Paz. Şub 1st, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat: “Dünya Alevi Kongresi Toplanmalıdır”

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Ortadoğu’da ve dünyada Alevilere yönelik baskı, inkâr ve asimilasyon politikalarına karşı küresel bir dayanışma çağrısı yaptı. Mat, “Dünya Alevi Kongresi toplanmalıdır” başlıklı yazısıyla, Alevi toplumunun ortak hafızasını ve mücadelesini kurumsallaştırma gereğine dikkat çekti.

Küresel Dağınıklık Karşısında Ortak Akıl Zamanı

Ortadoğu ve Türkiye’deki siyasal gelişmelerin barış, demokrasi ve yeni anayasa taleplerini yeniden gündeme getirdiğini vurgulayan Mat, Alevi toplumunun ortak bir vicdan ve mücadele zemininde buluşması gerektiğini söyledi.

Mat, çağrısının girişinde şu ifadelere yer verdi: “Ortadoğu ve Türkiye başta olmak üzere, yaşadığımız coğrafyalarda süregelen toplumsal ve siyasal gelişmeler; barış, demokrasi ve yeni bir anayasa taleplerinin yeniden tartışıldığı bir dönemi beraberinde getirmiştir. Bu süreçte; ‘Alevilik Vardır, Aleviler Haktır’ şiarıyla, ortak akılda, ortak vicdanda ve ortak mücadelede buluşmanın zamanı gelmiştir.”

Tarihten Bugüne Aynı Acılar, Aynı Direniş

Mat, dünyanın birçok bölgesine dağılmış Alevilerin farklı etnik ve kültürel yapılarda olsa da benzer baskı süreçlerinden geçtiğine dikkat çekti. Özellikle Türkiye, İran, Irak ve Suriye’deki Alevilerin sistematik hak ihlallerine maruz kaldığını belirterek şunları kaydetti: “Aleviler; Türkiye, Avrupa, Balkanlar, Suriye, Irak, İran, Amerika, Kanada, Arjantin, Brezilya ve daha pek çok ülkede yaşamaktadır. Her biri farklı dillerde konuşsa da; tarih boyunca aynı acıları, aynı baskıları ve aynı ayrımcılığı yaşamıştır. Özellikle Türkiye, İran, Irak ve Suriye gibi ülkelerde yaşayan Alevilerin ortak kaderi; inkâr, asimilasyon, katliam, soykırım, hakaret, kamusal alandan dışlanma, sürgün ve cezaevlerinde tutsaklıktır.”

“Bu Bizim Kaderimiz Değil!”

Alevilere yönelik uygulamaların bir yazgı olmadığını vurgulayan Mat, suskunluk yerine artık ortak söz üretme ve küresel düzeyde dayanışma kurma zamanının geldiğini belirtti: “Bu karanlık tablo bizim alın yazımız ve kaderimiz değildir; bu uygulamalar ve haksızlıklar asla kabul edilemez! Artık suskunluğun yerini ortak söz, yalnızlığın yerini ise küresel dayanışma almalıdır.”

Kongre: Ortak Hafızayı ve Mücadeleyi Örgütlemeli

Mat’a göre, bu dayanışmanın en somut adımı küresel ölçekte toplanacak bir Dünya Alevi Kongresi olmalı. Bu kongrenin sadece bir toplantı değil, tarihsel belleği koruyan ve gelecek için yol açıcı bir platform olması gerektiğini ifade etti: “Bu kongre; sadece bir buluşma değil, ortak geçmişimizi, bugünkü mücadelemizi ve yarına dair umutlarımızı örgütleyen tarihsel bir adımdır. Alevi toplumunun tarihsel belleğini korumalı, inançsal ve kültürel değerlerimizi yaşatmalı, hak ihlallerine karşı ortak ve kararlı bir duruş geliştirmeli, mücadelemizi ortaklaştırmalı ve büyütmeli, gelecek kuşaklara onurlu bir miras bırakmalıdır.”

Alevi Öğretisinin Evrensel Mesajı Yaygınlaştırılmalı

Kongrenin aynı zamanda Aleviliğin barış, sevgi, hoşgörü ve dayanışma mesajını evrenselleştirmek açısından da önemli bir işlevi olacağını belirten Mat, bu çağrısını şu sözlerle tamamladı: “Alevi öğretisinin evrensel mesajını daha güçlü bir şekilde dünyaya taşımalı; sadece Aleviler için değil, benzer acıları yaşayan tüm mazlum halklarla omuz omuza bir dayanışma alanı yaratmalıdır. Birlikte daha güçlü, daha kararlı, daha görünür olabiliriz. Gelin Canlar, Bir Olalım.”

“Birliğimiz, yolumuz ve direnişimiz daim olsun” diyen Mat, bu çağrının tüm Alevi kurumları, yol önderleri ve canlar tarafından sahiplenilmesi gerektiğini belirtti.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir