Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABF’nin derneklerine karşı şikayete red

AABF’ye üye derneklerin, Alevi inancı çerçevesinde tören ve etkinlikler yapamayacağıyla ilgili Din İşleri Dairesi’ne yapılan şikayet davası düştü.

Viyana – 2013’ten beri Avusturya’da resmen tanınmış bir kurum olan Avusturya Alevi İnanç Topluluğu (ALEVİ), 13 Mart 2015’te çıkarılan “Yeni İslam Yasası”nı kabul ettiğini, bu yasaya göre, ülkedeki Alevilerin tek temsilcisinin kendisi olduğunu beyan etmişti. Yasa kapsamında, resmi tanınmanın dışında kalan Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve üye derneklerinin Alevi inanç törenlerini yapamayacağını vurgulamıştı. AABF, Avusturya Alevi İnanç Topluluğu’nun 4 Ekim 2018 günü, bu yüzden kendilerini Din İşleri Dairesi’ne (Kultusamt’a) şikayet ettikleri açıklamasında bulunmuş ve avukatları aracılığıyla bu girişime itiraz haklarını devreye soktuklarını eklemişti. (Alevi kurumlarının 2009’dan beridir resmi tanınma dolayısıyla yaşadıkları bölünme sürecinin ayrıntıları için bkz.: http://www.toterwinkel.at/avusturya-alevi-kurumlari-9-yildir-mahkemelik/)

2013’ten beri Avusturya’da resmen tanınmış bir kurum olan Avusturya Alevi İnanç Topluluğu (ALEVİ), 13 Mart 2015’te çıkarılan “Yeni İslam Yasası”nı kabul ettiğini, bu yasaya göre, ülkedeki Alevilerin tek temsilcisinin kendisi olduğunu beyan etmişti. Yasa kapsamında, resmi tanınmanın dışında kalan Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) ve üye derneklerinin Alevi inanç törenlerini yapamayacağını vurgulamıştı. AABF, Avusturya Alevi İnanç Topluluğu’nun 4 Ekim 2018 günü, bu yüzden kendilerini Din İşleri Dairesi’ne (Kultusamt’a) şikayet ettikleri açıklamasında bulunmuş ve avukatları aracılığıyla bu girişime itiraz haklarını devreye soktuklarını eklemişti. (Alevi kurumlarının 2009’dan beridir resmi tanınma dolayısıyla yaşadıkları bölünme sürecinin ayrıntıları için bkz.: http://www.toterwinkel.at/avusturya-alevi-kurumlari-9-yildir-mahkemelik/)F ve üye derneklerinin Alevi inancı çerçevesinde tören ve etkinlikler yapamayacağıyla ilgili bu şikayet ve itiraz geçtiğimiz haftalarda karara bağlandı. Federal Başbakanlık (Bundeskanzleramt) imzasıyla ilgili kurumlara 6 Aralık 2019 tarihli yazılı bir karar ulaştırıldı. Bu kararla, resmen tanınmış kurum Avusturya Alevi İnanç Topluluğu’nun, AABF ve üye derneklerinin Alevi inancı çerçevesinde tören ve etkinlikler yapmaktan men edilmesi talebi reddedildi. AABF Genel Başkanı Özgür Turak tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Avusturya İslam Alevi Teşkilatı’nın derneklerimizin kapatılmasına yönelik Kultusamt’a başvurusuna karşı, avukatımız ile yapmış olduğumuz savunma sonucu, dava düşmüştür. Derneklerimizin kapatılamayacağı tastiklenmiştir. Bilindiği gibi, Avusturya İslam Alevi Teşkilatı, 2018 tarihinde Viyana, Jenbach, Vorarlberg, AAGT, Imst, St. Pöten ve Wr. Neustadt derneklerimizi, ‘Alevi ritüelleri, cem, 40 yemekleri, semah, musahiplik, kivrelik gibi erkânları yapamazlar ve kapatılmaları gerekiyor’ diye Din İşleri Dairesi’ne şikayet etmişti. Bu şikayet üzerine St. Pölten AKM, ‘derneğimiz kapanacak’ diye İslam Alevilerine kayıt olduğunu beyan etmişti. İşte bu şikayet karşısında aldığımız başarı, davanın düşmesi ile sonuçlanmıştır. Yani derneklerimizde kendi inanç ritüellerimizi yapmamıza kimse engel olup yasak koyamaz!” Konuyla ilgili açıklanan yeni resmî karar Federal Başbakanlık (Bundeskanzleramt) imzasını taşıyor.

info@toterwinkel.at

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir