Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Barışın, kardeşiliğin ve eşitliğin simgesi Hünkar Hacı Bektaş Veli’ yi anarken

-Mehmet Tanlı-

2021, Hünkarın ölümünün  750. Yılı UNESCO tarafından Hacı Bektaşi Veli yılı ilan edilmiştir. Bu nedenle Türkiye’ de ve Avrupa’ da geniş çaplı kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Bunlardan en büyüğüde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin( İBB) Başkan Ekrem İmamoğlu öncülüğünde üç gün boyunca  Yenikapı’ da düzenlediği Serçeşme Hünkar Hacı Bektaşi Veli etkinlikleridir. Bizzat bu Festivale CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun yanısıra, bizim Almanya-Avrupadan Alevi Kurumlarının yöneticileri, sayısız siyasetçi, sanatçı aydın ve  gazeteci katılmıştır.

Türkiye’nin en iyi sanatçılarının sahne aldığı Anma Festivalinde izleyiciler deyişler, türküler, söyleşiler, anlatılarla dolu 3 gün yaşadılar ve özledikleri kültüre doydular. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat festival de yaptığı açıklamada ” Aleviler,  Bektaşiler onur duyulacak bir tarihin taşıyıcılarıdır. Bu buluşmalar birilkte ve ortak yaşama katkı sağlayacaktır ” demiştir. 50’nin üzerinde sanatçı, 33 konuşmacı, 75 stant, 20 ‘nin üzerinde yazar ve çok özel sergilere ev sahipliği yapan, onlara bu platformu sunan başta Başkan Sayın Ekrem İmamoğlu ve ekibi olmak üzere bu  çok kıymetli, dev ve güzel organizasyonda emeği geçen herkesi kutlarız.

Emekleri onların şifaları olsun.

Bu etkinlikte de görüleceği üzere bir kentin yönetimi bilime, insana, doğaya , farklı kültüre, inanca  ve hoşgörüye ne kadar ev sahipliği yapar, saygı gösterirse o derecede yücelir ve fark yaratır. Kucaklayıcı, kapsayıcı İlerici sosyal demorat belediyecilikle Akp lilerin arasındaki fark işte budur.

Bugün aynı ya da benzeri hizmetleri farklı biçim ve boyutlarda CHP li başkanların yönettiği Adana, İzmir, Eskişehir, Antalya ve Antakya’ dada görebilirsiniz.

Anadolu Alevi ve Bektaşilerinin Ulularından Hünkar Hacı Bektaş Veli, 13. Yüzyılın en büyük Türk filozofu, Hoca Ahmed Yesevi’nin öğretilerinin Anadolu’da uygulayıcısı ve Aleviliğin bir tarikatı olan Bektaşiliğin adını taşıyan simgesidir.

Hacı Bektaşi Felsefesinin temelinde, insanın alçakgönüllü olması, nefsini arındırması, olgunlaşması, gösterişten uzak durması ve Allah sevgisi yatar.

Bu felsefede  insanlık, insan hakları ve toplumsal eşitlik vardır. İşte belki de bu İlkeler Anadolu’da kültürel uyumun ve aydınlanmanın yolunu açmıştır..

Bektaşiliğin “Evren-Tanrı-İnsan Aşkı”na dayalı inanç sistemi, Hünkarın Hakka yürümesinden  sonra da Anadolu’da hızla yayılmıştır.

Bektaşi dervişleri de Bektaşi insanlığını dünyaya yaymak için belli bir olgunluğa eriştikten sonra dünyanın farklı bölgelerine yayılmışlardır.

Dolayısıyla Bektaşilik bugün sadece Hacıbektaş’ta değil, Balkanlar ve Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkede yaşamaktadır.

13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli’nin felsefesi üzerine gelişen Bektaşilik, sadece Anadolu’da değil, Balkanlar ve Ortadoğu’da da birçok inanan insan tarafından takip edilen bir yol, inanç sistemidir.

14. yüzyıl düşünürü Hacı Bektaş Veli’nin sözleri, 8 yüzyıl sonrasına mesaj verecek niteliktedir ki, 1948’de kabul edilen “İnsan Hakları Bildirgesi” ile de örtüşmektedir.*

Hünkar, bugün Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Macaristan ve Romanya halklarının da tanıdığı ve saygı duyduğu bir Kanaat önderidir.

Bugün Avrupa’ da yaşayan Aleviler çok örgütlüler,  kazanımları, burada kazandıkları ya da verilen haklar nedeniyle her şeye rağmen şanslı ve Türkiyede yaşayan İnanç kardeşlerine göre daha rahatlar.

Dileğimiz Türkiye’ deki Alevilerin inançlarınada daha fazla saygı gösterilmesi, eşit haklar tanınması, İnanç merkezleri olan Cemevlerine resmi statü verilmesi, Camilerin olduğu gibi bazı masraflarının (elektrik, su, temizlik, güvenliik)  devlet tarafından karşılanmasıdır.

Yine barışın, hümanizmin ve eşitliğin en önemli simgelerinden,  andığımız  Hünkar Hacı BektaşVelinin evlatlarının Türkiye’ de bir Vali, Kaymakam, Emniyet Genel Müdürü, Bakan, Müsteşar, yüksek Bürokraside de olması Alevi toplumun haklı taleplerinden birkaçıdır.

72 millete aynı gözle bakan Alevilerin dünya görüşünü belki de Hz.Ali’ nin şu sözleri güzel anlatır ’’ Belimden düşen değil. Yolumdan giden bendendir, evladımdır’’

Günümüz dünyasında Talibanını ve onların kravatlılarının, siyasal islamcıların yaşamı cehenneme çevirdiği bir dönemde özelliklede yaşanılan çileli, sıkıntılı coğrafyada farklı kültürlerin, görüşlerin ve inançların birbirini anlaması hayati önem taşıyor.

Bu nedenle  Sevgiyi, kardeşliği birleştiriciliği, ona emek veren, destekleyen her insanı ve eylemi destekleyelim lütfen.

Bu dileklerle en başta  Hacı Hünkar Hacı Bektaşı Veli sonra da insanlık, barış, kardeşlik ve demokrasi için mücadele eden, toprağa düşen tüm Canları saygıyla anıyorum.

Aşk ile…

Mehmet Tanlı

Kaynak:* whc.unesco

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir