Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Biz Unutmadık: Sivas Katliamı

– Burçin Abacı –

Bu ülkenin en büyük utançlarından biridir. Unutmamak yetmez, aklında olması yetmez. Şimdiki zamandan dönüp bir geçmişe bakıp, anlamak ve anlatmak hatta yazmak gerekir. O yüzden kusura bakmayın ama sizin “UnutMayıpAklınızda” olması hiç mühim değil. Peki mühim olan sizce nedir?
-Öncelikle benim bu konuda sizlere basit bir SORUM olacak…(Özellikle de geçmişte görev alan siyasi aktörlere ve onların basın sözcülerine)

SORUM: Madımak Oteli’nin önünde toplanarak “otel yakma şenliği”ne katılır gibi olaya katılan, “yak ulan yak” diyen, tekbir getiren, slogan atan binlerce kişinin bu işteki sorumluluğu hakkında ne diyeceksiniz?
Gelin tarihe beraber bakalım…
Önce birileri geldi, oteli yaktı, gitti” dediniz. Daha sonra “derin devlet yaptı” dediniz. 9 sene önce “PKK yaptı” dediniz. Sonra da “Ergenekon yaptı” dediniz. En sonunda da “Özel harekat ekibi yaptı” deyip geçiştirdiniz.

Tamam,.. o yaptı, bu yaptı… tamam… O kışkırttı, bu kışkırttı… Bakın!!!

Binlerce insan bizim 35 canımızı diri diri yaktı. Ve sizler böylesi bir katliam karşısında en ufak bir vicdani kırıntının, insanlığın ve siyasal bir onurun dahi olmadığı açıklamalarınızla, 20 yılı aşkın bir süredir gerçek suçluların kimler olduğunu bile ortaya çıkarmadınız. Zaman aşımından yararlanıp, dava sürecini uzattıkça uzatıp, sonunda da bu süreci kapattınız.
-Peki o dönem katliamın hemen ardından açıklamalarıyla kimler ellerini ovuşturup, köşesine çekildi bir bakalım:

  1. Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı:
    -Güvenlik güçlerini ve yetkililere yönelik ihmalkarlık eleştirilerine karşı “Halkla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeyiniz” diyerek ilgilileri uyardı. Yaşananları, ” Olay münferittir. Ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş…
  2. Tansu Çiller, Başbakan:

– “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir.”

  1. Erdal İnönü, başbakan yardımcısı:
    -Olaylar sırasında otelden çıkamayıp kısılı kalanlara telefon görüşmesinde, “En kısa zamanda takviye güç gönderileceğini, kimsenin kılına dahi zarar gelmeden kurtarılacağını” söylemişti. Katliam sonrası gelen eleştirilere de “Ne yapayım, yetkim yoktu” sözüyle geçiştirdi.
    -Bu arada O TAKVİYE KUVVET asla gelmedi…
  2. Mehmet Gazioğlu, İçişleri Bakanı: – “Olaylara heykel(Pir Sultan Abdal) neden oldu. Otel sahibi kendisi kundaklamıştır.”
  3. Doğukan Öner, dönemin Sivas Emniyet Müdürü:
    Olayların başında 500 kişilik bir grup için bile “Müdahale etmeyin” emrini verdiği iddia edildi.

-10 Temmuz 1993’te görevden alındı.

  1. Ahmet Karabilgin, Sivas Valisi: – “Bir çok yerden yardım istedim. Yardım iş işten geçtikten sonra geldi. Taleplerimi dikkate almayanlara dokunulmadı” dedi.

-9 Temmuz 1993’te görevinden alındı.

  1. Necmettin Erbakan:

– “Sivas halkı, dini tezyif olayı karşısında çok doğal olarak reaksiyon göstermiştir. Bu tepki medeni ölçüler içinde olmuştur.”

  1. Temel Karamollaoğlu, Sivas Belediye Başkanı:

– “Bir defa şöyle bir fatiha okuyalım. Şunların ruhuna el fatiha diyelim” dedi.

  1. Mesut Yılmaz, dönemin ana muhalefet partisi lideri:

– “Olayın büyütülmesini doğru bulmuyorum…Bir futbol maçında da bu kadar insan ölebilirdi.”

3-4 Temmuz 1993 gazeteleri:

-Yalçın Doğan/ Milliyet: “Önce, Aziz Nesin’e ‘artık dur’ demek gerekiyor.”

  • Rauf Tamer/ Hürriyet: “Sivas’ta Aziz Nesin’i (o istediği kadar inkâr etsin), Allah korumuş…”

-Ahmet Vardar/Sabah: “Uğur Mumcu’yu kıskanırcasına büyük olaylar yaratıp, kendini öldürtmek için uğraşan bir yazarın oyununa gelindi. Adından başka hiçbir tarafı “Aziz” olmayan bu insana da lanetler yağdırıyorum. Şimdi için rahat mı Aziz Efendi?”

  • Oktay Ekşi/ Hürriyet: “Halkta bir hazırlanmışlık olmasa, Aziz Nesin’in Pir Sultan Abdal şenliklerinde söylediği birkaç münasebetsiz cümle bu kadar tepkiye yol açmazdı.”
  • Mehmet Barlas: “Laikliği, kitlelerin öfkesine sürmeyelim!”
  • Nazlı Ilıcak/ Tercüman: “Müslümanlığa sövmek herhalde fikir hürriyetinin kapsamı içinde alınamaz.”
  • Ertuğrul Özkök/ Hürriyet: “Böylece, bir tahrik, başka bir tahrikle büyüyor.”
  • Meydan gazetesi: “Vurun şu kâfire!”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir