Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

CEMEVLERİNE NASIL BAKILMALI

-Hüseyin Akpınar-
Son yıllarda, bazı Cemevleri’nin milliyetçilik ve ırkçılık aracı olarak kullanılma girişimleri yüzünden, alevilerin kendi inanç merkezleri olarak amamçlarına hizmet etmemeleri yada ettirilmemeleri düşüncesiyle, Cemevlerinin zararlılığı üzerine konuşulup tartışılmaya başlandı.
Halbuki, Alevilerin Cemevi yapma ve Cemevini kendi inanç(ibadet) merkezleri olarak tanıtma çabaları, henüz daha çok yakın zamana dayanıyor. Bu sürede yaşanılan bazı olumsuz deneyimler, Cemevleri’nin Aleviler ve Alevik açısından sahip olduğu yaşamsal önemini ortadan kaldırmaz. Yapılması gereken şey, Cemevlerini, başta Alevilere ve Aleviliğe, bunun yanındada genel olarak insanlığa, faydalı hizmetler sunacak, Cemevleri haline getirmektir.
Bir inancın kendine özgü buluşma, ibadet etme, kültürel ve sosyal faaliytlerini sürdürme, iç eğitimini gerçekleştirme, vb gibi ihtiyaçlarına cevap verebilecek, uygun bir yeri olmadan, toplum olarak örgütlenebilme şansı hemen hemen yoktur. Bilindiği gibi, Cemevleri, sadece yılda bir kaç Cem yapmak için yapılan evler değildir.
Cemevleri, var olan bazı yanlışlara yabancılaşmalara ve yetersiliklere rağmen, Alevi örgütlenmesinin ortak platformu ve etiketi haline gelmiştir. Cemevlerinin yapımı için harcanan emekler, paralar, vb. giderler, Alevilerin kendi aralarındaki gövenlerini, samimiyetlerini, dayanışmalarını ve birliği geliştirmektedir. Alevileri inançsal bakımdan motive etmektedir.
Cemevleri ister dış görünümü ve isterse iç donanımı bakımından olsun, Alevilerin ihtiyaçlarına, istek ve özlemlerine, uygun hale getirilmelidir. Toplum, böyle bir mekana sahip olmaktan zevk ve gurur duymalıdır. Bu memnuniyet ise, insanların o mekanda bulunmasını, buluşmasını ve birleşmesini olumlu etkileyecektir. Mimari yapıları, iç ve dış düzenlemeleri, Öğretiye uygun şekilde sürekli geliştirilmelidir.
Alevi örgütlenmesinin, modern Cemevi örgütlenmesi dışında, örgütlenme alternatifi varmıdır. Olsaydı şimdiye kadar kendisini zaten ortaya çıkarırdı. Geçmiş, tarihte kalan örgütlenme biçimleri, Aleviler’in bu günkü yaşam koşullarına ve ihtiyaçlarına denk düşmemektedir. Bu nedenle özellikle metropollerde Cemevleri ortaya çıkmıştır. Cemevlerinin gereksiz olabilmesi için, Alevilerin yaşam koşullarına Cemevlerinden daha uygun olan ve Alevilerin ihtiyaçlarına Cemevlerinden daha iyi cevap verebilen, yeni mekanların(inanç merkezlerinin) ortaya çıkması gerekir. Şimdilik böyle bir gelişme göremiyoruz. Demekki Cemevleri hala yeterli.
Cemevleri bina olarak kutsal değillerdir. Değiştirebilinirler yada işlemiyorsa kapatılabilinirler. Cemevlerini, tolumun ihtiyaç ve isteklerine göre sürekli geliştirerek değiştirmek gerekir. Gösterişli modern binalar sadece dikkat çekerler ve kendi başına saygınlık kazanamazlar. Cemevleri saygın birer mekan olmalıdırlar. Cemevlerinin saygınlığı, içerisinde sürdürülen faaliyetlerin toplamının niteliğine bağlıdır. Sürdürülen faaliyetlerin niteliği ise, faaliyetleri sürdüren insanların yeterliliği(bilgeliği) ve olgun oturaklı niteliği(kamilliği) ile bağlantılıdır.
Pratik yaşam deneyimlerimizden öğrendiğimize göre, kendi temizliğine dikkat etmeyen mutvakcının, yemeği ve çayı fazla istenmez. Tuvaletleri temiz olmayan bir Cemevinde fazla kaınmaz. Halkın istek ve duygularına uygun çalıp söylemeyen sanatcı davet edilmez. Doyurucu sunumların olmadığı toplantılara toplum katılmaz. Tarafsız ve dürüst davranmayan Dede’nin darına fazla durulmaz. Saygınlığı kazanamamış insan ve kurumlara saygı duyulmaz, vb.
Demek istediğimiz, Cemevlerimiz, sürdürdüğü faydalı ve nitelikli faaliyetleriyle sürekli toplumsal niteliğini ve kurumsal saygınlığını geliştirmelidirler. Genel kongreler birazda bu yaklaşım ve koularla ilgilenmelidir. Alevilerin özgürleşmesi kendilerinin bilinçlenerek aydınlanmasından geçer. Özgür toplumlar saygınlık kazanan toplumlardır.
Aşk ile
05.10.2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir