Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABF İnanç Kurultayı başarıyla gerçekleşti- Video

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu İnanç Kurulu genel kurultayı Köln Ezgi Center salonunda gerçekleştirildi. Her dernekten iki dede, ana ve babanın delege olarak gelebildigi genel kurula 94 Alevi Kültür Merkezine bağlı 192 dede, ana ve baba katıldı. Yeterli katılım sayısının sağlanmasıyla genel kurul inanç kurulu genel sekreteri tarafından Kerbela’dan günümüze kadar inancımız için bedel ödemiş canlarımız için bir dakikalık saygı duruşuna davet edildi. Saygı duruşu esnasında Şenay Malkoç ana gülbenk okudu.

Divan kuruluna önerilen AABK inanç kurulu başkanı Cafer Kaplan, Necla Aslan ve Derya Canoğlu analar rızalıkla divana seçildiler. Hasan Ali İçlek dedenin sazıyla çaldığı ve söylediği deyişlerden sonra, AABF İnanç kurulu başkanı Müslüm Kaya dede açılış konuşması yaptı. Genel kurula katılan canları selamladıktan sonra, sözlerine şu ifadelerel devam etti:’

”Bugün yaptığımız kurultayımız tarihe not düşmesi gereken kurultay olması lazım derken hizmet etmiş tüm canların emekleri hak katında kabul olsun. Bugün bu salonda yüz yüze cemal cemale olmaktan mutluluk duymaktayım çünkü uzun zamandır cemal cemale gelemedik. Alevilik inancı üzerinde oynanan oyunlara verilecek en iyi cevaplardan birisi bugün verilecektir. Alevi kurumlarımıza yönelik saldırılara karşı, inanç üzerinden kurumlarımızın dagıtmaya, birliğimizi, beraberligimizi dagıtmaya yönelik çalışmalar büyük hızla devam etmektedir. Avrupa’daki Aleviler Ali’siz demişler, Ali’yi Muhammed’i tanımıyorlarmış, Aleviligi bölüp parçalamak için çalışmalar yapıyorlarmış gibi yalan ve iftiralar yapmaktadırlar. Bunları diyenler bu salona bir göz atsınlar, bunları diyenler salonda asılı duran Şah-ı Merdan’a, Pir Sultan’a, Hacı Bektaş-ı Veli’ye bir göz atsınlar. Bunları söyleyenler okunan deyişe, verilen gülbenge kulak versinler. Onlara verilecek en güzel cevap bu salonda birligin, beraberligin sağlanmasıdır sevgili canlar” dedi.

 

 

Müslüm Kaya dededen sonra Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ( AABK)  Eşit Başkanı Hüseyin Mat selamlama konuşmasını gerçekleştirdi. Sözlerine, ”Aleviler olarak Almanya’da örgütlenmeye başlarken ilk önce dernek statüsünü aldık. Daha sonra yaptığımız çalışmalarla başta Alevilik Dersleri hakkı, Kürsü hakkı, eyaletlerle yaptığımız anlaşmalarla birçok hakkımızı aldık ve en sonunda Kamu Tüzel Kişilik hakkını almayla da bir kilisenin ve ona bağlı inanç sahiplerinin hangi yasal hakkı varsa biz Alevilerinde aynı haklara sahip olduğu hakka kavuştuk” ifadeleriye başlayan Hüseyin Mar, konuşmasının devamında, şu ifadeleri kullandı:

”Kolay olmadı bugünlere gelmek. Kuruluş yıllarında ki öngörülerimizle attığımız tohumlar bugün meyve verdi. Alevi toplumunun yararına oldu. Kurumsal yapılarımızı oluşturarak genciyle, kadınıyla, dede, ana ve babalarıyla bir bütünselliği sağladık. Bu salonda gördüğüm dede, ana ve babalarımızın çoğu kuruluş yıllarından itibaren örgütsel mücadeleyi veren, çok büyük hizmetleri olan büyüklerimiz, canlarımız. Ne mutlu ki onlar hala ellerini örgütümüzden çekmediler gelen yeni nesile önderlik, büyüklük etmenin yarışı içerisindedirler. Köyde, kasabada yaşayan Alevilerin Avrupa’ya işçi olarak gelmeleri bizim için bir şanstır.

O gün gelen büyüklerimizin atmış oldukları temeller bugün her hakkını almış, en üst derecede saygınlık gören bir kurumsal yapıya dönüşmüştür. Eğer o günkü devlet yöneticileri, ‘Türk-İslam Sentezi’nin savunucuları bugünü görebilselerdi, bu hakları aldığımız bilselerdi hayatta Alevileri sınırdan dışarı bırakmazlardı. Bugün örgütümüze karşı özellikle inançsal yönden bir saldırı başlatılmış durumda. Gri pasaportlu dedeleri seçerek, eğiterek Avrupa’ya örgütümüzün içerisine bizleri bölüp parçalamaları için gönderiyorlar. Sevgili inanç önderlerim sizlerden ricam gelen dedeler benim akrabamdır, ocağımdandır anlayışıyla hoşgörülü davranmamanızdır. Her ocak bizim için kutsaldır ama kendi toplumunu bölüp parçalamak için yezidin ekmeğini yiyenler hangi ocaktan çıkarsa çıksın karşı durmak zorundayız” dedi.

 

 

Çalışma raporunun okunması raporlar üzerine söz alıp konuşmalardan sonra yönetim kurulu genel kurula katılan tüm delegelerin rızalığıyla aklanmıştır. Secime geçildiginde Hasan Ali İçlek dede, Celal Keykubat dedenin listeleri ile Şenay Malkoç ana ve Bakır Bozkurt babanın bagımsız adaylıkları açıklandı. Her adaya kendileri tanıtmaları için verilen süreden sonra başta bagımsız adaylar ve her iki guruba mensup adaylar kürsüye çıkarak kendilerini ve yapacakları çalışmaları anlattılar.

Konuşmalardan sonra yapılan oylama ve oyların sayımından sonra Celal Keykubat dedenin önerdigi listeden 10 dede ve ana ile Hasan Ali İçlek dedenin önerdigi listeden iki dede inanç kurulu yönetimine seçildiler.

İnanç kurulu yönetimi ve aldıkları oylar aşagıdaki şekilde gerçekleşti.

Ecevit Emre 116 oy

Mustafa Mısır 96 oy

Hasan Ali İçlek 91 oy

Celal Keykubat 86 oy

Ali Aba Erez 84 oy

Narin Gülçiçegi 84 oy

Cevahir Altınok 81 oy

Erdogan Arslan80 oy

Ali Rıza Yıldız 76 oy

Yüksel Yıldırım 76 oy

Hasan Doğan 75 oy

Birol Akbaba 72 oy

Yedek Üyeliklere

Zerno Ateş 70 oy

Murat Özdemir 69 oy

Şenay Malkoç 67 oy

Seçimlerin sonuçlanmasından sonra divan kurulu başkanı Cafer Kaplan seçilen yönetim kuruluna ve genel kurula katılan delegelere yönelik bir teşekkür konuşması yaparak genle kuurlu sonlandırdı.

Metin Kaçmaz / Köln

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir