Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

‘İnfazda eşitlik yaşatır’

– Nazim Gür –

AKP-MHP Covid-19 salgınını “fırsat” bilerek “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapmasına Dair Kanun Teklifi’ni” TBMM’ye sundu. Muhalefetten de görüş alınarak hazırlandığı söylenen kanun teklifi, kamuoyunun beklentilerinden uzak, muhalefetin önerilerini dikkate almayan, çözüm getirmeyen ayrımcı bir anlayışın ürünü olduğu ortada. Şimdi bu teklif önümüzdeki hafta parlamentoda görüşülecek. Salgın koşullarında yaşanan belirsizlikler nedeniyle parlamentonun çalışıp çalışmayacağı da şüpheli.

Koronavirüs salgını nedeni ile dünya eve kapandı. Cezaevlerine kapatılan yüz binlerce mahpus iyice “izole” edildikleri gibi, virüsün bulaşmasıyla dehada büyük bir hayati tehlike içindeler. Virüsün yarattığı kriz daha ne kadar sürer? Bu sorunun yanıtı belirsiz. Türkiye’de cezaevleri kapasitelerinin de üzerinde mahpus barındırıldığı için risk çok büyük. Hükümet bir o kadar duyarsız ve ayrımcı politikalarının esiri.

Yaklaşık 220 bin kişi kapasiteli cezaevlerinde, 300 bin kişi doldurulmuş durumda. Kapasitenin çok üzerinde, tutuklu ve hükümlü bulunan cezaevlerinde bir koronavirüs vakasının görülmesi bile kısa sürede vahim sonuçlara yol açabilir.

Türkiye’de, AKP döneminde onlarca cezaevi inşa edildi. Üstelik yeni bir icatla: kampüs cezaevleri! Ankara Sincan, İstanbul Silivri, Van ve Diyarbakır gibi yerlerde birçok cezaevinin bir arada bulunduğu, cezaevi personelinin de lojmanlarının bulunduğu alanlarda cezaevi inşa ettiler. Her yerleşke bölgesi bir kasaba kadar insan barındırıyor. Bu nedenle Adalet Bakanlığının “aldığı” önlemlerin cezaevlerindeki riski azaltmaya dönük aldığını söylediği önlemlerin inandırıcılığı söz konusu olamaz.

Gerçekte insanlık dışı koşullarda cezaevlerinde tutulan mahpuslar, şimdi de Covid-19 tehditi altında. Kadın, çocuk, yaşlı ve ağır hasta mahpusların yaşam koşulları artık dayanılmaz bir noktaya vardı. İnsan Hakları Derneği’nin verilerine; Türkiye hapishanelerinde halen 590’ı ağır hasta olmak üzere toplam 1564 hasta mahpus bulunmaktadır. Gerçek hasta mahkum sayısının İHD’nin açıkladığı rakamın çok üzerinde olduğunu tahmin etmek zor değil.

AKP-MHP iktidar blokunun İnfaz Yasasında değişiklikler ön gören tasarısı Salı günü TBMM’ye sunuldu. MHP’yi memnun etmek için hazırlandığı belli olan tasarı, ayrımcı bir anlayışla hazırlandığı açık olan tasarı, yasallaşsa bile sorunlara çözüm getirmeyecektir.

Covid-19 salgını tüm dünyada, devletlerin öncelikli görevinin yurttaşların yaşam hakkının korunmasıdır. Uluslar arası hukukun devletlere yüklediği bu pozitif yükümlülükler ayrımsız yerine getirilmesi gereken öncelikli görevdir. Ancak salgını “fırsat” olarak gören anlayış, cezaevlerinde bulunan 300 bin kişinin yaşamını hiçe saymakta, ayrımcı tutumlarını ve anlayışlarını sergilemekten kaçınmamaktadırlar.

Uzun süredir infaz yasasını değiştirmeye çalışan siyasi iktidar, hazırladığı tasarı ile “infazda eşitlik” ilkesini hiçe sayarak, ayrımcı bir düzenlemeyle kamuoyunun karşısına çıkmakta. Bu tasarıda, Covid-19 salgınında mahpusların tahliyesini sağlayacak düzenlemeler söz konusu değil. Siyasi tutsaklar ve düşünceleri nedeni ile cezaevlerine konulan “tutuklulara” ilişkin bir düzenlemede yok tasarıda. Hasta mahpuslar ve cezaevinde bulunan dezavantajlı gruplara ilişkin de bir düzenleme yok.

Ceza infaz yasasının kendilerine göre “aksayan” yönlerini düzelten, MHP’yi “memnun” eden, cezaevlerinde bulunan 300 bin mahpusun yaşam haklarını göz ardı eden bir yaklaşımla hazırlanan bu tasarıya karşı toplumsal muhalefetin sesini yükseltmek ve “eşitlik” için mücadeleyi “salgın koşullarında” yükseltmek hepimizin görevi. Aydınların, sanatçıların, özellikle sosyal medya üzerinden başlattıkları “İNFAZDA EŞİTLİK YAŞATIR” kampanyası salgın koşullarında gösterdikleri bu yüksek duyarlılık geleceğe ilişkin umut veriyor.

Toplumsal muhalefetin dayanışma ve ortak mücadelesi ile salgının üstesinden geleceğimiz gibi, AKP-MHP iktidarının ayrımcı politikalarını da hep birlikte boşa çıkarmalıyız.

Yeni Özgür Politika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir