Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

SOSYAL MEDYADA GEREKSİZ TARTIŞMALAR ALEVİ KURUMLARINA VE ALEVİLİĞE ZARAR VERİR

Aleviler çok yönlü kuşatmalar (Diyanet, Din Eğitimleri, Şiilik ve Sünnilik, ideolojik, vs) altındayken, her alanda ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz kalmışken, yasaklı kimliğin mensubu Alevi-Bektaşi-Kızılbaş toplumun başka sorunları yokmuş gibi, kimi yöneticiler, dedeler, üyeler ve talipler özel şahsi tartışmalarını Aleviliği kullanarak ve sosyal medya üzerinde sürdürmekten büyük haz aldıklarını üzülerek izliyorum. Bu güzel yolun insanları ne zaman bu hale geldiler?

Kendi aralarındaki özel şahsi sorunlarına “Alevilik” hırkası giydirerek, “haklı haksız” olanı deşifre etmek ve taraftarlar toplamak için sosyal medya üzerinden “Dijital Görgü”ye davet etmeyi, kendilerince “görgü”den geçiyor zannedebilirler. Ama Alevi öğretisinde böyle bir şey yok.

Bu kişisel tartışmaların ne kadar içi boş ve gereksiz olduğunu ifade etmeliyim. Bu tarzın Aleviliğe de zarar verdiklerini bilerek ve bilmeden sürdürmeleri daha da acı bir durum.

Akıl tarlalarında, Alevi öğretisine dair genel fikirleri olmadıklarından olsa, her genel ve toplumsal sorunu şahsileştirme ve kendi mülkiyetlerinde sanarak yerli yersiz, ulu orta konuşmaktan haz alabilirler ama Alevi toplumuna ve Alevilik yoluna faydası yok.

Entellektüel cari açığın ve cehaletin arttığı bu dönemlerde, cahil cesareti ile her konuda ahkam kesmeyi bir marifet sayan anlayış ve davranışlar, aslında bir sosyal hastalığın dışa vurumudur.

İnanın bu tür tartışmaların, Aleviliği öğrenmek isteyen çocuklara, gençlere ve Cemevlerine gelmek isteyen insanlara kötü örnek oluşturduklarının farkında bile değiller.

İnsanların sosyal medya üzerinden birbirlerinin Aleviliğini, Ocağını, Dedeliğini, talipliğini sorgulaması, itibarsızlaştırması ve bunun için yol dili yeline, düşmanlaştıran, nefret ve kin diline sığınması acıdır.

Aleviliğin sevgi ve muhabbet dilinden zerre nasibini almamış şekilde sürdürülen tartışmaların yerini cemal cemale muhabbet almalıdır. İnsan yüz yüze muhabbet ederek ve yolun öğretilerine sığınarak sorunlarına çözüm bulabilir.

Derneklerimizde üyeler ve yöneticiler, kurumsal ilişkilerde yaşanan sorunlarını, genel üye toplantısı, genel kurul toplantısı ve yönetim kurulu toplantısı gibi yerlerde konuşarak sahici çözüm bulabilir.

Kişiler arası sorunlar için dedikodu şebekeleri kurarak, taraftarlar yaratarak, sosyal medya üzerinden açık ya da laf sokmalı paylaşımlar yaparak, sorunlara samimi ve kalıcı çözüm bulunamaz.

Kişilerin kendi aralarındaki kişisel sorunlarına çözüm bulacağı ilk yol ise; sorunun taraflarının öncelikle cemal cemale yüzleşmesi, sohbet etmesi, soruna ilişkin çözüm odaklı muhabbet etmesinde geçer.

İkinci yol ise Cem’de sorunun çözümü için Dar-Didar olmaktır.

Son dönemlerde dedeler ve talipler arasında da hoş olmayan sosyal medya tartışmalarına tanık olmaktayız.

Bazı Dedeler “Yol Ehli”, “Muhabbet Ehli”, “Bilgi Ehli”, “Erkân Ehli”, “Edep Ehli” konusunda örnek olmak yerine, yol dilinden firar edip, nefret diline sığınıyor. Kendisi gibi düşünmeyeni ya da sevmediklerini Hz. Ali’nin Zülfikarında helak eden, lanetli bir beddua diline sahipler.

Taliplerine yol ehli olma konusundan örnek olmayınca, kimi taliplerde onlardan geri kalmıyor. Yoluna, Ocağına ve Pirine lanet okuyor.

Bunları acı ve üzüntü içinde takip ettiğimi ifade ederken, TEK RİCAM NE KİŞİSEL KAVAGLARINIZI SOSYAL MEDYADA YAPIN, NE ALEVİLİĞİ BU KAVGALARA LÜTFEN ALET ETMEYİNİZ.

Ha… eğer Alevi örgütlenmesinin dibine dinamit koymaya devam etmek istiyorsanız. Birbirinizi KISKANMAYA, DEDİKODU ŞEBEKELERİ kurmaya, İTİBAR CELLATLIĞI yapmaya ve elinizdeki “Alevilik Ölçme ve Değerlendirme Cihazınız” ile herkese bir etiket yapıştırmaya devam edin. Ama bunu inanıyorum ki sizde istemezseniz.

Kişisel tartışmalar neden gereksiz;

1) Kişiselleştirilmiş tartışmalarla Alevilerin toplumsal sorunlarına çözüm bulamazsınız. Bu sorunlarınızı Alevice çözmek konusunda samimi iseniz bunu yeri sosyal medya görgüsüzlüğü değil, ikrarlı bir talip ise “Görgü Cemi”nde Dar-Didar olmaktır. İkrar vermemiş talip isen de Cem erkanında özünü yoklarsın ve küskünlüğünü dargınlığını giderirsin.

2) Genel Alevilik konularını kullanarak, onları şahsileştirerek, kendi hikayenize ve kişisel marketing amacına dönüştürerek sürdürülen tartışmalarının ve fikir beyanlarının da, Alevilerin örgütsel sorunlarına çözüm öneren ve hak temelli mücadelesine örnek sayılacak yanı ve faydası yoktur.

3) Hayatında üç kitap okumadan, üç cem muhabbettine bile katılmadan, nefret ve çatışma diline sığınarak sosyal medyada, fikirsiz ve bilgisiz hamaset tartışmaları kimseyi kahraman yapmaz. Aleviliğin kamuoyundaki olumlu algısını kirletir!

Umarım ve dilerim ki, cemal cemale muhabbet ile sorunların Alevice çözümü, sosyal medya kahramanlığının yerine geçer.

Aşk İle..
Turan Eser

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir