Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Alevi kurum temsilcileri HDP, CHP  ve İYİ PARTİ ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu. Alevilerin toplumsal iradesini temsil eden Alevi çatı kurumları, bu dayatmayı kabul etmeyeceklerini belirterek hem TBMM içinde grubu bulunan partiler ile görüşerek hem de alanlarda kitlesel eylemler yaparak tepkilerini dile getirip taleplerini bir kez daha hekese anlatmaya çalıştılar.

Alevi toplumunun örgütlü iradesi olan 8 çatı kurumu Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri, Meclis Genel Kurulu’nda sert tartışmaların yaşandığı  görümelerden sonrar, AKP  ve MHP oylarıyla Meclisten geçen torba yasaya karşı gerçekten ciddi bir mücadele yürüttüler.

Alevi kurum başkanları,  torba yasanın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldüğü sırada, oturumlara katılarak Alevilerin taleplerini ve ihtirazlarını dile getirdiler. Aynı süreçte, TBMM’de grubu bulunan partileri ziyaret ederek görüşmeler yaptılar. Yasanın geri çekilmesi için TBMM önünde kitlesel bir gösteri düzenleyerek, yasal zorbalık dayatmasına karşı direneceklerinin açık ve net bir şekilde ortay koydular.

Alevi kurumları, torba yasaya ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan ‘Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na karşı başlattıkları mücadele kapsamında, 22- 23 Kasım tarihlerinde HDP, CHP ve İyi Parti Genel Başkanları ile görüştüler. Görüşmeye ilişkin Alevi kurumları tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer alıyor:

 ‘‘22- 23 Kasım Tarihlerinde Muhalefet Parti liderleriyle görüşülmüştü.

Gerek Torba yasası gerekse Cumhurbaşkanı Kararnamesi sürecini Anayasa Mahkemesine götürme sürecini başta TBMM Genel kurulunda muhalefet partilerin göstermiş olduğu tepki ve kurumlarımızın taleplerine göstermiş olduğu dayanışma sürecini konuştuk. HDP ve İYİ parti Genel Başkanları Anayasa mahkemesi sürecinde CHP öncülüğünde milletvekillerimizin imza vermesi konusunda destek vereceklerini beyan ettiler. CHP Genel Başkanı Grup olarak karar aldıklarını hukukçularının çalışma yapacaklarını AYM verecekleri başvuru gerekçesini Alevi Kurumlarıyla paylaştıktan sonra başvuruda bulunacağını ifade etti.‘‘

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir