Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

NRW Eyaleti yerel seçimlerinde adaylarımızın başarısı gururumuz oldu

Almanya’nın 18 milyon nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Westfalya (NRW) eyaletinde yerel seçimler  yapıldı. Yaklaşık 5 milyon göçmenin yaşadığı eyalette yapılan belediye meclisleri ve uyum  meclisleri seçimleri sonucunda Alevi örgütlenmesi içerisinde yer alancanlarımız seçilerek yüzlerimizi güldürmesini bildiler. Eyalet İçişleri Bakanlığı’nın bu sabah açıkladığı geçici seçim sonuçlarına göre CDU eyalet çapında oyların % 34,3’ünü, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise % 7,1 oy kaybıyla % 24,3 oyu, Yeşiller Partisi oy oranını % 8,3 artırarak % 20 oyu, Hür Demokrat Parti (FDP)% 5,6 oyu, Irkçı- faşist parti AfD % 5 oy aldı. AfD geçen seçimde % 2,5 oranında oy almıştı. Resmi olmayan bu sonuçlara göre CDU en fazla oyu kazanmasını bilmiştir.

Bizler açısından önemli olan burada doğup büyümüş, Alman siyasetini bilen ve yönetim kadrolarında yer alarak kendi gelecekleri hakkında söz sahibi olmak isteyen gençlerimizin aktif siyaset içerisinde yer alarak aday olmalarıdır. Alevi örgütlenmesi 1989 yılında başladığında derneklerimizin etkinliklerine davet ettiğimiz Alman siyasi partilerini temsilen belediyede çalışan en alt düzeyde bir memur geldiğinde sevince bogulduğumuz bir dönemden bugün artık Cumhurbaşkanı saraylarında, Avrupa Parlamentolarında, Federal ve Eyalet Meclislerinde en üst düzeyde ağırlanan bir döneme gelmeyi başarmanın gururunu hep birlikte yaşamaktayız.

Cemalimizi yaşadığımız topraklara dönerek buralı olmanın bilinciyle başta siyaset olmak üzere hayatın her alanında yönetici pozisyonunda olmayı gerektiren çalışmaları buraları olmuş, hayatı, ticareti, iş hayatını, siyaseti çok iyi bilen ve Almanca’ya ve bir kaç dile hakim gençlerimizin sayesinde başardık.

Hak almanın yolunun etkin siyaset yapmaktan, ırkçı, faşist olmayan partiler içerisinde çalışmalar yaparak önemli konumlara gelmekten geçtiğini çok iyi bilmekteyiz. Bir örnek verecek olursak Berlin’deki Federal Meclis’te 1988 yılında açılan ibadet odasında Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu’nun girişimi, Ekin Deligöz’ün destegiyle 2017 yılında Alevi sembolleri de yapılan törenle konulması seçilen ve duyarlı Alevi milletvekillerinin girişimleri sayesinde olmuştur.

Yine 2017 yılında yapılan genel seçimlerde Federal Parlamentoya seçilen 10 kadın milletvekilinden Elvan Korkmaz, Sevim Dağdelen, Gökay Akbulut, Ekin Deligöz, Helin Evrim Sommer, Gülistan Yüksel gibi 6 Alevi kökenli kadın milletvekili çeşitli partilerden seçilerek ederal mecliste yer aldılar. Elvan Korkmaz Alevi örgütlenmesi içerisinde gençlik örgütlenmesinden süzülerek gelen ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreterliginibaşarıyla yapmış bir canımızın olması hepimizin gururu olmuştu.

Bütün bu başarılı örnekler Alevi gençlerinin Alman siyasetinde yönetici olarak aktif yer almalarınısağlamıştır. Bunun en güzel örneklerini NRW eyaletinde yapılan yerel seçimler sonucunda gördük. Herford Belediye Meclis Üyeliğine SPD’den aday olan Sibel Gümüş, Bielefeld Belediye Meclis Üyeliğine SPD’den aday olan Prof. Dr. Rıza Öztürk ve Lünen Belediye Meclis Üyeliğine Sol Partiden aday olan Funda Öztürk canlarımız seçilmişlerdir. Bu canlarımızdan Funda Öztürk Wuppertal AKM Başkanlığı, NRW Bölge Başkanlığını yapmış, Sibel Gümüş NRW bölgesekreterligi görevini hala yapmakta, Rıza Öztürk’te Bielefeld AKM üyesidir.

Uyum Meclisleri seçimlerinde birliği sağlamak zorundayız.

1985 yılında temelleri atılarak başlatılan ilk adıyla yabancılar meclisi şimdiki adıyla uyum meclisleri seçimleri de yerel seçimlerle beraber yapıldı. Bu seçimlere aktif olarak Alevi Kültür Merkezlerimiz diğer kuruluşlarla ortak adaylar belirleyip listelerini oluşturarak seçimlere katıldılar. Şimdiye kadar yapılan uyum meclislerine katılım oranları sürekli düşük ve bu oran en fazla % 6-8 civarında olmaktaydı. Eyaletlere bağlı şehirlerde yaşayan yabancıların sorunlarını uyum meclislerinde tartışıp, bunu bir önerge halinde belediye meclislerine sunma avantajı olan bu meclisler boş bırakılmaması gereken siyasi alanlardır. Biz Aleviler yıllardır bu seçimlere hem aday belirlemede, liste çıkarmada gereken titizliği göstermeyerek bu alanları faşist, gerici örgütlenmelerin buraları ellerine geçirmelerine seyirci kalmaktaydık.

Belediyenin belirlediği yabancılara ait komisyonlara kendi adamlarını getiren ırkçı, faşist güçler buralarda aktif siyaset yaparak oluşan imkanları kendi örgütlenmelerine aktarılmasını sağlamaktadırlar. Bu dönem NRW’ye bağlı çoğu şehirlerde Alevi dernekleri ortak listelerle seçimlere girmelerini, bu konuda çalışmalar yapmalarını olumlu bulmakla beraber gördüğüm bir eksikliği yazmaktan geçemeyecegim. Yukarıda yazdığım gibi katılımın çok fazla olmadığı uyum meclisi seçimlerinde örnegin Köln şehrinde 15’in üzerinde yabancıların oluşturduğu liste seçimlere katıldı. Bu listelerin bir çogunda Aleviler yer alarak seçim çalışmalarını listeler halinde yaptılar. Bence Köln Alevi Kültür Merkezi öncülüğünde diğer listelerde yer alan başta Aleviler, solcular, demokratlar, Kürtler, ılımlı diğer yabancı örgütlenmeler bir çağrı ile bir araya gelerek ortak liste kurmanın yolu denenmeli ve ortak yapılacak çalışmayla da listelerin bir ya da iki kazanacağı adaydan daha fazlasının kazanması sağlanabilinir.

Hatta oluşturulacak bu birlik uyum meclislerinde başta uyum meclisi başkanlığı olmak üzere alt komisyonlarda yer alarak güçlü bir örgütlenme yaratılabilinir. Bu örnek sadece Köln için geçerli değil eyalette bağlı tüm şehirler içinde oluşturulabilinir. Üzücü olan önemli gördüğümüz Alevi canlarımızın oluşturulan bu listelerde yer almayarak, düşünce, dünya görüşü olarak bir noktada buluşamayacagı kişilerle oluşturdukları listelere oy taşımaları doğru bir tavır degildir.Umarım önümüzdeki dönem de yapılacak uyum meclisi seçimlerinde böyle bir yola gidilerek ortak hareket etme noktası bulunarak güçlü birliktelikler oluşturulabilinir. Bir kez daha belediye ve uyum meclislerine seçilen tüm canlarımızı kutlar, başarılar dilerim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir