Pts. Şub 2nd, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Kolektif Disiplin: Rızalık Üzerine İnşa Edilmiş Bir Yaşam

⌈Özgür Kaplan⌉

Bizim temsil ettiğimiz yaşam, kolektif disiplini esas almış bir yaşamdır. Burada bahsetmek istediğim disiplin, ödül ya da cezaya dayalı bir davranış anlayışına karşı; rızalık temelleri üzerine inşa edilmiş, kolektif bir irade ile şekillenmiş bir inançtır.

Bu nedenle yol’a ikrar vermişlerin yaşamlarında sahteliğe ve yapmacıklığa yer yoktur. Bugün Aleviliği reddedenlerden Alevi dostlarına kadar toplumun tüm kesimlerine baktığımızda, ne Hünkar Hacı Bektaş için, ne Şah Kalender, ne Pir Sultan Abdal ve ne de bütün yol önderlerimizin yaşamları hakkında samimiyetsizlik ya da güvensizlik gibi en ufak bir yaklaşım görülebilir.

Yol Önderlerinin İzinde: Kimlikten Öte Bir Dönüşüm

Onların tarif ettiği yaşam, bireyi sürekli geliştiren, dolayısıyla içinde yaşadığı toplumu da dönüştüren bir iradeyi temsil eder. Bu disiplin, onların yarattığı ve izinden gitmemiz gereken geleneğimizdir.

Şah Kalender ve Pir Sultan, bir disiplinin içine doğmuş, onu geliştirip can pahasına savunarak tarihe geçmişlerdir. Hacı Bektaş ve diğerleri de öyle. Yüzlerce, binlerce Alevi’nin içinde yaşamışlar ama yaşarken o güne kadar söylenmemiş sözleri söylemiş, yapılmamış işleri yapmışlardır.

Çünkü Alevi kimliğini sadece bir var olma meselesi olarak görmemişler; kimlik gelişimini, toplumun dönüşümünde temel mesele haline getirmişlerdir. Onların yaşamları, insan olgunlaşmasını, kişiliğin gelişimini ve İnsan-ı Kamil olma hedefini esas almıştır.

Bizim Mayamızda Var: Geleceği Örgütleme Gücü

Onlara bu dönüşüm gücünü veren maya, inancımızın özüdür. Örneğin Haydar ismindeki Banazlı bir Alevi’yi Pir Sultan Abdal kimliğine doğru eviren şey, inancımızdaki disiplin ve iradedir. Bugün bizlere düşen görev, işte o özü görmek ve bu mayayı açığa çıkararak yeni yaşamı örgütlemektir.

Şah Kalender’in Direnci, Pir Sultan’ın İnancı Bizim Geleneğimizdir

Yaşadığımız yüzyılda, inancımızın kalbindeki ileriye doğru ve sürekli değişim iradesiyle;
Şah Kalender’in direnci, Pir Sultan’ın inancı bizlerin sarsılmaz geleneği olmalıdır.

Başaracağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir