Munzur Dağları ve Parkı toptan maden sahası ilan edildi!

Dersim-Ovacık’ta Munzur Dağları’nın tamamının maden sahası ilan edilmesinin ardından, Munzur Milli Parkı’nın önemli bölümünün de özel şirketlere maden sahası olarak verildiği öğrenildi.
Munzur Dağları’nda hali hazırda 145 maden projesi bulunuyor. Munzur havzası içinde Erzincan İliç’de siyanürlü altın madeni şimdiden Karasu Nehri’ni zehirlemiş durumda.
Verilen maden ruhsatları Munzur Gözeleri, Munzur Suyu, Kırk Merdiven Şelalesi, Mercan Vadisi, Tepecik gibi, en temiz kaynak sularını ve 1900’den fazla bitki çeşidini kapsayan bölgeleri oluşturuyor. Bu bitki çeşitlerinden 27’si yalnız Munzur’a, 227’si yalnız Türkiye’ye özgü endemik türler.
Dersim Kültürü ve Mirasını Koruma Platformu sözcüsü Av. Barış Yıldırım, daha önce Geyiksu’daki maden ruhsatı için itirazda bulunduklarını, bilirkişi raporunda, ‘Yörede bitki çeşitliğinin örneğin Hollanda’dakinden fazla İngiltere’dekine eşdeğerdir’ denildi. Munzur havzası tek başına bir ülkenin bitki çeşitliliğinden çok daha fazla çeşitlilik içeriyor. Yine, raporda Anadolu Parsı’nın yaşadığına ilişkin de işaretler bulunulduğu ifade ediliyor. Raporda, çok sayıda hayvan nadir hayvan türlerinin de bulunduğunu kaydedildiğini’ belirtti. Yıldırım, yeni maden ruhsatlarının iptali için de mücadelelerinin süreceğini söyledi.
Munzur Dağları ve Havzasında kapitalist maden yağması sürerse, yeraltı ve yerüstü su kaynakları kirlenecek, ekolojik çeşitlilik hızla azalacak, dünyanın en zengin flora ve faunalarından biri daha yıkıma uğrayacak.
Kapitalizm emeği, insanı, doğayı yıkıyor; kapitalizmi yıkalım!

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler