Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

17 HDP’li tutuklandı

“Kobanê soruşturması” kapsamında 9 gündür gözaltında olan 20 HDP’li siyasetçiden 17’si tutuklandı, 3 kişi adli kontrolle serbest bırakıldı.

“Kobanê soruşturması” kapsamında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski MYK üyesi ve milletvekillerini de aralarında olduğu 20 siyasetçi, 9 günlük gözaltının ardından dün sabah saatlerinde Ankara Adliyesi’ne sevk edilmişti.

Savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Sırrı Süreyya Önder, Güfer Akkaya ve Altan Tan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mahkeme, 17 HDP’li hakkında tutuklama kararı verdi.

Tutuklanan siyasetçilerin isimleri şöyle: HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekili Ayla Akat Aka, BDP eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, HDP eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, HDP eski Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve eski milletvekili Prof. Dr. Emine Beyza Üstün.

Mahkeme, avukatlar salona girmeden kararını açıkladı. Avukatlar ve HDP milletvekilleri kararı ve mahkemenin tutumunu, “Savunma susmayacak”, “HDP susmadı susmayacak” sloganlarıyla protesto etti.

GEREKÇE: KAÇMA ŞÜPHESİ
Avukatlar olmadığı sırada siyasetçilerin yüzüne okunan kararda, tutuklanmalarına gerekçe olarak “kaçma şüphesi” gösterildi. Kararda, “Atılı suçlar için kanunda ön görülen cezanın alt ve üst sınırı dikkate alındığında, hayatın olağan akışı içinde kaçma şüphesi oluştuğu” ve “Şüphelilerin salıverilmesi halinde dosya kapsamında ifadelerine başvuruların tarafların beyanlarına etki edebilmesi ihtimalinin varlığı” gerekçe gösterildi.

Kararda tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu da ileri sürüldü.

AVUKAT VE MİLLETVEKİLLERİ DARP EDİLDİ
Kararın açıklanmasının ardından avukatlar müvekkillerine ihtiyacı olan eşyalarını ulaştırmak istedi. Ancak adliye koridorunda barikat kuran polisler, avukatlara fiziki müdahalede bulundu. Bunun üzerine milletvekilleri de polis barikatını aşarak, tutuklanan siyasetçilere ulaşmak istedi. Polis, avukat ve milletvekillerini darp etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir