Cum. Nis 17th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

DEM Parti’den Siverek Açıklaması: “Şiddeti Üreten Politikalar Değişmeden Güvenlik Sağlanamaz”

⌈AHA⌉ DEM Parti Eğitim Politikaları Komisyonu ve Çocuk Komisyonu, Siverek’te bir lisede yaşanan silahlı saldırıya ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, saldırının yalnızca bir güvenlik sorunu değil, toplumsal ve siyasal politikaların sonucu olduğu vurgulandı.

Siverek Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaşanan saldırının derin bir üzüntü yarattığı belirtilen açıklamada, yaralanan öğrenci, öğretmen ve yurttaşlara geçmiş olsun dilekleri iletildi. Olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması ve benzer olayların yaşanmaması için sürecin takipçisi olunacağı ifade edildi.

“Şiddet Tesadüf Değil”
Açıklamada, yoksulluğun, güvencesizliğin ve eğitimdeki eşitsizliklerin derinleştiği bir ortamda çocukların ve gençlerin şiddetle karşı karşıya kalmasının tesadüf olmadığı belirtildi.

Kamusal hizmetlerin zayıflatıldığı, eğitimin piyasalaştırıldığı ve toplumsal barışın aşındığı bir düzende, benzer saldırıların zemin bulduğu ifade edilerek, bu olayın münferit bir vaka olarak değerlendirilemeyeceği vurgulandı.

“Okullar Güvenlikçi Değil, Özgürlükçü Olmalı”
Açıklamada, okulların güvenlikçi politikaların değil; bilimin, eşitliğin ve özgürlüğün mekânı olması gerektiği belirtildi. Eğitim ortamlarında artan akran zorbalığı, öğrenciler arasındaki şiddet ilişkileri ve psikososyal destek eksikliğinin sorunu derinleştirdiğine dikkat çekildi.

Rehberlik hizmetlerinin güçlendirilmesi ve çocukların sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarının kamusal bir sorumluluk olarak ele alınmasının zorunlu olduğu ifade edildi.

“Yetkililere Çağrı”
DEM Parti Eğitim Politikaları Komisyonu ve Çocuk Komisyonu, yetkililere şu çağrılarda bulundu:

  • Kutuplaştırıcı ve güvenlikçi siyasal dilden vazgeçilmelidir.
  • Eğitimin piyasalaştırılmasına ve eşitsizliği derinleştiren politikalara son verilmelidir.
  • Kamusal, eşitlikçi ve anadilinde eğitimi esas alan demokratik bir eğitim sistemi inşa edilmelidir.
  • Toplumsal barışı güçlendirmeyen hiçbir yaklaşım kalıcı çözüm üretemez.

“Gerçek Çözüm: Adalet ve Barış”
Açıklamada, kalıcı çözümün daha fazla güvenlik politikalarında değil; özgürlük, adalet, eşitlik ve barışın güçlendirilmesinde olduğu vurgulandı.

DEM Parti Eğitim Politikaları Komisyonu ve Çocuk Komisyonu tarafından 14 Nisan 2026 tarihinde yapılan açıklamada, şiddeti üreten siyasal dil ve politikalar değişmeden okullarda ve toplumda güvenliğin sağlanamayacağı bir kez daha ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir