Çar. Nis 29th, 2026

Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

ABF Genel Kurulu Ankara’da Başladı: “Barış, Aleviler Olmadan Olmaz”

Haber Merkezi – Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) 11. Dönem Olağan Genel Kurulu, 25-26 Mayıs 2025 tarihlerinde Ankara’da yoğun katılımla başladı. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen genel kurulda, demokratik Alevi kurum temsilcilerinin yanı sıra siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri yer aldı. Kurulda yapılan konuşmalarda Suriye’deki Alevi soykırımı, Türkiye’deki inanç ve kimlik baskıları, anayasal eşit yurttaşlık talebi ve barış süreci ekseninde önemli mesajlar verildi. DEM Parti, CHP, HDK ve AABK temsilcilerinin katıldığı genel kurulda “Aleviler bu sürecin öznesi olmalı” vurgusu öne çıktı.

Pankartlarla Talepler Dile Getirildi

Kurulun yapıldığı salona “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz”, “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı lağvedilsin”, “Suriye’de Alevi soykırımı durdurulsun” ve “Madımak utanç müzesi olsun” gibi taleplerin yer aldığı pankartlar asıldı. Etkinlik, Dede Hakan Erol ve Gökhan Erol’un gülbengi, ardından saygı duruşu ve divan kurulunun belirlenmesiyle başladı. Divana Abbas Tan, Cansu Sekman, Şefika Öztürk Katı ve Hatun Kırmızıdağ seçildi.

Mustafa Aslan: “Federasyon Sıradan Bir Yapı Değil”

ABF Genel Başkanı Mustafa Aslan, açılış konuşmasında federasyonun 35 yıllık mücadelesini hatırlatarak, “Alevi kelimesinin yasaklandığı dönemde verilen hukuki mücadeleyle bu kelimeyle örgütlenmenin önü açıldı. Bugün 41 bileşeniyle Türkiye’nin en geniş çatısıyız” dedi. Suriye’de Alevilere dönük katliamların sürdüğünü ve bu konuda sessiz kalmanın utanç verici olduğunu vurgu yaparak, şunları söyledi:

”ABF sıradan bir dernek, sıradan bir örgütlenme olmadığını herkes bilmeli. Alevi kelimesinin yasak olduğu bir süreçte verilen hukuki mücadele ile Alevi kelimesi ile örgütlenmenin önünü açmıştır. 41 bileşeni ile Türkiye’nin en geniş çatısı. İki gün boyunca 35 yıl boyunca federasyonun yaptıkları, yapamadıkları, yapacakları konuşulacak. Bu genel kurulun sadece bir seçim olmadığını herkesin bilmesi lazım. Deprem sürecinde cemevlerimiz ile canlarımıza derman olmaya çalıştık. Avrupa ve Türkiye’deki Alevi kurumları el ele vererek biz bu mücadeleyi beraber yürüttük. 

Suriye’de şu an Aleviler katlediliyor. Üç maymunu oynayanlar, üç maymunu oynamaya devam ediyorlar. Kadınlara tecavüz ediliyor, kaçırılıyor. Hepimizin utanç duyması gereken bir süreçte iktidar ve destekçileri sessiz kalıyor. Suriye’de canlarımız katlediyor. Suriye’de canlarımızın çığlığına ses olmamıza ihtiyacımız var. Sadece Aleviler değil herkesin desteğine ihtiyacımız var. Biz yüzyıllardır bu topraklarda inkar edilen, yok sayılan bir inanç olarak bu ülkenin barış içinde, demokrasi içinde yaşamasını istiyor. Biz barıştan yanayız ama onurlu bir barıştan.  

Numan Kurtulmuş’un sözüne değil dayanışma sağladığımız kesimlerin sessizliği canımızı acıtıyor. Bu ırkçı ve faşislere karşı sesimizi yükseltmeye ihtiyacımız var. Biz Yavuz Sultan Selim’in katil olduğunu biliyoruz. Biz İdrisi Bitlisi’nin de katil olduğunu biliyoruz. ABF ve bileşenleri olarak biz katile katil diyoruz, biz faşiste faşist diyoruz. Parti ayrımı yapmaksızın, etnik kimlik ayrımı yapmaksızın herkesin el ele vermesi lazım. Barıştan yana olmayan onlar. 

ABF ve demokratik Alevi kurumları olarak Aleviler nasıl bir anayasa istiyor diye çalıştaylar yapacağız. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Alevi Diyanet’i görevine soyunduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Bu başkanlık dergahlarımızı işgal etmeye çalışıyorlar. Çünkü bunlar işgalci. Eğer barıştan yana iseler dergahlarımızdan ellerini çeksinler. Biz laiklikten yanayız. Tatlı sözler ile Alevileri değiştirip dönüştürmelerine izin vermeyeceğiz. Osmanlı’da bitmeyen oyun bugün de bitmiyor.” 

Hüseyin Mat: “Barış Diyarbakır’dan Olduğu Kadar Hacıbektaş’tan da Geçer”

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Alevi kurumlarının birlikteliğine vurgu yaptı: “Bozatlı Hızır birliğimizi daim kılsın. Bizde avcılar ceme giremez. Barış talebimiz devletin dayattığı demokrasi çizgisi değil, hakiki bir eşitliktir. Aleviler barış sürecinin sadece destekçisi değil, asli unsuru olmak istiyor” diyen başkan Mat, konuşmasına şu ifadelerel devam etti:

Söyleyeceğimiz en değerli şeyin Alevilerin birliği olduğunun altını çizmek istiyorum. Alevilerin en değerli yaptığı şey birlikte mücadele edebilmesidir. Alevi kurumları olarak baskıya maruz kalıyoruz. Aleviler yaşadıkları her coğrafyada barıştan yana olacak. Çünkü bizde avcılar ceme giremez. Biz de barış istiyoruz. Ama onurlu bir barış olsun. Devletin belirlediği bir demokrasi hattında değil. Türkiye’nin barışı sadece Diyarbakır’dan geçmez, Hacıbektaş’tan da geçer. Barış sürecinde Aleviler temsilci istemiyor, bizzat o masada oturmak istiyor.”

Tuncer Bakırhan: “Aleviler Bu Sürecin Kalbidir”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Alevilerin barış sürecinde merkezi bir rolü olduğunu belirtti: “Sayın Öcalan, ‘Aleviler bu işin kalbidir’ diyor. Eşit yurttaşlık olmadan barış süreci eksik kalır. Bu süreç sadece Kürtlerin değil, emekçilerin, Alevilerin ve kadınların haklarının konuşulduğu bir zemindir.” Bakırhan, Suriye’de Alevilere yönelik baskılara dikkat çekerek, demokratik taleplerin masada ortaklaşması gerektiğini vurguladı.

Gamze Taşcıer: “Demokrasiden Vazgeçmeyeceğiz”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Alevi toplumunun barış ve hoşgörü geleneğini hatırlattı: “Ne inancımızdan vazgeçeriz ne de bir adım geri atarız. Barışa olan inancımızla, eşit yurttaşlık talebimizi her platformda dile getirmeye devam edeceğiz.”

Kenanoğlu: “Aleviler Sürecin Öznesi Olmalı”

HDK Eş Sözcüsü Ali Kenanoğlu, “Barış ve demokrasi yolundan asla vazgeçmeyiz. Aleviler bu sürecin izleyicisi değil, öznesidir” diyerek Alevi toplumunun rolünün altını çizdi.

Diğer Kurumların Mesajları: Soykırıma Karşı Mücadele ve Birlik Vurgusu

HBVAKV Başkanı Ercan Geçmez, Alevilere yönelik hakaret içeren ifadelerin kabul edilemez olduğunu vurgularken, AKD’den Seher Şengünlü Yılmaz “Onurlu barıştan yana amasız fakatsız duracağız” dedi. PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ise “Katiller serbest kaldı. Mücadele tek yoldur. Bu iktidarın mağdur ettiği herkesle birleşmek zorundayız” sözleriyle genel kurulun mücadele çağrısını özetledi.

Kurul Devam Ediyor

ABF 11. Olağan Genel Kurulu, iki gün sürecek tartışmalar, değerlendirmeler ve seçim süreciyle devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir