Alevi Haber Ağı

Alevi Haber Ağı Web Sitesi

Nusayri/Hasibi Alevileri ve Asimilasyon

-Nidal Hawari-

Nnusayri Alevileri neden hızla asimile oluyorlar? Tarihsel nedenerine inelim:

Baba Esad dönemi öncesi Aleviler dağlarda yaşıyorlardı. Osmanlının sürgit katliamları topraklarının musaderesi ve daha bir çok nedenden ötürü eşkiya tarzı bir yaşama mahkum olmuşlardı. Onları ziyaret eden gezginci Leon Kahun’dan pasajlar aktarmıştım. Aleviler toprak edinemiyor, mahsulleri Osmanlı askerleri tarafından musadere ediliyor vs.

Eğitimden ve devletin imkanlarından faydalanamayan Aleviler yoksulluk ve medeniyetten uzak hayatlarını sürdürmekteydiler. ”Pazara inen bir Alevinin farkedilmesi durumunda meydan dayağı yemesi kadar basit bir şey yoktu.” anektod geçiyor başka bir tarihçi(Renee). Kimi zaman beylerin topraklarında çalışmak zorunda kalan aleviler ceplerine buğday koyup aç kalan ailelerine götürmek istediklerinde ölesiye dövülürlerdi.

Osmanlı’nın yıkılması ve nispi refahın sağlandığı sınıfsal hareketlerin geliştiği dönemlerde ve Sovyetlerin nufuzu sayesinde kökeni Alevi Hafız Esad’ın darbe ile iktidara gelmesine vesile oldu. Esad hiç kabul görmeyen Alevililği öne çıkarmadı. Aksine hiçbir yerde adı geçmedi. Bir Alevi olarak toplumun onu kabul etmesi imkansız bir şeydi. Sosyalizm ve ulus kimliği üzerinde durdu. Egemen İslam kültürüyle uzlaşma zorunluluğu hep hissetti. Muslüman olmayan bir şahıs asla Cumhurbaşkanı olamazdı. Bunun telafisi için sürekli Sünni isalama tavizler verilmek zorundaydı. Tarihte ilkez Şiiler, Önder Musa el Sadır döneminde Alevileri İslamın içinde kabul edip fetva yayınladı(70’li yıllar). Cemal Abdul Nasır sünni El Azhar’ı zorlayarak ordan da bir fetva çıkartıldı. Yani Esad’a müttefik olanlar sayesinde biraz zemin aralandı.

Aleviler eğitim, devlet memeuru, askeri ve istihbarat alanlarında çalışabilir hale geldiler. Bu onlar için hayal edilemeyecek bir devrimdi. Bunun bedelini de kendilerini sürekli islamın içinde erimekle ödediler. Dört tarafı islam denizi ile çevriliği Aleviliğin en hızlı eridiği dönemler belki Esad dönemi ve bu son Suriye savaşı olmuştur. Katledildikçe kendilerini daha fazla islami göstermeye çalıştılar. Tüm İslam devletleri bu katliama destek verince ve yanlarında sadece Şiileri görünce bu sefer tereddütsüz Şii özellikle 12 imam Şialığına sığındılar. İran ve Irak mercileri bu durumu destekledi.

Nusayri/ Hasibi Aleviler Sünni islamın ve mezbahanesinde kesilirken diğer tarfatan Şii kucaklayıcılığı arasında büyük bir hızla eridiler. Ne şartlar bu sürece engeldi ne de bu toplumun buna sed çekecek aydını vardı. Süreç başlamadan zaten bir kimlik kaybı vardı. Kimliksizliğin ve esaslardaki felsefi derinliğin olmadığı koşullarda Nusayri/hasibi aydını kör, sağır, zayıf ve söylemleri sürece ve düşmana hizmet eder konumdaydı. Bunca katliam ve asimilasyon tek bir aydın ya da önder yaratamamıştır. Aslında sosyolojık açıdan açıklanması çok zor bir durum.

Aleviler idam sehpasında boyunlarınayağlı ip giydirilmiş sehpayı çekecek birileri bekleniyor. Toplumsal dönüşüm olur mu? İmkansız gibi görünüyor. Farkındalık olmadan sorun bilince çıkmadan toplumsal hareket gelişmezki. Toplumun en ilerisi geri durumda ve daha kötüsü bunun farkında değil.

Sorunun özüne tekrar dönersem Suriyede Alevi birinin iktidarda olması bir dönem imkansızları aralarken bugün yokoluş nedenlerinin en önemlilerinden olarak duruyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir