Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Madımak Oteli’nde katledilen canların ailelerinden açıklama var

Madımak Otel katiamında kardesi Sekan Doğan’I kaybeden ve kendiside bu  vahşi katliamdan yaralı kurtulan Serdal Doğan kedisiyle birlikte altı ailenin adına ” Madımak Müze Oluyor” afişine, Ankara’dayapılmak istene ” Madımak Müzesi’ne” ve bu kapsamda Türkiye’nin önemli büyük şehirlerinde düzenlenecek olan kitlesel konserler ilişkin yazılı bir açıklma yaptı.

Serdal Doğan’ın kendi Facebook sayfasında paylaştığı açıklmanın altına Yeter Gültekin’in yazdığı kısa bir yorum var. Gültekin, o yorumda, Ankara’da yapılması planlanan müzenin isimine ilişkin bir öneride bulunuyor. Müzenin ismi, ”2 TEMMUZ – Pir Sultan Abdal- MÜZESİ” olsun diyor.

Alevi Haber Ağı olarak, bu açıklmaya hiçbir yorum yapmada olduğu gibi yayınlıyoruz.

Ailelerin Açıklaması:

”Değerli Dostlar! Bir tek MADIMAK var; o da Sivas’da. 1993 yılı 2 Temmuz da; 8 saat taşlanıp, ardından ateşe verdikleri; 33 canımızı, bu ülkenin aydınlık yüzlü gençlerini, sanatçılarını tekbir sesleriyle ateşe verdikleri yer ; MADIMAK OTELİ… SHP- DYP İktidarından bugüne görmezden gelindi, müze olmasına izin verilmedi. ilkin kebapçı dükkanı açarak; o ateşi her gün yakarak ve gün boyu harlayarak bizi tekrar tekrar yaktılar. İnsan eti kokan o lokantada, et yediler salyalı ağızlarıyla. Kararlı mücadelemizle, kapatıldı. Ardından kamulaştırılıp; bizlere Ortaçağ karanlığı yaşattıkları o mekanı. “ bilim- kültür merkezi “ haline getirdiler. Çocuk kütüphanesi açtılar. 12 yaşında kıydıkları KORAY KAYA dan. 14 ile 19 yaş aralığındaki onlarca çocuk canımızı almış olmaktan utanmadan. Aileleri acıtmaya, incitmeye devam ettiler. Ailelerde direnmeye, sabretmeye, mücadeleye devam ettiler 26 yıl boyunca ve edecekler. Ta ki MADIMAK UTANÇ MÜZESİ oluncaya dek.
“MADIMAK MÜZE OLUYOR” Afişiyle yola çıkan Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin Genel Merkez’ inin çabası pek çoğumuzca biliniyor. Madımak Katliamını Ankara da Müzeleştirme çabası; yitirdiklerimizi anmak- anlatmak için iyi bir proje. Değerli ve dahi içimizi serinleten bir çalışma…Hatta aileler olarak bu çalışmanın; ( görsellerin-ses- görüntü kayıtlarının vb. Kopyalarının) İzmir-İstanbul- Diyarbakır gibi büyük şehirlerde , Avrupa’da bazı bölgelerde olması durumunda daha çok insana ulaşması anlamında hemfikir olduğumuz bir gerçeklik.
Genel Merkez ile görüştük. MADIMAK MÜZE OLUYOR afişiyle yapılacak konserler sadece Genel Merkez binası içinde ; Balmumu Heykellerle; ses- görüntü kayıtlarıyla; Madımak Katliamında yitirdiğimiz canların tanıtımı- anlatımı ve katliamcıları deşifresi için önemlidir, kıymetlidir. Lakin bu çalışma ; 26 yıldır kavgasını verdiğimiz, bir otobüs insanla başlayıp onbinler olarak aktığımız gerçek MADIMAĞIN UTANÇ MÜZESİ yapabilme irademizi sekteye uğratır. Aileler olarak bizlerde biletlerimizi alıp bu konserlere katılmak, destek olmak ve hep birlikte türküler söylemek istiyoruz ve yapacağız. Önce; Genel Merkez; internet üzerinden taslak olarak paylaştığı “ MADIMAK MÜZE OLUYOR “ afişlerini geri çekmeli. Madımak dışında da yaşanmış acılara yer vereceği için;
“Toplumsal Bellek Müzesi”; “ ortak bellek müzesi” olabilir diye düşündük aileler olarak. Balmumu heykelleriyle Sivas Şehitleri ağırlıklı olacağı için belki, “ 2 Temmuz Ankara Genel Merkez Müzesi” ama asla MADIMAK MÜZESİ değil. Aksi hem Madımak Ailelerini hem de Madımak Utanç Müzesi için yıllardır çabalayan Madımak yüreklileri yaralar. Nihai hedefimiz olan Sivas’ta Kül edilen MADIMAK OTELİ’ ni UTANÇ MÜZESİ ‘ ne dönüştürmeliyiz…
Saygılarımızla.
Yeter Gültekin; Yalçın Sivri; Mehmet Gündüz; Hüsne Kaya; Ertan Kartal; Serdar Doğan. ( dar zamanda bütün aileler ile görüşemedik lakin çoğunluğun aynı duygu ve eylem birliği içinde olduğunu biliyoruz) ”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir