Per. Nis 30th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat: “AKP  eliyle devlet okulları minaresiz camiye dönüştürülüyor!”

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, AKP iktidarının eğitim kurumlarında bilimsel eğitime sırt dönerek dindar- kindar nesiller yetiştirmeyi hedefleyen bir eğitim sistemini egemen kılma yönelimini derinleştirerek sürdürmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

” OKULLAR MİNARESİZ CAMİ OLUYOR! ”

”Okullar minaresiz cami oluyor… Sorgulayıcı ve bilimsel eğitime sırtını dönen iktidar dindar ve kindar nesiller yetiştirmek amacıyla ümmetçi, biatcı ve kaderci eğitim sistemini hızla yaymaya başladı. Talep ve ihtiyaç olmamasına rağmen sayıları hızla artan ilahiyat fakülteleri ve imam hatip okullarından mezun olanların sayısı da doğal olarak artınca ortaya istihdam sorunu çıktı. Bu sorunu çözmek amacıyla cami ve kuran kurslarının sayısını arttırdılar. Daha önce mahalle ve evlere kendilerince geliştirdikleri projeler üzerinden cami hocası yolladılar” ifadelerini yer aldığı açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi:

” Okullara cami hocası gönderiliyor…

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin zorunlu din derslerini, din ve vicdan özgürlüğüne aykırı bulmasına karşın, inatlaşırcasına öğretilen din derslerinin sayısını arttırdılar. Ardından hız kesmeden din derslerini anaokullara (4 ile 6 yaşlara) kadar çektiler. Böylece hem kuran öğreten eğitimci hem de din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin sayılarını arttırdılar. Bu da yetmiyormuş gibi şimdi okullara cami hocası gönderiyorlar. Yani yaşamın her alanını hoca ve cemaatlarla doldurmaya çalışıyorlar.

Böylelikle iktidar, devlet kadrolarında istihdam ettirdiklerini kendisine amasız fakatsız, sorgusuz, sualsiz biat ettirip bağladılar. Devlette kadrolaşma arttıkça iktidar da varlığını teminat altına aldı. Zaten hedefleri de tam anlamıyla buydu, totalitarizm.

Son seçimlerde vali, kaymakam, cami hocası, kuran kurusu öğretmenleri, bekçiler gibi devlet kadrolarında istihdam edilenlerin birer iktidar askeri gibi çalışması bunu açıkça ortaya koydu. Özelikle gizli ödeneklerden ve sosyal projelerden vakıf, dernek, tarikat ve cemaatlere aktarılan bütçeleri de göz önünde bulundurursak, demokratik olmayan seçim süreçlerini yaşamaya devam ederiz.

Devlette bu kadrolaşma büyüdükçe gelecekte iktidarları halkın iradesi değil, devlette anti demokratik bir şekilde oluşturulan bu kadrolaşmanın belirleyeceği bir gercektir.

Bu gelişmelere karşı laik ve çağdaş bir eğitimden yana olan, demokratik bir cumhuriyet isteyen herkesin çok güçlü bir şekilde sesini yükseltmelidir. Aksi takdirde geriye dönülmesi çok zor bir durumla karşı karşıya kalmakla beraber, geleceğimizi kendi ellerimizle karartır ve Ortadoğu ülkelerinden bir oluruz.

Aşk ile.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir