Per. Nis 30th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Koçgiri Kültür etkinliğince canlar bir araya geldi

Sivaslı Canlar Berlin tarafından organize edilen ve BAT-Cemevi TBB gibi kuruluşlar tarafından desteklenen ‘Koçgiri Kültür ve tarih etkinliği’ çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşti.
Dün Cemevi Ana Salonda gerçekleşen etkinliğe Sivaslı Canlar Derneği yönetici ve üyelerinin yanı sıra, BAT-Cemevi Yönetim, İnanç, Kadın ve Gençlik Kurulu temsilcileri, Berlin Dersim Cemaati temsilcileri, TBB temsilcileri ile SPD ve Die Linke eski ve yeni vekillerinin yanı sıra çok sayıda yöre derneği ile sivil toplum temsilcileri katıldı. Sunum ve Panel Moderatörlüğünü Yeter Gültekin’in yaptığı etkinlik, BAT-Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Musa Gönül Dede’nin verdiği Gülbenk ve ardından saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Sivaslı Canlar Derneği Cemal Boyraz, BAT-Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yüksel Özdemir, SPD Milletvekili Hakan Demir selamlama konuşmaları yaptı. Konuşmaların ardından ise; Sivaslı Canlar Korosu sahne alarak Türküler seslendirdi. Ardından ise araştırmacı yazar Mehmet Bayrak ve Tarihçi Dr. Zeynep Türkyılmaz katılımcı olduğu bir panel gerçekleştirildi. Konuşmacılar, Panel’de 1921 Koçgiri katliamı öncesi Alevilerin siyasi, sosyo ekonomik ve inançsal açıdan durumu, Osmanlı ve İttihatçı kadroların yaklaşımı, 1. dünya savaşı süreci, katliama gelinen süreç katliamı organize eden ittihatçı ekibin tekçi ve inkarcı politikalarının yanı sıra bölgenin inanç ve etno kültürel dokusu gibi bir çok başlık masaya yatırıldı.
Panel’in ardından Koçgiri bölgesinin tanınmış önemli Müzisyenlerinden Lale Koçgün, Öztem sahne alarak, Kurmanci Zazaki ve Türkçe deyişler Türküler seslendirdi. Etkinlik daha sonra Sivaslı Canlar ve tüm müzisyenlerin katılımıyla söylenen bir Türkü ve ardından konuklara hediyeler verilmesi ile son buldu.
Haber ve Fotoğraflar: Ulaş Yunus Tosun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir