Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

AABK: Onursal Başkanımız Turgut Öker’e karşı açılan soruşturmalar ve davalar ile ilgili beyanlarımız ve taleplerimizdir – Video

 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker hakkında açılan davadan dolayı, 10 Haziran’da yeniden hakim karşısına çıkacak.

Öker, AABK adına düzenlenen etkinliklerde yaptığı konuşmalarda Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla ve 2012 -2015 yılları arasındaki sosyal medya paylaşımlarından dolayı, 10 Haziran 2021 tarihinde hâkim karşısına çıkacak. 10 Haziran’daki duruşma saat 10:00’da, Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi’nin 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

 

AABK, ‘‘Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker’e karşı açılan soruşturmalar ve davalar ile ilgili beyanlarımız ve taleplerimizdir‘‘ başlığıyla yapatığı açıklamada, Turgut Öker hakkında açılan davalara ile   Alevi kurum temsilcilerine ve Alevi yurttaşlara karşı yapılan siyasi, keyfi soruşturmalara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

1- AABK Onursal Başkanı Turgut Öker uzun yıllar Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun başkanlığını yapmıştır. Halen de onursal başkanlığını yapmaktadır. 2015 yılında milletvekili seçilmiş, seçimlerin yenilenmesi nedeniyle bu hakkını kaybetmiştir. 2018 seçimlerinde de m.vekili adayı olarak gösterilmiş, listelerin açıklanmasından bir kaç gün önce düşünce ve ifade özgürlüğünü ihlal eden bir yargısal karar neticesinde m.vekilliği engellenmiştir.

2- Turgut Öker hakkında, Kamu görevlisine ve C.Başkanı’na hakaret iddiasıyla açılmış onlarca soruşturma ve dava vardır. Biliyoruz ki bu soruşturmaların en önemli nedeni Turgut Öker’in Alevi inancı ve kimliğine sahip olması ve bunun için aktif bir mücadele içinde olmasıdır. Bu nedenle Alevi kimliği ile bir yurttaşa yapılan her hakaret, her baskı, her saldırı tüm Alevi toplumuna yapılmış demektir.

3- Bu soruşturma ve davalar öyle bir hal almıştır ki, 2012 yılında söylediği bir söz 2021 yılında dava konusu olabilmiştir. Üstelik aynı konuşmalar ve eylemler tekrar tekrar soruşturma konusu yapılmakta özgürlükleri, yurttaş haklarını koruması gereken hukuk Alevileri ve muhalifleri terbiye etme aracı olarak kullanılmaktadır.

4- Bu idari ve yargısal pratikler, Alevi evlerinin işaretlenmesi, Alevi kurum temsilcilerinin fişlenmesi, Cemevlerine yapılan saldırılar ile aynı nitelikte olup evrensel hukuka, ülkemizin taraf olduğu Uluslararası sözleşmelere, milletin meclisinin yapmış olduğu Anayasaya, kanunlara açıkça aykırıdır.

5- Mafya-Siyaset-Din-Ticaret denkleminde iktidarın girmiş olduğu bataklığın ne gibi sonuçlar doğuracağını, yolsuzlukla, kayırmacılıkla geçen 19 yılın ardından gelen ekonomik krizin faşizme nasıl uygun bir ortam sağladığını bu ortamın derin güçlerin can simidi olan kargaşa, kaos bireysel ve kitlesel katliamlara nasıl gebe olduğunu memleket tarihinden en iyi bilen biz Alevileriz.

Bu nedenlerle Alevi kurum temsilcisi ve yurttaşlara karşı yapılan siyasi ve keyfi soruşturmalara bir an bir an önce son verilmesini, Alevi evlerini işaretleyenlerin, Alevilere hakaret edenlerin, inançsal ayrımcılık yapanların, Cemevlerine saldıranaların yargı önüne çıkarılmasını, Devletin tüm kurumlarının, Yargıyı Uluslararası ve Ulusal hukuka uygun davranmasını talep ediyoruz.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu

 

NE OLMUŞTU?

Turgut Öker 2012 ve 2015 yıllarındaki yaptığı konuşmalar ve sosyal medyadaki paylaşımlarında dolayı defalarca yargı karşısına çıktı. Çifte vatandaşlığa sahip olmasına rağmen dönem dönem hakkında yurt dışına çıkış yasağı da konuldu. ‘‘Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla hakkında açılan davadan, 2020 yılında 11 ay 20 ceza aldı. Mahkeme, bu hapis cezasını 7 bin TL para cezasına çevirerek, Öker hakkındaki yurt dışı yasağını kaldırmıştı. AABK Onursal Başkanı Turgut, İstanbul’da yapılan 3. Köprüye Yavuz Sultan Selim adı verildikten sonra kamuoyuna dönük yaptığı açıklamadan dolayı da para cezası aldı. Öker, 3. Köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı: ‘Hitler bugün Yahudiler için ne ifade ediyorsa Yavuz Sultan Selim’de Aleviler için aynı şeyi ifade ediyor.‘‘ demişti. Öker, bu ifadelerinden dolayı 8 bin 500 TL para cezası almıştı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir