Suriye İnsan Hakları Topluluğu BM Heyetiyle Cenevre’de Buluştu
Haber Merkezi – Suriye İnsan Hakları Topluluğu, 16 Mayıs 2025 tarihinde Cenevre’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMİHYK) heyetiyle kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmede, Suriye’de yaşanan ağır insan hakları ihlalleri detaylı biçimde masaya yatırıldı ve acil önlem çağrısı yapıldı.
Toplantıya Katılan İsimler
BM heyetinde Sayın Anis Anani ve Sayın Krystel Abi Habib yer aldı. Suriye İnsan Hakları Topluluğu’nu ise Sayın Sema Kılıçkaya, Sayın Hüseyin Edemir ve Sayın Erdal Kılıçkaya temsil etti.
Toplu Katliamlar ve Keyfi Gözaltılar Gündeme Taşındı
Toplantının ana gündem maddelerini, Suriye’deki iç çatışmalar sırasında yerinden edilen topluluklar ile Sanobar, Elmuhtariye ve Fahel gibi köylerde yaşanan toplu katliamlar oluşturdu. Dernek, bu olaylara ilişkin mağdur isimlerini de içeren kapsamlı raporları BM heyetiyle paylaştı. Ayrıca, dört ayrı hapishanede süren keyfi gözaltılar ve kadın ile çocukların kaçırılması gibi ciddi ihlaller görüşüldü.
İş Birliği ve Acil Önlem Çağrısı
Taraflar, BM’nin ilgili kurumlarıyla iş birliğini güçlendirme konusunda mutabakata vardı. Dernek, yaşanan krizler karşısında acil önlem alınması çağrısında bulunurken, insani yardım koridorunun açılması için BM’nin diğer birimleriyle doğrudan temas kurulması önerildi.
Çocuklar İçin Özel Rapor Hazırlanacak
Toplantıda ayrıca, savaş mağduru çocuklara dair özel bir raporun hazırlanması konusu gündeme geldi. BM heyeti, bu konuda derneğe ek süre tanıyarak raporun önümüzdeki süreçte sunulmasını talep etti.
Uluslararası Topluma Çağrı
Suriye İnsan Hakları Topluluğu, savunmasız grupların korunması ve temel insan haklarının güvence altına alınması için uluslararası toplumu hızlı ve koordineli şekilde harekete geçmeye çağırdı.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler