Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Araştırmacı Yazar ve Eğitimci Musa Kazım Engin Dede’nin konuk olduğu panelde ‘Alevilikte Enel Hak’ konusu ve Aleviliğin tarihine ilişkin başlıklar masaya yatırıldı.

BAT-Cemevi İnanç Kurulu tarafından organize edilen panele Yönetim, İnanç, Kadınlar kurulu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda canımız katılımıyla Cemevi ana salonunda dün gerçekleşti. Panel öncesi Yönetim Kurulu üyesi Uğur Sürücü alevi deyişlerinden oluşan bir mini dinleti verdi. Dinleti ardından ise; İnanç Kurulu temsilcisi Musa Gönül Dede selamlama konuşması, panelist Musa Kazım Engin ise; katılımcılardan rızalık aldı. Alınan rızalık sonrası Engin konuşmasına Alevilik tarihine girerek başladı. Alevilik tarihinde yaşanan önemli tarihi dönemler ile Aleviliğin İslam Dini ile ilişkisine, Enel Hak ve bu ekolün en önemli temsilcisi Hallac-ı Mansur’a ve günümüzde Alevilerin karşılaştığı tehlikeler noktasında konu başlıklarına değinen Engin ‘Aleviliğin İslam dışı olduğunu, Alevilikte ki temel ilke ve değer ile bir çok ritüel ve geleneklerin İslam dininde olmadığını, olmayan en önemli başlıklardan birinin de Enel Hak anlayışı olduğuna’ konuşmasında dikkat çekti.
Engin’in konuşmasından sonra soru-cevap bölümü için verilen kısa aranın ardından panel, Musa Gönül Dede’nin kurmanci dilinde okuduğu deyişle başladı. Okunan deyişin ardından panel soru-cevap bölümünde katılımcılarla yapılan verimli muhabbetle son buldu.
HABER: BAT-Cemevi Basın Ofisi
Fotoğraflar: Ulaş Yunus Tosun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir