Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Resmi Gazete’de yayımlandı: Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu- Video-

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”ne göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görev ve yetkileri arasına “Alevi-Bektaşi kültürünün araştırılması ve cemevleriyle ilgili iş ve işlemleri yürütmek” de eklendi.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının görev alanındaki çalışmalarını değerlendirmek ve önerilerini Başkanlığa bildirmek üzere Danışma Kurulu kurulacak. Danışma Kurulu, başkan ve 11 üyeden oluşacak. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı, Danışma Kurulunun da başkanı olacak. Danışma Kurulu üyeleri, Alevi-Bektaşilik yolunda temayüz etmiş kişiler ile Başkanlığın görev alanına giren konularda araştırma ve çalışmaları bulunanlardan Cumhurbaşkanınca 3 yıllığına seçilecek. Bakan gerekli gördüğü hallerde Danışma Kuruluna başkanlık edebilecek.

Bakanlık bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulurken başkanlığın görev ve yetkileri şöyle sıralandı:

Cemevlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, cemevlerindeki hizmetlerin etkin ve verimli yürütülmesini koordine etmek. Cemevlerinin Başkanlıkça belirlenen hizmetlerinin gördürülmesi için yerel yönetimlere veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına ödenek aktarımına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. Alevi-Bektaşilik hakkında tüm yönleriyle, sosyal ve beşeri bilimler bütünlüğü içinde bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve bu konularda seminer, sempozyum, konferans ve benzeri ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek. Özgün bilgi üretimi için uygun ortamlar hazırlamak, yayınlar yapmak ve bu alandaki çalışmaları desteklemek. Alevi-Bektaşilikle ilgili akademik faaliyetleri desteklemek amacıyla üniversiteler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak. Alevi-Bektaşiliği yurt içinde ve yurt dışında bilimsel yönüyle araştırmak, derlemek ve bu amaçla yapılan çalışmaları desteklemek. Görev alanı kapsamında ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların bilimsel çalışmalarını ve bu alandaki yayınlarını takip etmek, gerekli görülenleri tercüme ettirerek basılmasını ve yayımlanmasını sağlamak. Alevi-Bektaşilikle ilgili eğitim ve kültür faaliyetlerini yürütmek ve desteklemek. Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

ABF: ALEVİLİK İNANCIMIZDIR ,CEMEVLERİ ALEVİLERİN İBADETHANESİDİR!

 

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gece yarısı yayımladığı KHK ile kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na Alevi kurumları tepkili.  Alevi Bektaşi Federasyonu ( ABF), sosyal medya üzerinden  yazılı bir açıklama yaparak gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne tepki gösterdi.  Açıklamada, şu ifadelere yer alıyor:

”Gece yarısı KHK yayınlandı; Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı Kuruldu, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak kuruldu!

Alevilerin taleplerini , Alevileri temsil eden kurumların haklı haykırışını görmeyerek, Alevi Bektaşi İnancını bir Kültürmüş gibi dikta eden ve inanç haklarımızı Uluslar Arası Din ve Vicdan özgürlüğünü anlaşmalarına aykırı olarak ayaklar altına alan ve inancımızı gasp eden bu ceberrut anlayışı kınıyoruz..

Siz kabul etseniz de etmeseniz de, Alevi Bektaşi’lik bir Kültür değil ve Cemevleri kültür merkezleri değildir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir