düzenlenen ve saldırının gerçekleştiği İstasyon Meydanı’nda yapıldı.

7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesinde HDP’nin Diyarbakır mitingi sırasında meydana gelen bombalı saldırıda 5 kişi yaşamını yitirmiş, 400’ü aşkın kişi yaralanmıştı.

Anmaya, yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra Suruç ve Ankara Gar Katliamı’nda yakınlarını kaybeden aileler de katıldı. Program, katledilenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

“Barış İçin Öldük, Hâlâ Ölüyoruz”

Saldırıda oğlu Civan Arslan’ı kaybeden Şaban Arslan, geçen yıllara rağmen acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu söyledi.

Arslan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Barış için öldük. Hâlâ da ölüyoruz. Bizim tek amacımız var, insanca yaşamak.”

Saldırının tüm yönleriyle aydınlatılması gerektiğini belirten Arslan, saldırının faili Orhan Gönder’e yardım edenlerin de yargı önüne çıkarılması çağrısında bulundu.

“Katliamlar Aydınlatılsaydı Yenileri Yaşanmazdı”

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri tarafından kurulan 10 Ekim Barış Derneği Eş Sözcüsü Hatice Çelik ise konuşmasında katliam dosyalarındaki cezasızlık politikalarını eleştirdi.

Çelik, “Diyarbakır katliamı aydınlatılsaydı Suruç katliamı olmayacaktı. Suruç aydınlatılsaydı Ankara ve diğer katliamlar yaşanmayacaktı” dedi.

Diyarbakır, Suruç ve Ankara Gar katliamlarında yaşamını yitirenlerin ailelerinin ortak bir acıyı paylaştığını belirten Çelik, şu ifadeleri kullandı:

“Bu katliamları, Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim ailelerini ayırmıyoruz. Tek bir aile gibi görüyoruz. Çünkü katillerimiz bir, bizi öldürenler bir. Biz onları tanıyor ve biliyoruz.”

“Asıl Failler Ortaya Çıkarılmadı”

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Kamaç da yaptığı konuşmada, saldırıların arkasındaki asıl sorumluların ortaya çıkarılmadığını ifade etti.

Kamaç, saldırıları gerçekleştiren kişilerin ve bağlı oldukları örgütlerin bilindiğini ancak karar vericilerin açığa çıkarılmadığını belirterek, katliamların tüm boyutlarıyla araştırılması gerektiğini söyledi.

Anma programı, yaşamını yitirenler anısına oluşturulan kaideye kırmızı karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir