Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

‘Isparta pratiğinden Çorum’a Alevilerin toplumsal hafızası

– Ersin Özgül –

Çorum Cemevi açılışında kürsüden söylenen sözler sonrasında vali-belediye başkanının tahammülsüzce oradan ayrılması gündem oldu. Kimileri bunu zafer edası ile paylaştı. Asıl sorulması gereken soru ise ‘Isparta örneğinden ders çıkarılmadı mı?’ olmalıydı.

Evet, Isparta Cemevi açılışına bir basın emekçisi olarak katılmış ve Isparta belediye başkanının o tutumunu ilk bizler vermiştik. Şimdi ise Çorum’daki görüntüler çok tanıdık geldi ve aynı hisse kapıldık.

Bu sistem Alevi toplumunu sadece ekolojik-ekonomik yıkıma değil, demokratik doğal toplum değerlerini de anlamsızlaştırarak kendi denetimine almaya çalışmaktadır.

Hal böyle iken Alevilerin dayanışması ile inşa edilen bu cemevi açılışına devlet erkanının daveti ne anlama gelmektedir? Yoksa, Isparta Belediye Başkanı gibi, ‘Bu cemevini ben yaptım, betonunu ben döktüm, tuğlasını ben aldım’ naraları mı atılacaktı. Devlet erkanı orayı terkederken peşinden koşup geri çevirmek nedir?

Sonuç olarak devletçi zihniyetler görünürde halkların kültürüne, inancına, farklılıklarına değer verdiğini söyleyerek bu kurumu yüceltir. Bu aslında değersizleştirme siyasetini ortaya koyar ve kendisini bu beton bloklar olan cemevlerine taşır. Bu sistem Alevi toplumu sadece ekolojik-ekonomik yıkıma değil, demokratik doğal toplum değerlerini de anlamsızlaştırarak kendi denetimine almaya çalışmaktadır.

Bununla birlikte bu inkarcı aklın yerel yönetimleri olan belediyelerin insafına bırakılmış cemevileri ile Alevilerin mahkum edilmesini ve kurumların buna dahil olması açıkça göstermiştir ki; bu ilişkilenme biçimleri son derece tehlikelidir. Sözde kendi inşa ettiklerini söyledikleri bu cemevlerini, ‘Parasını verdim düdüğü de ben çalarım’ edasıyla dizayn edip denetimine almak isteyenlerin önü kesilmelidir. Bu zihniyetin temsilcileri, Alevi toplumu üzerindeki katliam, inkar politikasını her zaman canlı dip diri tutmaya çalışıyor. Peki ya bizler neden bu kadar belleksiziz?…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir