Cts. Ağu 8th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Murat Emir: “AİHM Kararlarına Rağmen Demirtaş, Kavala Ve Gezi Tutukluları Cezaevindeyken Toplumsal Barış İnşa Edilemez”

AHA Haber Merkezi — CHP Grup Başkanvekili Dr. Murat Emir, Türkiye’de demokratikleşme, hukuk devleti ve toplumsal barış tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması gerektiğini vurguladı. Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Gezi Davası tutuklularının cezaevinde tutulmaya devam edilmesini eleştiren Emir, hukukun üstünlüğü sağlanmadan toplumsal barışın kurulamayacağını söyledi.

Emir’in açıklaması, Türkiye’de demokratikleşme ve hukuk devleti tartışmalarının sürdüğü bir dönemde geldi. Emir, Şubat ayında Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu raporuna ilişkin değerlendirmesinde de demokratikleşme adımlarının “lafta ve rafta kalmaması” gerektiğini belirtmiş; Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına uyulması konusunu gündeme getirmişti.

“Türkiye’nin Gerçek Bir Demokratikleşmeye İhtiyacı Var”

Murat Emir, toplumsal barış söyleminin hukuk devleti ilkelerinden bağımsız ele alınamayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “AİHM kararlarına rağmen Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Gezi tutukluları cezaevindeyken toplumsal barış inşa edilemez. Hukuka ve anayasaya saygısı olmayanların barış söylemi samimiyetsizdir. Türkiye’nin gerçek bir demokratikleşmeye ihtiyacı var, rehin alma politikalarına değil!”

Emir Daha Önce de AİHM Ve AYM Kararlarını Gündeme Getirdi

CHP Grup Başkanvekili Emir, daha önce yaptığı açıklamalarda da hukuk devleti ve yargı kararlarının uygulanması konularına dikkat çekti. Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun raporunu değerlendirirken demokratikleşme ve yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Emir, Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması gerektiğini de vurguladı.

Emir ayrıca farklı davalara ilişkin değerlendirmelerinde yargının siyasi amaçlarla kullanıldığı yönündeki eleştirilerini sürdürdü. Mayıs ayında Silivri’de devam eden davalara ilişkin yaptığı açıklamada, bazı iddianamelerin somut delillerle desteklenmediğini savundu.

Toplumsal Barış İçin Hukuk ve Demokrasi Vurgusu

Murat Emir’in son açıklamasında öne çıkan temel vurgu ise Türkiye’de yürütülen toplumsal barış ve demokratikleşme tartışmalarının yalnızca siyasi söylemlerle sınırlı kalmaması gerektiği oldu.

Emir’e göre, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması, kalıcı bir toplumsal barışın ön koşulları arasında yer alıyor.

CHP Grup Başkanvekili, bu nedenle Türkiye’nin ihtiyacının “rehin alma politikaları” değil, gerçek bir demokratikleşme süreci olduğunu vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir