Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevi kurumuları: AKP’li Isparta Belediye Başkanı Cemevi açılışında Alevilere hakaret etti/ Video

Alevi toplumunun örgütlü dayanışmasıyla yapılan Isparta Cemevi bugün açıldı. Açılışa Türkiye ve Avrupa Alevi kurumlarından temsilciler katıldı. Açılışta konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD ) Genel Başkanı Gani Kaplan, tüm Alevi kurumlarının başkanları gibi Aleviler yaklaşımında dolayı konuşmasında Diyanet’i eleştirdi. Gani Kaplan’ın diyaneti eleştirmesine tahammül edemiyen AKP’li Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kaplan’ın konuşmasını kesmek için ayağı kalkarak kürsüye yürüdü.  7 Alevi kurumu yazılı bir açıklama yaparak, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in, PSAKD Genel Başkanı  Gani Kaplan’ın konuşmasına müdahale etmesine sert tepki gösterdi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Derenekleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından ”AKP’li belediye başkanı Cemevi açılışında Alevilere hakaret etti” başlığıyla yapılan ortak yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

”AKP’li Isparta belediye başkanı Şükrü Başdeğirmen Cemevi açılışında diyanet işlerinin kaldırmasını ve eşit yurttaşlık hakkımızın verilmesi yönünde konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği genel başkanı Gani Kaplan’ın üzerine yürüyerek hakaret edip,nefret söylemlerinde bulundu.
 Alevi düşmanlığı öyle boyutlarda ki varlığımıza dahil tahammülleri yok.
Tüm Alevi kurumları olarak açıkça söylüyoruz, diyanetinizde, belediyenizde haddinizi bileceksiniz. Ülkenin en köklü Alevi örgütlerinden PSAKD’nin genel başkanı konuşurken kürsüye yürümek, milyonlarca Alevi’nin üzerine yürümektir.
“İndirin bunu,alın gözaltına…” tehtidlerinizde bize sökmez. Biz sizin gibi zamane yezitlerini çok gördük. Akp iktidarı bir taraftan demokrasi,eşitlik güzellemeleri yaparken diğer yandan gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi.Ne bir belediye başkanı nede bir başkası Alevlere ve Cemevlerimize hakaret edemez.
Öte yandan belediye başkanının “bu Cemevini ben yaptırdım..” sözleri hadsizliğin yanı sıra yalandır. Çünkü, başta Ispartalı Aleviler olmak üzere onlarca Alevi kurum yöneticileri çok iyi biliyor ki, Cemevi,arsanın satın alınmasından inşaatın tamamlanması, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, ülkedeki Alevi kurumları ve ıspartalı işadamlarının lokmaları sayesinde olmuştur.
Ayrıca AKP’li belediye başkanı Alevilere hakaret ederken ondan özür dileyen cemevi yönetiminide Hünkara haval ediyoruz ve kınıyoruz. Görüyoruz ki milyonlarca Alevi’nin hak alma mücadelesinde “Aleviler vardır Alevilik haktır…” Sözündeki HAKK’ı Alevilikte değil, AKP’li belediyede aramaktalar.
Halk ozanlarımız yolumuzun kültürümüzün taşıyanlarıdır. Bu gün bunun bir örneğini, konser için Cemevi açılışına gelen fakat bu hakaret ve saygısızlık karşısında Pir Sultanca duruş sergileyip konserini iptal eden, Tolga Sağ ve Muharrem Temiz’e, PSAKD genel başkanı Gani Kaplan şahsında Alevilere yapılan hakaret karşısında konuşma yapmayı protesto eden ADFE genel başkanı Celal Fırat ve HBAKV genel başkanı Ercan Geçmez’e teşekkür ediyoruz.
Diyanet işleri başkanlığı denilen kurum kırmızı çizgimizdir, kapatılmalıdır.
AKP’li Isparta belediye başkanını kınıyoruz.!
Isparta belediye başkanı derhal istifa etsin.!”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir