Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

ALEVİLER ÇÖZÜLÜYORMU ?

– Turgay Çalik –
Açılım sürecinde devletin Alevilerle ilgili görüşü bu iki paragrafta gizlidir.
Birer inanç ve erkan merkezi olarak değerlendirilen cemevleri de kanunlarda ibadethanelere tanınan bütün imkanlardan yararlanır Cemevlerinede aynı imkanlar sağlanır. Alevilerle ilgili Son iki haftada yaşanan saldırıların ve cumhurbaşkanı’nın cemevi ve Hacıbektaş ziyareti ne anlama geliyor?
Yapılmak istenen Alevileri anlamak mı gerçekten Alevilerin sorunlarına yönelik çözümmü getirmek?
Aleviler önce bu soruları kendilerine sormalı?
Bunları anlamak için de 2009/ 2010 Alevi çalıştaylarının amacı niyeti iyice anlaşıldımı?
Çalıştaylarda çıkan sonuç gerçekten Alevilerin sorunlarını çözmeye yönelik miydi?
Çalışmalar 10 ana başlık altında planlanmıştır ama oturumlar yedinci oturumdan sonra sona ermiştir anlaşma sağlanamamıştır .Siyasal erk nihai rapor diye kendi raporunu hazırlayıp kamuoyuna da sunmuştur. 2009 /2010 dönemi Başbakanlık ilgili birimler tarafından internet sitelerinden de bu rapor elde edilebilir nihai rapor 200 sayfadır. 400 katılımcı vardır ağırlıklı olarak Diyanet devlet temsilcileri Alevi temsilcileri ve Çorum Maraş Sivas katliamlarında doğrudan yer alan ve katillerin avukatlığını yapan şahıslar da bu oturumlara devleti temsilen siyasal erk tarafından davet edilmişlerdir.
Yani cellatla mağduru aynı masaya oturtturmuşlar. 10 ana başlık altında pılanlama yapılmıştır:
1 Alevilik çerçevelendirme sorunları
2 kimlik ve beyan sorunlar
3 Anayasal ve hukuksal sınırlar
4 Diyanet işleri Başkanlığı
5 Zorunlu din dersleri
6 Madımak otelinin düzenlenmesi
7 İnanç rehberleri dedelik
8 Cemevlerinin statüsü
9 Sonuç bildirgesi
10 Katılımcıların listesi
Ben burada nihai raporun kısada olsa içerik olarak değerlendirmesini yapacağım. Özellikle Alevilik bir inanç sorunudur cümlesi ısrarla kullanılmamaktadır kimlik beyanı biçiminde sürekli yansıtılır ya da kimlik farklılaşması. Oysa ki Alevi inancı mevcut islam inancının dışında farklı bir inançtır buna hiç vurgu yapılmaz.
Mevcut görüşmelerdeki devleti temsilen siyasal erk sürekli Alevilerin sorunları ulus devletten kaynaklı sorundur diyerek çözümsüzlüğü dayatmaktadır oysaki Alevilerin laik ilerici kültür zemininde olduğunu görmelidirler ya da anayasal engelleri çok rahat ortadan kaldırabilirler Alevileri anayasal bir statüye kavuşturabilirlerdi. Alevilerin laik ilerici siyasi duruşunu kendi kafalarındaki (İSLAM) inanç sınırı içerisine hapsederek aleviliğin aydın niteliğini boğma niceliğine dönüştürülmek istenmiştir süreç psikolojik bir süreçtir. Toplumsal birlik ve karşılıklı güven havasının bozulma tehlikesinden sürekli bahsedilmiştir.
Yani devletin yasalar nezdinde Alevilerle Devletin hukuk zemininde anlaşması değil, Hükümet ile Alevileri temsilen birilerinin alevileri komplo projesinin içine çekme anlaşmasıdır. Diyanet sorunu Alevileri temsil edenlerle hükümet arasında anlaşma sağlayıp Aleviliği Diyanet içerisinde şiileştirerek eritilmesi Çabaları vardı. Zorunlu din derslerine yönelik özetle yansıtılanlar her türlü eğitim resmi devletin din anlayışından bağımsız düşünülemez.
Üst dil vurgusu Sünni islam’ın taze beyinlere gizli şırıngalarla enjekte etmenin üstü örtülü ifadesidir.
Madımak Oteli’nin Müzeye dönüştürülmesi katliamı sürekli taze tutmak demektir bu katliamın tekrar yaşanmaması için gelecek nesillere de aktarmak demektir. Devlet ise park olmasından yana oysaki onu iyi biliyorlar park unutturmaya yöneliktir katilleri ve devletin yüzünü saklamaya yöneliktir aklama hedeflemektedir.
Dedelik sorununa kendileri açısından anayasal bir statü vermek, dedeleri maaşa bağlayarak eğitip misyon yükleyerek kendi dedelerini yaratma en önemli çabalarıydı. Bütün yorumların görüşlerin içerisinde üst dille anayasal ve hukuk temelinde Alevilerin yasal statüye kavuşmasını reddetmiştir.
Birincisi: Alevileri maaşlı dedeler aracılığıyla ekonomik bağımlılık yaratarak içeriden kaos yaratma
İkincisi:  Şii islam felsefesiyle yetkinleştirmek kaleyi içeriden fethetmek projesidir
Üçüncüsü: Ruhban sınıfının ikinci ayağını tamamlamaktır. Yani İMAM ve DEDELER aracılığı ile…
Peki sormak lazım cemevi ibadet hane değilse ney?
Mabet ibadet edilen yerdir.
Cemevi cem için mabet değil de ney?
Alevilerin cemevini ibadethane cemini ise mabet olarak tanımayan bir anlayış objektif olarak Aleviliği içine sindirebilirmi değildir.
Sonuç olarak ibadethanelere tanınan bütün imkanlardan yararlanır önerisi bu açılımın devlet ile aleviler arasındaki anayasal bir anlaşma değil, hükümet ile sözde (kendi istedikleri) Alevi kanaat önderleri arasında pazarlık yoluyla arka plandaki yapılmak istenen projeyi hayata geçirmektir zaten raporun son paragrafı 200 sayfalık nihai raporu özetlemiştir son paragraf aynen şöyledir.
Birer inanç ve erkan merkezi olarak değerlendirilen cemevleri de kanunlarda ibadethanelere tanınan bütün imkanlardan yararlanır. Cemevlerinede aynı imkanlar sağlanır. Yani Alevileri hâlâ yasal statüye kavuşturmamak için kelime oyunları ve entrikalarla RET etmektir.
Devam edecek -1-

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir