Per. Nis 30th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Dersim’in ileri gelenleri ve seyitleri İstanbul’da anılacak!

15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilen Seyit Rıza, Uşenê Seydi, Aliye Mirzê Sili, Hesen Ağa, Findik Ağa, Resik Uşen ve Hesenê Ivraimê Qıji Dersim kurumları tarafından İstanbul Kadıköy Rıhtım’da anılacaklar.
Anmaya ilişkin açıklama yapan  Dersim Dernekleri Federasyonu ( DEDEF), Avrupa Demokratik Dersim Dernekleri Federasyonu ( ADEF ) ve Dersim Araştırmalar Merkezi ( DAM),  Dersimlilere ve dostlarına anmay kitlesel katılım sağlamların için çağrı yaptılar.
“İnsanlığın bu kara lekesinin aydınlatılması için 15 Kasım çarşamba saat 19.37 ‘de Kadıkoy Rıhtımda buluşuyoruz. Dersimlileri ve Dersim dostlarını anmamıza bekliyoruz” ifadelerinin yar aldığı açıklama şöyle:
”Bundan seksen Altı yıl önce 15 Kasım 1937’de Dersim’in ileri gelenleri ve seyitleri, Seyit Rıza, Uşenê Seydi, Aliye Mirzê Sili, Hesen Ağa, Findik Ağa, Resik Uşen ve Hesenê Ivraimê Qıji, Ankara’dan özel görevle gönderilen İhsan Sabri Çağlayangil’in denetiminde yapılan yasadışı bir mahkeme neticesinde Elazığ Buğday Meydanı’nda infaz edilmişlerdi.
İdam edilenlerin mezar yerleri hala belli değil ve Dersim halkı seksen Altı yıldır Seyit Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerini soruyor.
Tarihi hatırlamanın ve katledilenlerin anıları önünde saygıyla eğilmenin, ülkemizde kitlesel katliamların engellenmesi; insan haklarına saygılı, barışı sağlamış demokratik bir toplumun kurulabilmesi için çok önemli olduğuna inanıyoruz.
“İnsanlığın bu kara lekesinin aydınlatılması için 15 Kasım çarşamba saat 19.37 ‘de Kadıkoy Rıhtımda buluşuyoruz.
Dersimlileri ve Dersim dostlarını anmamıza bekliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir