Akbelen Ormanı neden çok önemli, halk neden direniyor? | Video
Akbelen Ormanı bölge ekosisteminde önemli yer tutan özellikte bir ormanlık alan. Sadece İkizköylüler için değil, Milas ve Bodrum’u da kapsayan geniş bir alanın ekolojik yaşam güvencesi anlamını taşıyor.Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel Akbelen ormanlarının konumunu ve bölge için taşıdığı önemi durumu anlatıyor:
Tarım ve Orman Bakanlığı, Akbelen Ormanı’nı Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür temin etmek için Limak Holdingin YK Enerji şirketine verdi. 2018’de bölgedeki kömür madenlerinin genişletilmesiyle birlikte İkizköy istimlak edilerek boşaltılmaya başlandı. Bir çok İkizköylü bir kaç kilometre uzaklıktaki Karadam Mahallesi yakınındaki tarım alanlarına yerleşmek zorunda kaldı. Ancak madenler için verilen ruhsat o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki, köylülerin yerleştiği bölge de maden ruhsat alanı içinde kalıyor ve madenin ilerleme yönünde bulunuyor. Köylülerin yeni taşındıkları Karadam Mahallesi’ndeki arazilere de maden şirketi bu sebeple ihbarname gönderdi.
Bölge halkı ve çevreciler Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğüne karşı dava açarken, hukuki süreç devam etmesine rağmen kesim başladı. Kesime müdahale eden köylüler çalışmaları durdurduktan sonra nöbete başladılar. Köylü yurttaşlar bayram süresince de ağaçların kesilmesini engellemek ve Akbelen ormanını korumak için nöbetlerini 2 yıl boyunca sürdürdüler ve ormanlarını koruma mücadelesini her türlü baskıya rağmen halen sürdürüyorlar..
Marmaris ve Milas’ta 102 binlerce dekar orman alanı yangınlarla yok olurken ve bu yılda orman yangınları henüz sürerken; Kemerköy ve Yeniköy Termik Santraline kömür sağlamak ve kömür madeni açılmak üzere Milas’taki 740 dönümlük Akbelen Ormanı da yok edilmek isteniyor. Kömürlü termik santralleri çalıştıran LİMAK şirketİ yangının teslim almadığı Akbelen Ormanını yok etmeye çalışıyor. Daha önce de bölgede kömür madeni açmak için çok sayıda ormanı yok eden, Akbelen Ormanını da öncekiler gibi yok etmek isteyen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini çalıştıran şirket, henüz bölge halkının açtığı iptal davasının sonucunu bile beklemek istemiyor.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler