Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

BU YIL 10. ALEVİ FESTİVALİ ONLINE OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Her canın evine mihman oluyoruz! Online festivalde sizlerle birlikte tüm dünyaya sesleneceğiz.
Bu yılki festivalin teması “KADIN ve ADALET”.
Değerli canlar, yarenler, yoldaşlar;
Son 9 yıldır Londra’nın merkezinde, dünyanın ilk Alevi Festivali’ni tüm insanlığa sunan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM), bu yıl Covid – 19 salgını sebebiyle 10. Alevi Festivali’ni online olarak gerçekleştiriyor.
İAKM, bugüne değin Alevilik inancına, kültürüne, felsefesine hizmet amacıyla faaliyet gösteren bir kurumdur. Dünyaya sadece teolojik gözle bakmayan Aleviler, toplumsal sorumluluk gereği bu yılki festivalin ana temasını “Kadın ve Adalet” olarak belirlemiştir. Her geçen gün kadın cinayetlerinin çoğalarak artması sebebiyle, milyonlarca kadın hak arayışlarını sokağa taşımıştır.
Onlarca kadının cinayete kurban gittiği, toplumsal cinsiyet baskısı ile günlük yaşamlarını dahi idame ettiremediği bir zamanda yaşıyoruz. Özgür kadın kimliğine sahip çıkan ve her şekilde savunan Alevilik inancı, her türlü şiddetin karşısında durmuştur. Bu nedenle, kadınların sokakta, toplu taşıma araçlarında, işyerlerinde tacize uğradığı bir dünyada, bu sorunun çözülmesine katkı sunmak, kadın mücadelesini sahiplenmek ve yükseltmek “En-el hak” diyen Aleviler için en önemli ve can alıcı sorumluluktur.
Bunun yanında çağımızın en büyük problemi adalet sorunudur. Kadına şiddet, kadın cinayetleri aynı zamanda bir adalet sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ve tüm dünyada adalet sisteminin haktan, eşitlikten yana değil, güçlüden yana işlediği gerçeğini maalesef her gün görüyoruz. En yakın tarihte Dersim, Çorum, Maras, Sivas, Gazi, Suruç, Ankara garı Katliamı ve daha onlarcasında adalet arayan Aleviler, hâlâ bu adaletin sağlandığını görmeyi beklemektedirler. Kadına karşı şiddetin, Alevilere yapılan katliamların, baskıların cezasız kalması, adalet mekanizmasının işletilmemesinden hatta yok edilmesindendir.
En son hem bir kadın hem de bir avukat olarak adalet arayışında bedenini ölüm orucuna yatıran Avukat Ebru Timtik hayatını kaybetti. Bu olayda açığa çıktığı gibi, adalet ve kadına şiddet sorunu hepimizin ortak sorunudur.
Daha önceki festivallerde Aleviler ve Alevilerle birlikte dünyaya sevgi, barış, eşitlik, kardeşlik gözüyle bakan herkesin cemal cemale kaynaştığı, türküler, şarkılar söylediği gelenekselleşmiş Alevi Festivali ile gönülleri
birlemişti. Bu yıl online olarak yayınlanacak festivalde çok sayıda değerli sanatçı, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçi konuk olacak ve Alevilerin dünyanın evrensel değerlerine uygun düşünce ve eylem dünyasına katkı sunacaklardır.
Pek yakında görüşmek üzere. Aşk ile…
Zeynel AKDOĞAN
İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı
03.09.2020 Londra

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir