AABF Hessen Bölgesi Kültür Sanat Kurulu‘nun topladığı yardımlar deprem bölgesine ulaştı
AABF Hessen Bölge Kültür Sanat Kurulu, Türkiye’nin 10 ilini vuran ve resmi rakamlara göre 43 binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiği depremden dolayı başlattığı dayanışma kampanyasında toplanan parayı ve yapılan diğer yardımları deprem bölgelerine ulaştırdı.
Ayrıca Hessen Kültür ve Sanat Kurulu 03- 05 yaṣ grubundaki çocuklar için 1000 adet boyama kitabı ve 1000 adet boya setini alıp İstanbuldan Hatay ve Adıyaman bölgelerine kargo yolu ile gönderildi.
Siverek Afet Koordinasyon Merkezi‘nde gönüllü olarak çalışan Kadir Kıran, Sedat Kıran, Kazim Güneş ve Ömer Leventoğlu KSK Hessen ve bileṣenlerinin, Halk Dansları‘nın, Bağlama Eğitim Atölyesi‘nin, DHL gece vardiyası iśçilerinin ve Kassel Cemevi‘nin desteğiyle gerçekleştirilen kampanyada toplanan yardımların deprem bölgelerindeki dağıtımına ilişkin yazılı bir açıklama yaptılar.
Açıklmada, deprem bölgelerinde dağıtılan yardımlara ve yapılan dayanışma çalışmalarına ilişkin şu ifadelere yer verildi:
”4. Ve 5. Gün Raporu:
Dün gece koordinasyonda görevli arkadaşlar gece saat 02’ye kadar sahada oldukları için günlük rapor yapılamadı. O nedenle dün ve bugünkü çalışma raporunu birleştirerek sunuyoruz.
10 şubatta, 1 TIR, 3 kapalı araç ve 5 adet kamyonet ile sahada yer aldık.
-Gölbaşı ve Besni köylerine 3 minibüs ve 1 kamyonet
– Adıyaman merkeze 3 kamyonet,
– Bir kamyonet Maraş merkeze,
– Bir TIR Çelikhan’a gitti.
Bunların yanı sıra şahsi araçları ile Adıyaman ve Maraş merkez ve çevre yerleşimlerine giden bazı afetzede yakınları merkezimiz ile iletişim kurdular ve az miktarda da olsa onlara yardım malzemesi aktarıldı. Bir aracımız da çocuk giysileri ile gitti ve tespit edilen yerlerde çocuklar giydirilmiş.
Bu kapsamda yoğunlukla ısınma ve barınma gereçleri gönderildi. Adıyaman ve Maraş’a gidenler içerisinde yarıya yakın gıda maddeleri yer aldı, ancak Çelikhan’daki özel durum nedeniyle TIR aracınızın tamamına yakını çadır ve sobadan olustu, ancak ilçede sağlık hizmeti veren seyyar hastane hekimi arkadaşlarla önceden yaptığımız görüşme doğrultusunda serum, kanamalı vakaları durdurma ilaçları, ağrı kesiciler ve benzeri sağlık malzemesi, iletişim için telefon, powerbank, el feneri, ışıldak, kefen, giyim maddeleri, kadin ve çocuklar için ozel ihtiyaçlara yönelik yardım malzemeleri götürüldü. Celikhan’da gece geç saate kadar köylere aktarım için traktörlere aktarım yapıldı, hastane ve taziye ziyaretleri gerçekleştirildi.
Bugün yüzde 90 oranında ısınma ve tıbbi malzeme çalışması yaptık. Bu kapsamda 1 araç Gölbaşı ve Besni’ye çadır ve soba, Adıyaman cem evi organizasyonuna çadır ve soba, bir araç merkezde tespit ettiğimiz adreslere soba ve çadır ağırlıklı malzeme gönderildi.
Bir araç Çelikhan’a yola çıkartıldı, bu araç temelde çadır ve soba yüklü idi, bu araç ile Malatya’daki tespitli bir adrese de çadır ve soba bıraktı, ancak Çelikhan’a gidemedi, dağ yolundan Sincik ‘e zor şartlarda vardı, oradan Adıyaman Yunus Emre Cemevine yonlendirmek zorunda kaldik, tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerini de Cemevinden ihtiyaçlarını karşılaşmaları için iletişim oluşturduk. Iki aracimiz ariza verdi, o nedenle uzun sure yolda kalindi Arkadaşlarımız henüz yoldadır
Halen çadır yapımları devam ediyor. İki tür elektrikli sobalarla 30 adet alındı, ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar temin edildi.
Bugün yaşadığımız sıkıntılı olaylardan biri de Adıyaman’a giden iki aracınıza polis tarafından el konulması oldu. Yaklaşık iki saat boyunca durdurulan araçlarımızı kurtarmak için kaymakamlık ve diğer resmi girişimlerde bulunduk, yanı sıra medya üzerinden de girişimlerinin oldu ve nihayet saat 14.00 civarı araçlarımız serbest bırakılarak lokasyonlarina ulaştırıldı.
- Gün Planlaması
Yarın;
Pazarcik ve Çiğli’ye araçlarımız gidecek.
Pazarcik merkez ve köylerine gidecek aracımız çadır, soba ve gıda maddeleri götürecek.
Çiğli ‘ye gidecek aracımız da özel olarak kadın ve çocuk ihtiyaçları ile elektrikli soba ağırlıklı olacak, yani şura gıda ve sağlık ürünleri de temin edildi.
-Adıyaman merkez ve köylerine de iki araç planlıyoruz, bu araçlar da önemli oranda çadır ve sobadan oluşacak, ancak gıda ve sağlık ürünleri için gelen talepleri de karşılamaya hazırlıklıyız.
Önünüzdeki günlerde çadır, soba, tıbbi malzemeler başta olmak üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlgi ve desteğinizi bizden esirgemeyin. Dayanışma dilekleriyle, selam ve sevgiler…
- Gün Raporu ve 7. Gün Planlaması
Bugünkü çalışmamızın odağında Maraş ve Adıyaman yer aldi. Dün yetişemedigimiz ihtiyaç sahiplerine bugün ulaştık, bugünkü ihtiyaçların teyidi ile çok zaman kaybı yaşandı, o nedenle yarına sarkan sevkiyatlar da oldu.
– Bugünkü araçlarımızda; soba, elektrikli ısıtıcı, çadır gibi ihtiyaç maddelerinin yanı sıra, kuru gıda, bakliyat, yağ, zeytin vs kahvaltı malzemeleri, çocuklara mama, süt ve kadınların özel ihtiyaçları taşındı.
-İlk iki aracımız pazarcıka gitti. Bu araçlar, pazarcıktaki cemevi ile koordineli olarak çalışan Yusuf hocanın kontrolünde dağıtıldı.
– Bir aracımız, benzer yardım malzemeleri ile Türkoğlu’na gitti. Burada önceden iletişim sağlanmış olan belli noktalardan ihtiyaç sahiplerine doğrudan teslimat yapı…
- Gün Raporu ve 8. Gün Planlaması
Afet bölgelerine yönelik yardım çalışmalarının dönüşüm evresindeyiz. İlk günden itibaren başlayan acil ihtiyaç maddelerine yönelik çalışmalar artık yetersiz ya da en hafif deyimle işlevsiz kalıyor. Telaş ve ona bağlı güçlü bir heyecanla başlayan çalışmaların enerjisi gittikçe düşüyor, oysa sağ kurtulan insanların karşı karşıya kaldığı yaşamsal riskler gittikçe büyüyor. Bu nedenle başlangıçta evindeki ekmeği, battaniyeyi, kuru gıda vb malzemeleri yardım koordinasyon noktalarına taşıyan insanlarımız, “elimden geleni yaptım” hissiyatının vicdani rahatlığıyla yavaşça konağına çekilirken, afet mağdurlarının ısınma, barınma, beslenme, temizlik vb ihtiyaçları derinleşiyor ve yapısal çözümler bekliyor.
Bir haftayı aşan çalışmaların tecrübesinden öğrendiğimiz bu durum nedeniyle çalışmalarımıza yeni bir form vererek devam ediyoruz. Bu çerçevede ilk kez telaşla gittiğimiz brandacıdan kestirdiğimiz birkaç metre brandayı acil çadır ihtiyaçlarını karşılamak üzere sevk ederken, artık gerçekten de uzun vadeli barınma ihtiyacını karşılayacak, sağlıklı bir yaşam alanı fonksiyonunu yerine getirecek mimari niteliklere sahip çadırlar yapmaya çalışıyoruz. Isınma, sağlık, beslenme vb ihtiyaçlar için de benzeri bir arayış içindeyiz. Bir hafta sonra geldiğimiz noktadaki çalışmalarımızın mahiyeti kabaca bu esaslara göre yeniden şekilleniyor.
Bu kapsamda, bugün;
-Sabah ilk iş olarak Elbistan’a bir kamyon ile kömür, odun ve çadır ağırlıklı bir sevkiyat gerçekleştirdik. Bu kamyonumuzda ayrıca bakliyat, yağ, kuru gıda maddeleri, kahvaltılıklar, çocuk maması, battaniye, çocuk bezi vb ihtiyaç maddeleri yer alıyordu. Kamyon ile ayrıca 50 çadır ve 20 odun sobası gönderildi.
-Adıyaman merkez ve köylerinde yaptığımız adres tespitleri doğrultusunda çadır ağırlıklı bir sevkiyatımız oldu.
-Bugünkü çalışmalarımızın öğlenden sonraki kısmını elektrikli soba temini, yeni tip çadır yapımı için branda satın alınması, kesilmesi ve çadır kurulumu amaçlı demir konstrüksiyon için Endüstri Meslek Lisesi uzman öğretmenleri ile temas kurmak, atölyenin ayarlanması ve profillerin satın alınması oluşturdu.
Bu kapsamda, Yarınki çalışma planımız şöyle;
Artık çadır ihtiyacını karşılama konusunu, bir sistem dahilinde üretime dönüştürüyoruz. Bu kapsamda 100 boy profil satın alındı, bunlardan günde 25 çadır konstrüksiyonu üretilecek. Bu çadırlar, Maraş, Narlı, Elbistan ve Pazarcık’a gönderilecek.
-Bu çalışmamızın yanı sıra Siverek’teki doktor arkadaşlar ile koordinasyon içerisinde 50 çadır üretimine katılacağız ve bizim tespit ettiğimiz adreslere sevki gerçekleştirilecek.
-Çelikhan’a gönderilmek üzere 20 adet elektrikli soba satın alındı, bu sobalar yarın gönderilecek. Ayrıca Çelikhan’da taziye evlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere çaydanlık ve gıda maddeleri gibi malzemeler temin edildi, bunlar da yarınki sevkiyatımız ile gönderilecek.
Afet bölgelerindeki ihtiyaçlar artık telaşlı bir çabaya değil, soğukkanlı ve giderek profesyonelleşen bir çabaya ihtiyaç gösteriyor. Bu çalışmalar, kalıcı ve sürekli bir yaşam destek sistemi kurmak anlamına geliyor ve işin zor, meşakkatli kısmı da burada başlıyor.
Yardımsever halkımızın bunu dikkate alarak çalışmalarımıza verdiği desteği sürdüreceğinden en ufak bir kuşkumuz yok. Dayanışmanın hayat kurtaran gücüne olan inancımızla, sevgiyle ve her zaman, hep sevgiyle…’
8. Gün Raporu ve 9. Gün Planlaması
Dün hazırlıklarına başladığımız yeni tip çadırların üretimine geçildi. Endüstri Meslek Lisesi’nde iki uzman öğretmen ve 4 meslek öğrencisi üretime başladılar. Aynı zamanda kumanya, elektrikli soba, sıcak yemek ve gıda maddelerini afet bölgesine taşıdık.
Adıyaman ve Çelikhan’daki gözlemlerimize göre depremin üzerinden 10 gün geçtikten sonra nihayet AFAD devreye girmiş, özellikle Çelikhan’a yüklü miktarda çadır getirilmişti. Bu durum, üretimine başladığımız çadırlar için hayati ihtiyaçları önemli oranda ortadan kaldırmış oldu. Bu da alanda tespit ettiğimiz yeni koşulların ortaya çıkardığı başka ihtiyaçlara yönelmemize olanak tanıdı. Özellikle Çelikhan köyleri ile Pınarbaşı bölgesindeki en acil ihtiyaçlar, aşevi gibi çalışan taziye evinde sıcak yemek dağıtımı için acil kumanya, kadın ve çocuk iç giyimi ile özel ihtiyaç maddelerinin temin edilmesini gerektiriyor. Maraş merkez, Narlı ve Pazarcık’a sevkiyat planımız bugün gerçekleşmedi, fakat bu bölgelere gönderilecek ihtiyaç maddelerinin hazırlığıyla ilgili çalışma yaptık.
-50 adet soba taşıyan bir aracımız Adıyaman merkezde adres tespiti yapan yardımsever bir grubun yönlendirmesiyle dağıtıldı.
-Daha önce hazırlanmış tahta direkli 35 adet çadır, Adıyaman merkez ve merkez köylerde tespit edilen ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.
-Çelikhan’a 20 adet elektrikli soba, çocuk ve kadın kıyafetleri ile ayakkabıları ve özel ihtiyaçlarından oluşan koliler; köy arazisi koşulları gözetilerek alınan 5 adet erkek dağ ayakkabısı, erkek kıyafetleri, şeker, çay vs gibi kumanya malzemeleri, acil durum sağlık paketleri götürüldü. Ayrıca Çelikhan’a giden araçlarımız ile yaklaşıl bin kişilik gıda maddesi götürüldü. Taziye evlerine gelen insanlara ikram ürünleri taşındı.
-Çelikhan ve Pınarbaşı’nda mahalleleri dolaştık. Gözlemlediğimiz kadarıyla kamu sorumluları nihayet bölgeye ulaşmış ve özellikle yüklü miktarda çadır getirerek bu konudaki acil ihtiyaçları önemli oranda ortadan kaldırmıştı. Bu nedenle biz de bu sabahtan itibaren başladığımız demir konstrüksiyonlu çadır üretimine verdiğimiz yoğunluğu çeşitli gıda maddelerinden oluşan kumanya kolileri hazırlamaya yönelttik. Bu kapsamda, bugün Meslek Lisesi’nde, 60 adedi sağlık sendikası üyelerine, 30 adedi de bize ait olmak üzere toplamda 90 çadır üretimi yapıldı.
100 adedi Maraş Narlı, 100 adedi Çelikhan, 100 adedi de Adıyaman Yunus Emre Cemevine teslim edilmek üzere toplam 300 adet kumanya kolisi hazırlandı. Bu kolilerin her biri bir ailenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bakliyat ve yemek yapım ürünlerinden oluşuyor.
Yarının Planlaması kapsamında 2 adet araç görevlendirmesi ile 3 afet bölgesindeki insanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir planlama yapıldı. Bu araçlardan büyük kamyon Adıyaman merkeze, bir kamyonet de Narlı’ya gönderilecek.
Adıyaman merkeze giden kamyonumuzda ağırlıkla yeni tip demir konstrüksiyonlu çadırların yanı sıra kumanya ürünleri yer alacak. Yunus Emre Cemevi’ne taşınacak bu çadırlar ve kumanyalar teslim edildikten sonra, Cemevinden; Çelikhan ve Pınarbaşı’ndaki kadın ve çocuk iç giyimi ile diğer giyim ihtiyaçları, halen aşevi gibi çalışan taziye evinde düzenli ve sürekli yemek üretimine yarayacak malzemeler aktarılacak.
Deprem bölgesindeki yardımların mağdur insanlara doğrudan ulaşması için çalışan aktivistlerin de değerlendirmesine göre afet sonrası ilk hafta kimi tüketim maddeleri o kadar fazla ve o kadar ihtiyaç tespitinden uzak bir şekilde kentlere ve köylere taşındı ki, bir yandan kimi sokaklarda ikinci el kıyafetler saçılmış, bazı dağıtım yerlerine yakın alanlarda tüketimi mümkün olmayan kumanya malzemeleri birikirken, bir yandan da günlük yaşamın zorunlu ihtiyaçları karşılanamamış haldedir. Bu tespitler çalışmalarımızda yeni bir perspektif ve özenli davranma gereğini ortaya çıkartıyor.
Çalışmalarımıza ilginizi ve desteğinizi devam ettireceğiniz inancıyla, sevgiyle ve her zaman hep sevgiyle…”
AHA / Köln



Sevgili Canlar, yoluna ve ikrarına bağlı olan her Alevi kendisini Alevi Haber Ağı’nın doğal bir muhabir olarak görmelidir.
Oturduğu mahallede, okuduğu okulda, çalıştığı iş yerinde, üyesi olduğu Cemevi’nde ve sokakat haber niteliği taşıyan her durmla ilgili bize görsel veya yazılı haber göndermelidir.
Bu istemimiz Alevi kurum yöneticilerimiz içinde geçerlidir.
Alevi Haber Ağı: Gerçekleri yazacak… Geçekler yazılırken sende katkını sun can…
Saygılar, sevgiler