Pts. Tem 27th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Berlin’de Dersim 1937–38 Anması: “Hakikatle Yüzleşme Çağrısı”

⌈AHA⌉ Almanya’nın Berlin kentinde, Dersim 1937–38 katliamının 89. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenleniyor.

4 Mayıs 2026 tarihinde saat 15.30’da Paul-Löbe-Haus’ta gerçekleştirilecek programda, tarihsel hafızanın canlı tutulması ve yüzleşme çağrısı öne çıkıyor.

“Bu Sadece Bir Anma Değil”
Etkinliğe ilişkin yapılan çağrıda, Dersim’de yaşananların yalnızca geçmişe ait bir olay olmadığı vurgulanarak, bunun günümüze uzanan toplumsal ve siyasal etkiler taşıdığı ifade edildi.

Organizatörler, anmanın aynı zamanda inkâr politikalarına karşı bir duruş ve kolektif hafızayı koruma çabası olduğuna dikkat çekti.

“Siyasetçiler ve Akademisyenler Söz Alacak”
Program kapsamında farklı siyasi partilerden milletvekilleri, akademisyenler ve temsilcilerin konuşma yapacağı belirtildi. Etkinlikte Hüseyin Aydın açılış konuşmasını gerçekleştirirken, gülbang ve dualar Ecevit Emre ile Hasan Ali İçlek tarafından okunacak.

Ayrıca Ruhr Üniversitesi Bochum bünyesinde yürütülen Dersim 1937–38 tanıklık projesinden Dr. İsmail Küpeli de programa katkı sunacak.

Etkinlikte siyasetçiler Serap Güler, Frank Schwabe, Max Lucks ve Mirze Edis’in de yer alacağı bildirildi.

“Hafızayı Canlı Tutma Vurgusu”
Programda ağıtlar, tanıklıklar ve kültürel ritüellerin bir araya geleceği belirtilirken, sanatçı Maviş Güneşer’in de klagelieder (ağıt) performansı sunacağı ifade edildi.

Organizatörler, “Hafızaya sahip çıkmak, unutmamak ve unutturmamak için herkesi bu buluşmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Etkinliğe katılım için önceden kayıt yapılması gerektiği duyuruldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir