Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AVUSTRALYA ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU’NUN SANATA VERDİĞİ DEĞER

-Bülent Yöntem-
Yıllardır çeşitli vesilelerle gittiğim, İnsana, sanata ve sanatçıya verilen değerin yansıması olan Hallac-ı Mansur Cemevi sahnesi ve duvarlarında bulunan resim çalışmalarını oldum olası beğenmiş, ilgiyle izlemişimdir.
Özellikle salonun sahne bölümünde arka dekoru oluşturan ressam Hasan Bağdaş’ın yaptığı tabloyu çok beğeniyor, kesinlikle bir sanat eseri olarak görüyorum. Sergilenen diğer eserlerinde alevi kültürü ve insan sevgisi üzerine olan temaları ile değer ve atmosfer kazandıklarını söylemeliyim.
İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Dekoratif Resim Bölümü mezunu eski bir sanatçı olarak duvar teknikleri konusunda bina mimarisini tamamlaması ve güçlendirmesi anlamında Rölyef kabartma ve Mozaik uygulamalarını sıkça kullanmışızdır.
Yani duvar mozaiği uygulaması, sanat anlayışımızın temelini oluşturmuştur.
İşte yaşadığımız şehir olan Melbourne’da böylesi bir mükemmel örneği Hallac-ı Mansur Cemevi’nin ön cephesinde görünce eski bir ressam olarak son derece heyecanlandım ve duygulandım.
Panonun kompozisyonu, resim dengesinin sağlamlığı, figürlerdeki uyum ve insan anotomisine uygunluğu, renk uyumu ve lezzeti ile gerçek anlamda kaliteli bir sanat eseri olduğunu söylemeliyim.
Daha sonra sevgili Sultan Çınar’ın ön ayak olması ile mozaik çalışmasının fotoğraflarını, hazırlanacak olan kitap için çekerek çorbada bir tuz olmayı başardığımı belirtmek istiyorum.
Avustralya Alevi Toplum Konseyi, “OUR MOSAIC JOURNEY” adı altında, Hakk’a Yürüyen Canların Anısına adadığı bu kitabı geçtiğimiz günlerde yayımlayarak toplumun hizmetine sundu.
Kitabın proje sorumluluğunu Sultan Çınar üstlenmiş.
Mozaik panonun Sanatçıları ise Hacer Çamdal ve okul arkadaşım sevgili Enver Çamdal.
Mozaik Pano, projenin sanat sorumlusu Hacer Çamdal’ın değindiği gibi özünde Alevi inancının tasavvuf felsefesi ile iç içe geçtiği, Cem törenlerinin bir parçası olan semahın kadın ve erkek figürlerini, folkrolik giysileri ve onların renk cümbüşünü anlatması ile Anadolu’yu yansıtması olmuş.
TESLİM TAŞI MOZAİĞİ
Binanaın sağ yan tarafında yer alan bölümde ise yapılan Teslim Taşı mozaik eserinde dizilen taşlar, zerreden çokluğa, çokluktan yokluğa, genişleyip daralan, varoluşumuzun özünü vurgulamak adına yerleştirilmiş.
Merkezden en dışa doğru genişleyen çemberler, aynı zamanda varlığımızın işığa doğru olan sonsuz yolculuğuna gönderme olmuş.
Panonun içindeki renk çemberlerine serpiltilen beyaz tonlardaki kırk yuvarlak taş, dört kapı içindeki kırk basamağı sembolize etmek için kullanılmış.
Başta sevgili Sultan Çınar olmak üzere projeye emeği geçen herkesi kutluyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir