Alevilere yönelik nefret söylemine suç duyurusu

Bursa’daki Hürriyet Anadolu Lisesi‘nde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mehtap Cengiz, sınıfta ders verirken Aleviler yöenlik bilinen nefret söylemlerini, karalama ve iftiraları tekralayarak Alevileri hedef aldı.
Öğretmen Mehtap Cengiz‘in ‘‘Ben Alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değil. Alevilerin Hz. Ali’yi Hz. Peygamberimizin yerine koyuyorlar, çoğu Alevinin ahlaki açıdan bozuklukları bulunuyor, bir erkek ile kız öğrencinin ders dışında konuşması zindır ” ifadelerini kullanarak Aleviler hakaret etmesine, Alevi öğrencilerin aileleri tepki göstererek, öğretmen hakkında suç duyrusunda bulundular.
Bursa’nın Osmangazi İlçesi’ndeki Hürriyet Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi Öğretmeni Mehtap Cengiz’in; 10-G sınıfında verdiği ders de , Alevilere yönelik aşağılayıcı ve ayrımcı ifadeler kullanamasını sınıfta bulunan Alevi öğrencilerin ailelerine iletmeleri üzerine, Alevi öğrencilerin ailelerinden Serkan Gizir ve Yazgülü Giziri harekete geçerek işlenen nefret suçunu Bursa Barosu Başkanlığı’na dilekçeyle bildirdiler.. Bunun üzerine Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Bursa’nın Osmangazi İlçesi’ndeki Hürriyet Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mehtap Cengiz’in Aleviler yönelik yaptığı hakaretlerin duyulması üzeriene Bursa Barosu ve Alevi örgütleri, Alevileri hedef alan öğretmen tepki göstererek, öğretmen Mehtap Cengiz’in görevden alınmasını istediler. Bu gelişmeler üzerine Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’de nefter suç işleyen öğretmen hakkında soruşturma başlattı.
Hürriyet Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mehtap Cengiz’in Alevilere karşı işlediği nefret suçu ile ilgili konuşan Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Kemal Özgür Yetkin, “Bu insanlık suçudur. Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesi’nde düzenlenen halkı kin ve düşmanlaştırma veya aşağılama başlıklı maddesi uyarınca suç oluşturduğu açıktır. Ayrıca bu durum laikliğe de aykırıdır. Nefret söyleminde bulunan bir eğitimcinin eğitim faaliyetlerine devam etmesi kabul edilemez. Başka bir okula tayin edilmesini de kabul etmiyoruz. Çünkü gittiği yerde de bu zararlı düşüncelerini yaymasına neden olacaktır. Soruşturmanın selameti açısından derhal açığa alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca bu zihinde bu nefret söylemine devam ediyorsa eğitimcilik yapmaması gerekir. Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak nefret söylemlerinin cezasız kalmaması için mücadele edeceğiz.‘‘ dedi.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler