Alevi Kurumları Hacıbektaş’ta Tarihî Bir Yürüyüş Gerçekleştirdi: Dergâhlarımız Alevilerindir!
⌈Can Kandemir – AHA⌉
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 62. Ulusal, 36. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne Türkiye ve Avrupa’dan binlerce Alevi katıldı. Etkinlikler kapsamında Alevi kurumları sabah erken saatlerde Devlet Hastanesi önünden Hacı Bektaş Veli Dergâhı’na yürüyüş gerçekleştirdi.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Avusturalya Alevi Bektaşi Federasyonu, Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Alevi Canlar Federasyonu tarafından “Dergâhlarımız Alevilerindir” şiarıyla gerçekleştirilen bu tarihî yürüyüş ve dergâh önündeki kitlesel miting, hem katılımın büyüklüğü hem de inanç merkezlerine yönelik asimilasyon ve işgal politikalarına karşı verilen mücadele açısından önemli bir eylem oldu.
Hünkâr’ın Huzurunda Birlik
“Dergâhların gerçek sahipleri Alevilerdir” vurgusu, yürüyüşte yüzyıllardır süren inançsal mücadelenin ve rızalık düzeni temelinde yürütülen hak arayışının sembolü olarak öne çıktı. Alevi çatı kurumlarının haftalar öncesinden cemevlerinde yaptıkları kitle toplantıları, yürüyüş ve mitingin kitlesel olmasında büyük rol oynadı. 15 Ağustos akşamı dergâhın önünde yarı karanlıkta bağlanan kitlesel cem ve 16 Ağustos’ta yapılan yürüyüş ile miting, Alevi hak ve özgürlük mücadelesinin kitleler tarafından sahiplenildiğini bir kez daha gösterdi. Güçlü ve birleşik örgütsel iradeyle hazırlanan bu eylem, AKP iktidarının kurduğu Alevi-Bektaşi Kültürü ve Cemevi Başkanlığı’nın çatısı altına girenlere verilmiş güçlü bir yanıt niteliği de taşıyor.
Makbul Alevilik Dayatmasına Karşı
AKP iktidarının tüm imkânları seferber etmesine rağmen Alevi-Bektaşi Kültürü ve Cemevi Başkanlığı’nın düzenlediği etkinliklere çok az sayıda kişinin katılması dikkat çekti. Polis barikatlarının ve silahların gölgesinde yapılan bu programlara Alevilerin rağbet etmemesi, Demokratik Alevi çizgisinde örgütlenen ve eşit yurttaşlık mücadelesine öncülük eden kurumların kararlı mücadelesinin bir sonucudur. Bu bağlamda, Hacıbektaş’taki ortak yürüyüş, iktidarın Aleviliği “makbul inanç” sınırlarına hapsetme çabasına karşı örgütsel ve toplumsal bir yanıt olması bakımından önemlidir.
Rızalık Düzeninin Sembolü
Farklı Alevi kurumları, cemevleri, ocaklardan pirler, analar ve toplumun her kesiminden canların omuz omuza verdiği yürüyüş, miting ve bağlanan cemler, Alevi toplumunun yoluna sahip çıkma kararlılığını bir kez daha ortaya koyması açısından çok değerlidir. Bu eylemselliklerin içinde Hünkâr’ın manevi huzurunda semah dönülmesi, rızalık düzenine giden yol birliğinin sembolü oldu.
Dergâhların Kapısı Rızalıkla Açılır
Alevi kurumları adına yapılan açıklamada, “Dergâhlarımız, rızalıkla açılan, halkın emeğiyle var olan hak kapılarıdır. Bu kapıları kapatmaya, dönüştürmeye ya da devletin gölgesi altına sokmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecek” denildi.
Tarihî Bir Adım
16 Ağustos yürüyüşü, yalnızca bugünün değil, gelecek kuşakların da inançsal mücadelesine ışık tutacak tarihî bir adım olarak kayda geçti. Alevi kurumları, dergâhlara, cemevlerine ve inanç değerlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini bir kez daha ilan ettiler.
Örgütlü Birlikten Güç Alıyoruz
Hacı Bektaş Veli Anma etkinliklerinde bir kez daha görüldü ki, Alevilerin asıl gücü örgütlü birlikteliğindedir. Bu birlikten aldığımız güçle, yok olmanın eşiğinden dirilişe; dirilişten kurumsallaşmaya ve özgürlüğe yürüyoruz.

Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler