Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Köln’deki ‘Devrimci 1 Mayıs‘ yürüyüşüne polis sert müdahale etti- Video

 1 Mayıs Almanya’nın Köln kentinde sandıklar ve demokratik kitler örgütleri tarafından yapılan iki ayrı gösteriyle çoskuyla kutlandı. DGB, Verdi  ve bazı demokratik kitle örgütleri, Heumart Maydanı’nda düzenledikleri bir mitingle 1 Mayıs’ı kutladılar.

Köln’deki ikinci kutlama Devrimci 1 Mayıs Platforumu tarafından yapıldı. Devrimci 1 Mayıs Platforumu’nun çağrısıyla kitle sabah saat 10:00’dan itibaren Hans-Böckler Platz’da bulunan DGB sendıkasının önünde biraraya gelmeye başladı. Polisin uyarıları üzerine buradan toplanma alanı olan Fiersen Platz’ta gidildi.  Fiersen Platz’ta yapılan kısa konuşmlardan sonra devrimci örgütlerin, demokratik kitle kurumlarının, bazı sandıkların ve Alman gençlik örgütlerinden grupların oluşturdukları coşkulu kortejiler miting alanı olan Alt Stadt’a doğrı yürüyüşe geçti.

Korana tebirlerilerine uyma şartıyla izin verilen yürüyüş ve mitinge, koranavirüs salgınına rağmen kalabalık bir kitle katıldı. Polisin ve Ordnungamt‘ın korana tebirlerilerinden dolayı , 50 kişilik kortejiler oluşturarak yürünmesi talbini kabul eden yürüyüş tertip komitesi, kısa bir süre içerisinde 50 kişilik kortejilerin uluşturulmasını sağlayarak saat 12:00’de yürüyüşü başlattı. Yürüşcüler yapılan ajitasıyon konuşmalarını, söylenen devrimci marşların ve hep birlikte atılan sloganların eşliğinde şehirin kalabalık yerlerinden geçerek miting alanına doğru çoşkulu ve sorunusuz bir şekilde yürüdüler.

Bu durum, polisin müdahalesine kadar devam etti. Miting alanına az bir masefa kalamışken polisin ağırlıklı olarak Alman gençlerinin yer aldığı bir korteje, koronavirüs tedbirlerine uymuyorlar iddiasını ileri sürerek müdahale edip  Türkiyeli bir devrimci ile 15 – 17 yaşlarındaki 3  anti- faşist genci göz altına alması ve yürüyüşü durdurmasıyla birlikte değişmeye başladı. O ana kadar yollarına sorunsuz devam eden göstericiler, gözaltına alına gençlerin serbest bırakması için polise ile tartışmaya başlaşlayarak yolları trafiğe kapattılar. Polisi yolları açmak için kitleye cop ve tekmelerle saldırdı.

POLİS GERİLİMİ HIZLA DÜŞÜREBİLİRDİ

Polis gözaltına aldığı gençleri serbest bırakarak gerilimi düşürebilirdi. Fakat nedenini bilmediğimiz sebeplerden dolayı bunu yapmadı. Bunu yapmadığı gibi zor kullanarak başka göstericileri de gözaltına aldı. Bu durum karşılıklı olarak gerilimin artmasını ve göstericiler ile polis arasında küçük çaplı bir arbedenin yaşanmasını sağladı.  Görüntülerde de gördüldüğü gibi polisin bu tutum ve davranışı, hiçte hoş olmayan şiddet manzaralarının ortaya çıkmasına yol açtı…

DEVRİMCİ 1 MAYIS PLATFORUMU KALK POLİS MERKEZİNE YÜRÜDÜ

Devrimci 1 Mayıs Platforumu Alt Stadt’daki miting alanında kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra, gözaltına alınanların serbest bırakılmalarını sağlamık için Kalk‘taki polist merkezine yürüdü. Demokaratik Güç Birliği ( DGB) adına yapılan konuşmalarda, polis şiddetini protesto etmek ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını sağlamak için polis merkezine yüründüğü ifade edildi.

4-5 kilometrelik bir yolu yürüyerek polis merkezine ulaşan göstericiler, burada yaptıkları konuşmalarda polisin göstericiler karşi kullandığı şiddeti protesto ettiklerini dile bir kez daha getirdiler. Polis merkezi önündeki bekleyiş oturma eylemiyle devam etti. Gözaltına alınların serbest bırakılaması çoşkuyula karşılanarak eylem burada sonlandırıldı.

AHA / Köln

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir