Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Duisburg’ta ‘‘Aleviler Ne İstiyor” paneli düzenlendi- Video

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) NRW Bölge Temsilciliği bileşeni 22 Alevi Kültür Merkezi, Duisburg-Hamborn AKM’de “Aleviler Ne İstiyor” paneli düzenlendi.
22 Cemevi’nden gelen 150’yi aşkın kişinin katıldığı panel, Duisburg-Hamborn AKM Sekreteri Şirin Emre’nin yaptığı selamlama konuşmasının ardından Kerbela’dan bugüne toplumsal özgürlük mücadelesinde hayatlarını kaybedenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Saygı duruşu yapıldıktan sonra konuşmasını yapması için Duisburg-Hamborn AKM-Cemevi Başkanı Süleymen Dinçer’e söz verildi.
Sözlerine, değerli canlar, değerli yoldaşlar, değerli gönül dostları ifadeleriyle başlayan Başkan Dinçer, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: ‘‘AABF’miz 160 Alevi Kültür Merkezi – Cemevi’nin çatı kurumudur. Kararlı örgütlü mücadele sonunda, Aleviler AABF bünyesinde Almanya’da birçok haklar kazandı. Bu haklar nedir derseniz Almanya’nın Nordrhein-Westfalen (NRW) eyaletinde elde ettiğimiz “Kamu Tüzel Kişilik Statüsü” hakkıdır. Bu hakkı elde etmemizle birlikte Almanya’daki Katolik, Ortodoks, Protestan kiliselerinin anayasal olarak hangi hakları ve yetkileri varsa Aleviler de aynı haklara sahip oldular…’’dedi.
Duisburg-Hamborn AKM Başkanı Süleyman Dinçer’in konuşmasını tamamlamasından sonra moderatörlüğünü AABF NRW Bölge Sekreteri Mesut Kabakçı’nın yaptığı panel bölümüne geçildi.
Panelde konuşmacı olan AABK Onursal Başkanı Turgut Öker’e, AABF NRW Bölge Başkanı Selahattin Göktürk’e ve Duisburg–Hamborn AKM-Cemevi Onursal Başkanı Cemal Şen’e Alevilerin taleplerininde içinde yer aldığı yedi soru soran Kabakçı, yaptığı kısa konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Aleviler yüzyıllardır baskı altındalar. İçinde bulunduğumuz süreçte AKP ve MHP faşizmiyle birlikte baskılar tavan yapmış durumda. Aleviler taleplerini daha yüksek sesle haykırıyor. Bununla ilgilide çeşitli yerlerde paneller yapılıyor. Bizler Almanya’dayız ama Alevilerin Türkiye’deki mücadelesinin uzağında değiliz, burada sürdürdüğümüz mücedeleyle Alevilerin Türkiye’deki mücadelesine destek veriyoruz.” dedi.
Panel’de ilk konuşmayı AABK Onursal Başkanı Turgut Öker yaptı. Öker, konuşmasında Alevilerin hak ve özgürlük mücadelesinin nasıl ileriye taşınacağına ve Türkiye’deki tüm ezilen, baskı altında olan, hakları verilmeyen toplumsal kesimlerin hak ve özgürlükler mücadelesinde mutlak bir araya gelmelerinin önemine vurgu yaptı.
AABK Onursal Başkanı Turgut Öker, konuşmasının devamında, halk güçlerinin birliğine ilişkin şu ifadeleri kullandı
“Devrimciler, sosyalistler kendilerini korur ama metropollerde biz öyle bir örgütsüzüz ki, Alevilerin Türkiye’de hiçbir şekilde kendilerini koruma durumu yok. İnsanlık dışı iktidarı alaşağı etmek için her toplumsal kesim ile bir arada olmamız gerekir. Bu süreçte kim ayrımcılığı körüklüyor ise o Yezid’in ekmeğine yağ sürüyor. Yezid’in bütün derdi iktidarını devam ettirmek. Tarihteki bütün Alevi önderleri baskı karşısında insanlık için yoksul insanların sesi, isyanı olmuştur.” dedi.
Öker’in konuşmasının birinci bölümünü tamamlamasından sonra, konuşmasını yapması için AABF NRW Bölge Başkanı Selahattin Göktürk’e söz verildi. Göktürk, konuşmasında, devletin Alevilerin dergâhlarını gasp ettiğine vurgu yaparak, şunları ifade etti: “Türkiye’deki siyasi yapının yaptığı tek bir şey var. Hiçbir sorunu çözmemek için bir sürü çözümsüzlük üretmek. Devlet inançlar karşısında kör olması gerekirken, bir inancı ve kimliği kendi resmi inancı ve kimliği olarak ilan etmiş; onların yaşayabilmesi için elinden gelen her hileye başvuruyor. Devletin böyle bir görevi olmamalı. Bütün inanç ve kimlikler karşısında eşit olmalı. Dergahlarımız gasp edilmiş. Pirlerimiz katledilmiş hala mezar yerleri belli değil. Devlet geleneğini Selçuklu ve Osmanlı’dan devraldı. Bizim inanç önderlerimiz tarihte aslında siyasi önderlerimizdir de” ifadelerini kullandı.
‘‘Aleviler Ne İstiyor‘‘ panelinin konuşmacıları arasında yer alan Duisburg–Hamborn AKM-Cemevi Onursal Başkanı Cemal Şen ise konuşmasında ağrlıklı olarak Alevilerin talepleri ile demokrasi güçlerinin birliğinin üzerinde durdu. Bu bağlamda, şunları ifade etti:
“Aleviler çok şey istemiyor. Gasp edilen haklarını istiyor. Eşit yurttaşlık hakkı istiyor. Aleviler yüzyıllardır asimilasyona uğradı. Yok edildi. Katliama uğradı. Aleviler, katliamı yapanlardan hesap sorulmasını istiyor. Demokratik kitle örgütleriyle güç birliği yapmamız gerekiyor. Çember giderek daralıyor. Alevilerin hakları yalnızca mevcut iktidar döneminde gasp edilmedi. Diğer iktidarlarda Alevilere karşı her türlü haksızlığı, zorbalığı, adaletsizliği yaptılar. Bu durum bir devlet politikasdır” dedi
‘‘Aleviler Ne İstiyor‘‘ panelinin gerçekleştiği Duisburg-Hamborn AKM- Cemevi Başkanı Süleyman Dinçer, sosyal medya üzerinden panele ilişkin yazılı bir açıklama yaparak katkı sunan herkese teşekkür etti. Dinçer‘in açıklamasında, şu ifadeler yer alıyor:
‘‘Değerli Yöneticiler, dün Cemevimizde NRW Niederrhein AKM’lerin ortak organize etiği ve 22 AKM‘nin desteğiyle gerçekleştirdiğimiz panel etkinliğimizin amacına ulaştığını düşünüyorum.

Panelimize konuşmcı olarak AABF Onursal Başkanı Turgut Öker, AABF NRW Bölge Başkanı Selahattin Göktürk ve Duisburg-Hamborn AKM- Cemevi Onursal Başkanı Cemal Şen katıldı. Panelimiz‘de moderatörlük görevini AABF NRW Bölge Sekreteri Mesut Kabakçı canımız yürüttü.

Panelde tüm Alevileri ilgilendiren konular, gasp edilen Alevi hakları, örgüt içinde ve dışındaki sosyal, kültürel ve inaçsal meseleler, önümüzdeki Türkiye seçimleri öncesi Alevilerin ne yapması gerektiği, Alevilerin de içinde yer alacağı bir “Demokresi ve Özgürluk Cephesi’nin” kurulması ve bunun güçlendirilmesini içeren konular konuşuldu.

Bu etkinliğe emek veren, destek sunan Niederrhein ve tüm AKM lerin yöneticilerine, konuşmalarıyla panele destek sunan canlara ve özellikle sabah erkenden akşam geç saatlere kadar yardım ve destek sunan AKM Duisburg-Hamborn Kadın Kollarına, görev alan yönetici ve üyelere. Sazı ve sözüyle destek ve dayanışmada bulunan Ali Yıldırım canımıza Cem Evi ve kadınlarımız adına yürekten tesekkür ediyorum.

Aşk ile.. ” dedi.

Hasan Subaşı / AHA – Köln

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir