Pts. Şub 2nd, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

BAKB, Depremzede çocukların tarikatlara teslim edilmesi suçtur, vicdansızlıktır, akıl tutulmasıdır!

Anmada depremzede ve aile gözetiminde olmayan çocukların tarikatlara teslim edilmesine tepki gösteren Britanya Alevi Kadınlar Birliği (BAKB), “Tarikat yurtları, taciz, tecavüz ve istismar olaylarıyla anılırken, yakınlarını kaybetmiş bu çocuklarımızı güvensiz ortamlara emanet etmek ağır bir vebaldir, suçtur, vicdansızlıktır, akıl tutulmasıdır” ifadelerin kullandı.

Britanya Alevi Kadınlar Birliği’nin açıklaması şöyle:

 ”6 şubat 2023 tarihinde merkez üssü maraş olmak üzere üç ayrı büyük deprem ve devam eden artçılarla 11 yerleşim merkezinde yüzbinlerce insan, imara uygun olmayan yapılar, ihmal ve tedbirsizlikler, ve rant savaşları yüzünden hayatlarını kaybetmişler, geride kalanlar ise fiziksel ve ruhsal darbeler almışlardır.

Milyonlarca insanı direkt yada dolaylı yoldan etkileyen deprem sürecinde, ayrıca tüm yakınlarını kaybetmiş, kimliği hakkında sağlıklı bilgi veremeyecek durumda olan yüzlerce çocuk ise acımıza acı eklemiştir.

Görgü tanıkları ve duyarlı insanların ihbarları sayesinde, bu çocukların, adları çocuk istismarına karışmış tarikat yurtlarına yönlendirildikleri yönündeki duyumlar, son derece kaygı verici bir durumdur.

Tarikat yurtları devletin resmi kurumları değildir.

Kimsesiz çocukların can güvenlikleri, eğitim hakları, beslenme ve barınma ihtiyaçları devlet güvencesi altında olmalıdır.

Çağdaş eğitim ve bilim kurumları olmaktan uzak olan tarikat yurtları, yakın tarihte basının gündeminde de yer alan taciz, tecavüz ve istismar olaylarıyla anılırken, yakınlarını kaybetmiş bu çocuklarımızı güvensiz ortamlara emanet etmek ağır bir vebaldir, suçtur, vicdansızlıktır, akıl tutulmasıdır.

Gündeme gelen Deprem mağduru çocukların gelecekleriyle ilgili kaygılar süredururken, evlat edinilmeleri gibi alternatif bir seçenek karşısında, Diyanet işleri başkanından; evlat edinenlerle evlat edilen çocuklar arasında evliliğin meşru olduğunu açıklaması, çocuk istismarını meşrulaştırmanın önünü açmaktır!

Bir çocuğun bakımını, eğitimini, korunmasını kapsayan evlatlık yasasının amaç ve prensiplerine ters düşen bu açıklamayı kaygı ve öfkeyle kınıyoruz!

Adı üstünde; EVLAT…

Evlat diye kabullendiğin bir mazlum çocuğu koynuna almayı aklından bile geçirmek insanlıkla da bağdaşmayan bir durumdur.

Deprem de yakınlarını kaybetmiş, çocukların bakım ve ihtiyaçları devletin resmi kurumlarında karşılanamıyor sanısı bile devlet adına aciziyettir.

Britanya Alevi Kadınlar birliği olarak yakınlarının emaneti bu çocukların takipçisi olacağız.

Depremde haytlarını kaydeden TÜM canlarımızın Devirleri daim olsun,

geride kalanlara da sabırlar dilerken, yaralarını sarmak için dayanışmayı da büyüteceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir