Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

SİVAS’TA KATLEDİLEN 33 CAN KÖLN’DE ANILDI- VİDEO

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Kuzey Ren Vestfalya Bölge Temsilciliği, 2 Temmuz 1993 yılında Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak için Sivas’a giden 33 aydın ve sanatçının Madımak Oteli’nde yakılarak katledilmelerinin 27’nci yılında, Köln’de kitlesel bir anma düzenleyerek 33 aydın ve sanatçıyı andı.

Anmada, zaman aşımı nedeniyle 21 yıllık yargı sürecinden sonuç çıkmayan Madımak Oteli’nde katledilenler için deyiş söylenip semah dönüldü. Koranavirüs salgınına ve havanın yağmurlu olmasına rağmen anmaya kitlesel bir katılım oldu.

Köln merkezi tren istasyonunun önünde düzenlenen anma, gülbank okunup delil uyandırılarak ve katliamda hayatın kaybeden 33 aydın  ve santçı için bir dakikalık saygı duruşu yapılarak başlatıldı. Bu yol hızmetlerini AABF NRW Bölge İnanç Kurulu’ndan Mehmet Korkmaz  Dede ile Nejla Akbaba Ana birlikte yürüttüler.

Anmaya katılan kitle Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Kuzey Ren Vestfalya Bölge Temsilciliği ile AKM’ler tarafından hazırlana üzerinde Sivas katliamıyla ilgil sloganların yazılı olduğu dövizleri ve katliam‘da hayatını kaybeden 33 aydın ve sanatçının fotoğraflarını taşıdı.

Çiler Fırtına’nın sunuculuk yaptığı anmaya çok sayıda Alman siyasetçi katılıp konuşma yaparak Alevilere desterklerini sundular. Çiler Fırtına, anmada konuşma yapan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti SPD Milletvekili Susanna Dos Santos- Hermann’a,  Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Birlik 90/ Yeşiller Milletvekili Berivan Ayvaz’a, Köln Belediye Başkanı Elfi Sho-Antwerpes’e, Sol Parti Köln Belediyesi Fraksiyon Başkanı ve Köln Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Jörd Detjen’a, Sol Parti Köln Belediyesi Meclis Üyesi Güldane Topyürek’e ve NS-Dokümantasyon Merkezi Yöneticisi Martin Sölle, Alevi kurmları adına teşekkür etti.

 

Madımak katliamında hayatın kaybedenleri anma etkinliğinde AABF  NRW Bölge Temsilciliği adına Başkan Soner Solmaz konuştu.  Solmaz’ın konuşmasına kitle slogan  ve alkışklarala destek verdi. Solmaz’dan sonra  basın açıklamasının Almanca  metnini okumak için  AABF WRW Bölge yöneticisi Sibel Gümüş söz aldı.

 

Anmada  son  konuşmayı AABK  Eşit Başkanı Hüseyin Mat yaptı. Mat,” Aile fertlerinden birisinin  Koronavirüs  salgınından etkilenmesinden dolayı,  bu yıl Madımak Oteli önünde düzenlenen anmaya katılamadığını, ama yürüğinin Madımak Oteli’nin önünde 33  Canı ananların yüreklerinin yanında olduğunu, gelecek yıl Madımak Oteli’nin önüne yine on binlerle gideceklerini vurguladı.

Başkan Mat konuşmasının devamında, şunları ifade etti: ” Madımak Oteli’nde kıblesi insan olan 33 Can yakılarak katledildi.  Biz AABF olarak genel kurulumuzda Dersim 1938 kırmından dolayı, 4 Mayıs’ı kara gün ilan ettik.  2 Temmuz 1993‘de Aleviler için kara bir gündür. Bu gün kara kılan 33 canımızı Madımak Oteli’nde diri diri yakarak katledilmeleridir!. Madımak Utanç Müzesi Olana kadar Sivas’a gideceğiz‘‘  dedi.

Çiler Fırtına’nın sunuculuk yaptığı anmada ateşte semah dönenlerin aşkına semah dönüldü. Ali Asker Arduc’un deyişler söylediği anma, delilin sır edilmesiyle birlikte sonlandırıldı.

AHA Köln / Hasan Subaşı

Fotoğraflar: Murat Almışlar / Mesut Kabakçı

   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir