Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

DERSİM: 40 yıldır kullanılmayan camiden zorla ezan dinletiliyor!

Dersim (Rûdaw) –Dersim’in Pülümür İlçesi, Kırmızıköprü (Pırdesur) Beldesi’nde kullanılmayan camiye kurulan, merkezi sistemle günde 5 defa yüksek sesle dinletilen ezan vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Nüfusunun büyük bölümünün Kürt Alevi olduğu Dersim’de 1980 yılında yapılan ve hiç kullanılmayan caminin çatısına İl Müftülüğü tarafından geçtiğimiz Ramazan ayında ezan için merkezi sistem kuruldu.

Kırmızıköprü beldesinde Sünni vatandaşların olmamasına rağmen camiye kurulan sistem ile her gün 5 kez yüksek sesle Alevi vatandaşlara ezan dinlettiriliyor.

Beldede sürekli dinletilen ezana ise vatandaşlar tepki gösteriyor.

“Bu asimilasyondur, baskıdır ve inancımıza hakarettir”

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) üyesi İsmail Aslan, “Bu durum Ramazan ayında başlamış, insanlar korkudan seslerini çıkarmamışlar. Ben de bu durumu gördüm ve rahatsız oldum. Kırmancki ve Alevi inancında ezan yok hatta Kuran’da yok. Bu asimilasyondur, baskıdır ve inancımıza hakarettir. İnsanlarımızın hepsi rahatsız, darbeden sonra yaşanan bu diktatörlükten ötürü insanlarımız korkuyor” dedi.

Herkesin inancına saygılı olduklarını, ancak cemaati olmayan ve kullanılmayan camiden kendilerine zorla ezan dinletilmesini asimilasyon politikası olarak değerlendiren vatandaşlar, yetkililerin bu duruma el koymasını istiyor.

“Namaza gelin diyorlar, ama biz Kürt Alevi’siyiz”

Alişan Karaaslan, “Bu ezanı okuyarak bize namaza gelin namaza gelin diyorlar. Ama biz Bektaşi’yiz, Kürt Alevi’siyiz biz namaz kılmıyoruz ki eğer cemevi olsaydı giderdik. Bu kültürümüze baskıdır, kültürümüze hakarettir, bunu asla kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

“Ezanın sesini yüksek açıyorlar, evin içinde duramıyoruz”

Düzgün Kılıç, “Bizim inancımızda bu yok. Biz şimdiye kadar ne camiye gittik ne de namaz kıldık. Ama biz her inanca Hırıstiyan’a, Ateist’e ve her inanca saygılıyız. Bakın burada cemaat yok camiye gitsin çünkü kimse yok. Ezanın sesini yüksek sesle açıyorlar evin içinde duramıyoruz. Sesi özellikle çok açıyorlar” diye konuştu.

Senem Kılıç, “Sabah akşam açıyorlar ses bize geliyor. Küçük çocuklar var  hasta var insanlar korkuyor” ifadesini kullandı.

“Devlet bu kadar sorun varken cami ile uğraşıyor”

Kemal Doğan, “Her ezan okunduğunda herkes tepkileri görebilir, çünkü yüksek, yankı ve rahatsız edici bir ses. Biz ezana, camiye karşı değiliz, hiçbir inanca karşı değiliz kim neye inanıyorsa ona inansın buna sonuna kadar saygılıyız. Ancak devlet, bu halkın onca sorunu var bunlara yöneleceğine cami ile uğraşıyor. Bizim hissettiğimiz şey şudur; Sünni İslam anlayışını baskı aracı olarak halkı asimile etmek için araç olarak kullanıyor. Camiye gitmek isteyen, kiliseye gitmek isteyen gider. Ama tekçi bir anlayışı da başka inançlar üzerinde baskı aracı olarak kullanmasınlar” dedi.

Foto: Ali Haydar Gözlü/Rûdaw

2013’te açıklanan verilere göre Dersim’de 117 cami vardı. Ancak insanların bu camileri kullanmaması nedeniyle birçoğu zamanla vatandaşlar tarafından ahır ve samanlık olarak kullanılmaya başlandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir