Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal etkinlikleri nedeniyle kente gelen 33 aydının Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmesinin 27’nci yılında anma etkinlikleri başladı. Başka kentlerden Sivas’a gelen katılımcılar Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas Şubesi önünde bir araya geldi. Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri de derneğin önüne geldi. Anma etkinlikleri bu yıl katliamda yaşamını yitiren şair ve aynı zamanda doktor olan Behçet Aysan’a adandı. Anmaya katılanlar, üzerinde Aysan’ın da fotosunun yer aldığı beyaz önlük giydi.

Sivas Valiliği, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yürüyüşe izin vermeyeceğini açıklamıştı. Ancak PSKAD öncülüğünde yürüyüş gerçekleştirilecek. Madımak Oteli’ne yaklaşık 600 metre mesafede bulunan Valilik Meydanı’nda yer alan Türk Telekom binasının önünde bir araya gelerek yürüdü.

Yapılan yürüyüşün ardından Madımak Oteli’ne gelen kitle, otel önüne karanfil bıraktı. Yürüyüşün ardından yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu yapıldı. Alevi örgütleri temsilcileri ve katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları burada bir konuşma gerçekleştirdi.

HDK: İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz

Bu arada Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi de katliamın yıldönümü vesilesi ile yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, aradan geçen 27 yıla rağmen katliamın aydınlatılmadığı, faillerin cezalandırılmadığı anımsatılarak, “Sivas katliamı davası ise yıllar sonra zaman aşımı gerekçe gösterilerek düşürüldü. İnsanlık suçunda zaman aşımı söz konusu olamayacakken, 33 canımızın katilleri bu sayede ‘aklanmış’ oldu” denildi.

Ankara’da 7 gözaltı

Ankara Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilmek istenen 2 Temmuz anmasına ise polis saldırdı. Saldırıda 7 kişi gözaltına alındı. Dersim’de de STK’lar ve Alevi örgütleri katliamı 27. yılında Sanat sokağında bir anma gerçekleştirdi.

HDP İstanbul’da anma gerçekleştirdi

HDP İstanbul İl Örgütü, 27. yılında Madımak’ta katledilenleri andı. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Piroğlu, Sivas katliamının unutmanın önemli olduğunu vurgulayarak, ezilenleri mücadeleye çağırdı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Sivas Madımak’ta katledilen 33 kişiyi andı, katliamı kınadı.

İl binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

Eylemde ilk sözü Piroğlu andı. “27 yıldır unutmadığımızı, unutturmayacağımız ve katilleri affetmeyeceğimiz söylemek için buradayız” diyen Piroğlu, katliamlarla yoğrulmuş ve var olmuş bir coğrafyada yaşadıklarını söyledi.

Gazi Cemevi’nde anma

Gazi Eğitim ve Kültür Vakfı (Gazi Cemevi), 27 yıl önce Sivas’ta katledilen 33 aydın, yazar, sanatçı için Sultangazi’de bulunan yerlerinde anma etkinliği düzenledi. Cemevi kapısına “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı siyah çarşaf asıldı. Etkinliğin basın metnine Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Sultan Gazi ilçeleri de destek amaçlı imza atarak, açıklamada yer aldı. Cemevi bahçesinde yapılan anmaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Alevi kurum temsilcileri ile çok sayıda kişi de katıldı. Anma programı okunan şiir ve deyişlerle başlarken, katledilenlerin anısında saygı duruşundan bulunuldu.

ADANA

Adana Alevi platformu adına açıklama yapan Serinyayla Derneği Başkanı Sıtkı Keskin, Sivas Katliamının, Türkiye’nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasiye, halkların kardeşliğine, eşitliğe, özgürlüğe ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırı olduğunu belirterek, “Sivas katliamını unutturmak isteyenlere inat toplumsal barışı ve kardeşliği savunduk” dedi. Adana Alevi platformu Adana Gazeteciler Cemiyetinde Sivas Katliamına dair basın açıklaması yaptı.

DERSİM

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde katledilen 33 aydın, akademisyen, yazar ve sanatçı, Dersim’de anıldı. Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Sanat Sokağı’nda yapılan açıklamada konuşan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) genel merkez yöneticisi Reyhan Kumru, “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı özünde sadece Alevilere karşı değil; ezilen, ötekileştirilen, dışlanan, yok sayılan bütün toplumsal kesimlere karşı yapılan bir katliamdır.” dedi.

DERSİM – DÜZGÜN BABA CEMEVİ

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler, Dersim’in Nazımiye ilçesinde bulunan Düzgün Baba Ziyaretgahı’nda anıldı. Katliamda yaşamını yitirenler anısına çerağlar uyandırıldı, deyişler söylendi. Açıklamayı okuyan Düzgün Baba Cemevi Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, “Sivas Katliamını egemenlerin bütün unsurlarıyla birlikte organize ettiği ve şeriatçı Işid zihniyetli güruhun tetikçiliğiyle hayata geçirdiği kanlı bir katliamdır” dedi.

Asım Bezirci mezarı başında anıldı

Yazar Rıfat Ilgaz ve Sivas’ta Madımak Oteli’nde 33 aydınla birlikte katledilen yazar Asım Bezirci, katliamın yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Kor Kitap ve Manos Kitap, yazar Rıfat Ilgaz ve Sivas’ta Madımak Oteli’nde 33 aydınla birlikte katledilen yazar Asım Bezirci’yi Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabirleri başında andı. Anmada “Sivas yandı kaç yıl oldu?” pankartı açıldı.

TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, yangının sürmekte olduğunu, yakılanın Türkiye’nin birikimi ve düşünce özgürlüğü olduğunu söyledi. Özyalçıner, yangına kibrit çakanın aramızda dolaştığını ifade etti.

Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz da babasının aydın kişiliğine vurgu yaparak, “2 Temmuz katliamının acısı içimizde büyüyor” dedi. Ilgaz, babasının bu acı ile yaşamını yitirdiğini söyledi.

Mersin’de anma

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Sivas Katliamı’na dair basın açıklaması yaptı. Özgür Çocuk Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamayı Tüm-Bel Sen Mersin Şube Başkanı Mustafa Özbay okudu.

Özbay, Sivas Katliamı’nın 27. yılında unutmamak ve unutturmamak için alanlarda olduklarını belirterek, “27 yıl önce Madımak oteline düşen ateş, yüreğimizi dağlamaya devam ediyor” dedi.

İstanbul

Kartal Emek ve Domokrasi Güçleri olarak Sivas katliaminin 27. yıl dönümünde anma gerçekleştirdi.

İstanbul

Fatih’te Fatih Dayanışması Sivas katliaminin 27. yıl dönümünde anma gerçekleştirdi.

Denizli

Denizli’de Üniversi‘ndeki genç canlar,  Sivas Katliamı’nın 27. yıldönümünde alanlardan ses verdiler. Pir Sultan’lar Ölmez Kavga Bitmez!

İstanbul

Sarıyer/ Ömürtepe’de Sivas Katliamı’nın 27. yıl dönümünde katledilen 33 Canımızı andı.

BERLİN

27. yıl dönümünde Sivas Madımak katliamı Berlin’de lanetlendi
Sivas Madımak katliamı 27. yıl dönümünde Almanya ‘ nın başkenti Berlin’ de gerçekleştirilen yürüyüş eylemi ile protesto edildi. Berlin ‘ nin Hermannplatz meydanında saat 18:00’ da başlayan ve Oranienplatz meydanında son bulan prostesto yürüyüşü için demokrat, ilerici, devrimci yüzlerce insan bir araya geldi. Eyleme ATİK, üzerinde Sivas katliamını lanetleyen pankart ve flamaları, PARTİZAN örgütü de bayrakları ile katılarak destek verdiler. Navdem-Berlin nin örgütlediği eyleme alman MLPD kurumu ve birçok alman da katılarak faşizme karşı enternasyonal dayanışmanın en güzel örneğini sergilediler. Protesto eylemi esnasında söz alan konuşmacılar tarafından , TC devletinin geçmişte ve günümüzde uyguladığı faşist politikalar ve katliamlar hep bir ağızdan teşhir edildi. Eylem kitlenin hep bir ağızdan faşizmi teşhir eden almanca ve türkçe sloganlar atması ile olaysız bir şekilde son buldu.

HABER MERKEZİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir