Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Tarihin Aynası: “İnanç Kurumu Olarak Almanlardan Bir Cent Bile Almıyoruz”

Avrupa‘nın en büyük Alevi teşkilatı olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklamalarına tepki gösterdi. AABK Genel Başkanı Turgut Öker, “İnanç kurumu olarak Alman devletinden bir Cent bile almıyoruz. Elde ettiğimiz bazı haklar ise Alman anayasasından kaynaklanan haklardır” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın isim vermeden, ” Almanya‘da Ali’siz, ateist bir Aleviliğin yapısı” olarak işaret ettiği Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) yöneticilerinrden Başbakan’ın açıklamalarına sert tepki geldi. AABK Genel Başkanı Turgut Öker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alman devletinin kendilerini desteklediği iddialarının asılsız olduğunu ifade etti. Almanya’da Alevilerin diğer inanç topluluklarıyla aynı şartlarda olduğunu belirten Genel Başkan Öker, “İnanç kurumu olarak Alman devletinden bir Cent bile almıyoruz. Elde ettiğimiz bazı haklar ise Alman anayasasından kaynaklanan haklardır” dedi.

“HAKLARIMIZ ALMAN ANAYASASINDAN KAYNAKLANIYOR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın zaman zaman kurumlarını hedef alan açıklamalar yaptığını ileri süren Turgut Öker şunları söyledi:

“Bildiğimiz klasik edebiyatı tekrarlıyor. Bizim Avrupa’daki örgütlülüğümüzü sanki Alman Devleti özel olarak destekliyormuş gibi, bize özel imtiyaz yanıyormuş gibi, başkalarına tanınmayan haklar sadece bize tanınıyormuş gibi yorumlar yapıyor. Gerçekleri çarpıtıyor. Olayın özü şu: Biz 25 yıllık bir Avrupa örgütüyüz. Biz Almanya’da yaşayan bütün inanç topluluklarının, inanç kurumlarının elde ettiği hakları elde ettik. Özel hiçbir artımız yok. Alman anayasasından kaynaklanan hakkımızı elde ettik.

BURADA DEVLET TÜM İNAÇLARA EŞİT MESAFEDE

Alman anayasasında devletin bütün inançlara eşit mesafede yaklaşımı var. Biz de burada laikliğin pratik uygulamasını Alevi kurumları olarak hayata geçiriyoruz, onun içini dolduruyoruz. Biz Almanya’da 14 yıldır Alevilik dersi veriyoruz, bunu bütün inanç toplulukları veriyor. Biz burada özgürce örgütleniyoruz, herkes örgütleniyor. Bugün Almanya’daki cami sayısı dünyanın hiçbir yerinde yok, olmalı sonuna kadar destekliyoruz, saygı duyuyoruz. Bugün bize ne tanınıyorsa İslami kuruluşlara da aynı haklar tanınıyor, diğer inanç mensuplarına da aynı haklar tanınıyor. Burada devlet nezdinde hiçbir inancın diğerinden bir farkı yok. Biz kendi öz gücümüzle örgütlendik. Bugün 14 ülke bir çatı altında konfederasyonumuzun bünyesinde. Toplam 253 tane Alevi Kültür Merkezi (AKM), cemevi bize üye. Okullarda Alevilik dersi veren, üniversitelerde Alevi kürsüsü kurabilen ve istediği şehirde kendi parasıyla cemevi satın alan, kendi maddi imkanlarında hizmette bulunan bir kurumuz.”

“İNANÇ TOPLULUKLARI KENDİ KAYNAKLARINI YARATMALI”

Alman devletinin kendilerine özel bir maddi destek sağlamadığını dile getiren Turgut Öker, “Bizim inanç kurumu olarak bir kuruş bile, bir Cent bile Alman devletinden aldığımız bir para söz konusu değil. Bugün Almanya’da bu konuları çok şeffaflıkla takip edebilirsiniz. Kuruluşumuzdan beri inanç alanında, Alevi inancının hayat geçirilmesi noktasında bir Cent’lik bile bir desteğimiz olmamıştır. Almanya’daki bütün inanç kurumları gibi sosyal alanda, kültürel alanda yürütmüş olduğumuz faaliyetleri desteklemekteler. Bu herkes için geçerli. Belki Avrupa ve Almanya’da örgütlü olup da devletten en az, projelerde olsun, yürüttüğümüz sosyal, kültürel faaliyetlerde olsun maddi katkı alan kurumuz. Çünkü biz sonuçta laikliği sonuna kadar savunuyoruz, devletin inanç alanına herhangi bir yatırım yapmasını doğru bulmuyoruz. Her inanç topluluğu inancını kendi imkanlarıyla hayata geçirmeli diyoruz. O anlamda biz üyeleri olan, kaynağı da Aleviler olan bir örgütlenmeyiz.” dedi.

“BUNU UTANCINDAN YAPIYOR”

Turgut Öker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AABK hakkındaki açıklamalarının nedenini ise şu şekilde yorumladı:

“Bunu niye yapıyor? Bunu çok açık bir şekilde utancından yapıyor. Sonradan gelip yerleştiğimiz, son 50 yıldır yaşadığımız Avrupa ülkelerinde bir Hristiyan ne hakka sahipse o hakka sahip olduğumuz için, bir Yahudi hangi hakka sahipse biz o hakka sahip olduğumuz için, bunu sindiremediği için. Aslında utandığı için. Bir anlamda da bu, utancın dışa vurumudur Başbakan’ın bizi her fırsatta hedef göstermesi. Çünkü laik bir ülkenin, demokratik bir ülkenin, hukuk devletinin başbakanı olsa bugün Aleviler aynen Avrupa’da olduğu gibi sonuna kadar inanç özgürlüğünden faydalanırlar. Cemevleri Avrupa’da olduğu gibi inanç merkezi olarak kabul edilir, zorunlu din dersleri olmaz, gönüllülük esasına göre okullarda çocuklarımıza Alevilik dersi öğretilir, Alevi köylerine cami yapılmaz ve Aleviler her fırsatta öteki olarak gösterilmez, Alevilere yönelik her fırsatta kin ve nefret ifade edilmez.”

“TÜM ALEVİLERİ KUCAKLIYORUZ”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ateist Alevilik’ sözünü de eleştiren Turgut Öker, “Biz, Aleviler neye inanıyorsa, Alevilik neyse oyuz. Öbür türlü siz Avrupa’da Alevilerin yüzde 90’ını örgütleyemezsiniz. Avrupa’daki bütün Alevi örgütleri bir konfederasyon çatısı altındaysa, bir birlik içindeyse bu, bütün Alevileri kucakladığını gösterir. Bizde özgürlük vardır, demokrasi vardır. Kendisi gibi faşizan bir anlayışa sahip değiliz. Topluma biz tek tip gömlek giydirmeye çalışmıyoruz. Aleviler içinde Aleviliğin yorumlanmasında farklılıklar vardır. Bu bizim zenginliğimizdir. Bunu demokrasinin de, özgürlüğün de bir gereği olarak görüyoruz. O anlamda Alevi örgütlenmesi gerek Türkiye‘de gerek Avrupa’da Alevileri kucaklayan, Alevilerin tarihini esas alan, yolunu esas alan, Aleviliğin özünü esas alan bir örgütlenmeyiz biz.”

Turgut Öker ayrıca, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Avrupa’ya her gelişinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto edeceklerini söyledi. – Köln

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir