Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Sivas’ta katledilen 33 can Kadıköy’de anıldı

Sivas’ta katledilen 33 can Kadıköy’de anıldı. Alevi Kurumlarının düzenlediği eylemde  devrimci gençlik örgütleri de katıldı. Gençlık örgütleri adına yapılan açıklmada, “Sivas için adalet Suruç için adalet”i sağlayacakları sözünü verirken açıklamada, Sivas şehitlerinin unutturulmayacağını rehber oldukları gibi mücadelenin süreceği kaydedildi.

Sivas katliamının 29. yılında Kadıköy’de katledilenler anıldı. Kadıköy iskele meydanında yapılan anmada, katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı “Unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart açıldı.

Gençlik örgütleri alana, “Sivas için adalet Suruç için adalet” yazılı pankart ve sloganıyla geldi.

Eyleme ayrıca ESP, Devrimci Parti, Kaldıraç, SODAP, TKH, Köz, Aka-Der, Gençlik Meclisleri, Partizan, SEP, Devrimci Hareket üyeleri de katıldı.

Katledilenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan anmada, 33 canın ismi sayıldı, “Yaşıyor” diye yanıtlandı.

Basın metnini okuyan PSAKD Kadıköy Şube Başkanı İbrahim Karakaya, 29 yıl önce yaşanan katliamı hatırlattı. 29 yıl önce bedenleriyle “ateşte semaha duranlar”ın ülkedeki barış, demokrasi, özgürlük, emek, eşit haklar ve laiklik mücadelesinde ışık olduğunu, direnme gücü olduğunu belirten Karaya, 2 Temmuz’un kendileri için anlamını şu maddelerle sıraladı:
“Bu 2 Temmuz; Cemevlerimizin Alevilerin ibadethanesi olduğunun yasal olarak kabul edilmesi için mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; kapatılan ve vakıflar üzerinden el konulan dergahlarımızın Alevilere geri verilmesi için mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; Alevilere uygulanan ayrımcılık ve nefret söylemlerine son verilmesi için mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; Alevi köylerine cami yapılması ve Alevilerin kutsal mekanlarının baraj, maden ve taş ocakları ile yok edilmesine karşı mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; zorunlu din dersleri ile Alevi inancının asimilasyonuna karşı mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; laik bir cumhuriyet için Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması için mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; Alevilere yönelik katliamlarla devletin yüzleşmesi ve Madımak Oteli’nin ‘utanç müzesi’ olması için mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; bilimsel, çağdaş ve laik eğitim politikalarının, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü ilkesinin hayata geçirilmesi için mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; Anadolu’nun çoğulcu yapısı içinde, kendi kimlik, inançsal ve kültürel özelliklerimizle Anayasal güvence altına alınarak birlikte yaşamak için mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; Anadolu’nun çoğulcu yapısı içinde, kendi kimlik, inançsal ve kültürel özelliklerimizle Anayasal güvence altına alınarak birlikte yaşamak için mücadele günüdür. 2 Temmuz; ırkçılık, şovenizm ve şeriatçı güçlere karşı mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; değersizleştirilmesine, halkımızın emeği ile yarattığı değerlerin bir emperyalist talan politikalarına, emeğin avuç hortumcuya peşkeş çekilmesine karşı mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; cinsiyet ayrımcılığına, kadının bedeni ve emeği üzerindeki sömürünün ortadan kaldırılmasına, kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüze karşı mücadele günüdür.
– 2 Temmuz; emperyalist ülkelerin dünyaya hükmetmek adına gerçekleştirdikleri küresel saldırılara karşı, dünya halklarının ve emekçilerinin dayanışma günüdür.
– 2 Temmuz; bir avuç çıkarcının sömürü hırsıyla, yeraltı ve yer üstü kaynaklarımızın peşkeş çekilmesine, doğamızın talanına, yaşam alanlarımızın yok edilmesine ve tüm insanlığın sahip olduğu ekosisteminin bozulmasına karşı mücadele günüdür.”

Sivas şehitlerini unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını kaydeden Karakaya, “Çünkü Unutmak, en başta inancımıza, direncimize, bilincimize ve bu uğurda bedel ödeyen, Kerbela’dan Şeyh Bedrettin’e, Pir Sultan’a ve bugüne kadar, hak ve hakikat mücadelesinde inançları uğruna bedel ödeyenlere ihanettir. Çünkü Unutmak; Asım Bezirci’nin Kalemine, Hasret Gültekin’in Bağlamasına, Nesimi Çimen’in Curasina, Asuman Sivri’nin Semahına, Koray Kaya’nın Düşlerine ihanettir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir