Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

CAFER KAPLAN DEDE: ÇERAĞIMIZI İLİM, BİLİM AŞKINA UYANDIRDIK- Video

 AHA- Köln- Dünya büyük bir salgın hastalığına karşı mücadele ediyor.  Birçok ülkede on binlerce insanda Covid-19 tespit edildi. Binlerce kişi yaşamını yitirirken, virus büyük bir hızla yayılmaya devam ediyor. AABK, Koronavirüs salgınından dolayı, Avrupa ülkelerindeki tüm cemevlerini  kapalı tutarak faaliyetlerine geçici olarak ara verdi. Aniden oluşan bu fiili durumdan kaynaklı olarak, Aleviler şimdilik Perşembe günleri evlerinde lokma yapıp çerağ uyandırıyor.

AABK Yol ve Erkan Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede, 9 Nisan Perşembe günü Hamm Cemevi’ne giderek  Alevi yol ve inanç değerleri, insanlık, ilim ve bilim aşkına çerağ uyandırıp gülbeng okudu.. Ardından, Hamm Cemevi’nin hazırladığı lokmalar Cemevi Başkanı Mehmet Akbaba, Cafer Kaplan Dede ve bir yönetici tarafından ailelere dağıtıldı.

Cafer Kaplan Dede, 9 Nisan tarihinde yayınlana videoda koronavirüs salgınına, Cemevi‘nde çareğ uyandırmaya ve lokma dağıtımına ilişkin şunları söylüyor:  ” Sevgili canlar, bir ayadan beridir Cemevlerimizde ibadetlerimizi yapamıyoruz. Bildiğiniz gibi dünyayı saran bir koronavirüsü var. Bundan dolayı, insanlarımızın sağlığı açısından Cemevlerimizde ibadeti ve diğer çalışmaları durdurduk. Her Perşembe paylaştığımız lokmalarımızı bir aydır paylaşamıyoruz. Bugün özelliklede inancımızın önemli günlerinde biri… Bu günlerde, lokmamızı tabi ki cemevlerimizde paylaşamıyoruz. Bundan dolayı, Hamm Cemevimiz’de bugün bu lokmamızı sizler adına paylaşıyoruz. Burada hem sizler adına bir çerağı uyaracağız hem de cemevimizin hazırlamış olduğu lokmaları, cemevi yönetim kurulumuzun belirlediği 15-20 ailenin evlerinin önüne giderek, onların kaplarının önüne bırakacağız ” dedi.

AABK Yol ve Erkan Kurulu Başkanı Cafer Kaplan Dede, konuşmasının davamında şu ifadeleri kullandı:   ”Özellikle birinci jenersyondan insanlarımız torunlarıyla, çocuklarıyla bir araya gelemiyor.  Bu gerçektende onlar için çok zor birşey.  Bir aydır zor bir süreç yaşıyorlar. En azından onlara, bu inançsal yerlerimizden bir destek olması açısındanda, lokmlarımızı götürüp onlarla paylaşmak istiyoruz.

Elbette ki, bu zor günler geçecek. Dünya var olduğundan bugüne kadar çok zorluklar atlatıldı, çok hastalık, veba türü şeyeler atlatıldı. Sonuçta insanlık bir çözüm buluyor. İlim bilim adına bu salgınada mutlaka bir çözüm bulunacaktır. O açıdanda, bugün tüm canlarımızın adına, yolumuzu aydınlatan çerağı ilimin bilimin aşkına uyandırıyoruz.

Biz inanıyoruz ki, ilim bilim bugünkü bu salgın hastalığınıda ya aşısını ya da farklı yöntemlerini bularak aşacaktır. Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin deyimiyle ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır diyen bizlerde, bugün burada tüm canlarımızın aşkına ve dünyanın her tarafında cemevlerimiz kapalı olsada,  gönüleriyel yürekleriyel burada olan tüm insanlarımızın muratlarının dileklerinin kabul olması aşkına çereğımızı uyarıyoruz.

Bu köşede cemevimizin  özellikle Türkiye’den, Anadolu topraklarından getirdiği erenlerin, evliyaların, ziyaretlerimizin teberikleri bulunuyor. O açıdanda, bugünkü  çereğımızı; hem inancımızın, yol değerlerimizin adına, hemde geldiğimiz   köylerimizdeki ziyaretlerden getirilen teberiklerle birlikte umuda giden o yolun aşkına  uyaracağız diyoruz.

Bismişah Allah Allah

Çerağı Ruşen, Fahri Dervişan,

Zuhuru iman, Himmeti Piran,

Piri Horasan, Kürşadı meydan

Kuvveyi Abdalan, Kanunu Evliya,

Gerçeklerin demine hü.

Delilimiz yansın yakılsın Hakkın nuru aşkına
Delilimiz yansın yakılsın mürüvetin nuru aşkına

Delilimiz yansın yakılsın velayetin nuru aşkına

Delilimiz yansın yakılsın ehlibeytin nuru aşkına

Delilimiz yansın yakılsın 12 İmamlar aşkına
Delilimiz yansın yakılsın yolumuz birliğimiz aşkına
Delilimiz yansın yakılsın bu salgında tüm dünyada yaşamlarını kaybeden insanlarımızın, canlarımızın aşkına

Delilimiz yansın yakılsın Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli, Bozatlı Hızır aşkına

Dellimiz tüm dünyadaki  insanlar aşkına yansın…

Bu çerağı yolumuzu aydınlatan kılavuzumuz olsun, ilimin bilimin ışığı olsun diyoruz…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir